Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Δύο ελληνικά σχολεία βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό CanSat της ESA !


Δύο ελληνικά σχολεία, το ΓΕΛ Βιάννου και το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης βρέθηκαν ανάμεσα στους εννέα φιναλίστ από όλη την Ευρώπη, του εκπαιδευτικού προγράμματος CanSat της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος-ESA (δες εδώ), που πραγματοποιήθηκε  Κέντρο Διαστημικής Εκπαίδευσης (NAROM) στην Andoya της Νορβηγίας. Τα Cansats, ονομασία που προέρχεται από σύντμηση των λέξεων Can (κονσέρβα) και Satellite (δορυφόρος), είναι ομοιώματα πραγματικών δορυφόρων σε μικροκλίμακα και φυσικά δεν προορίζονται να εγκαταλείψουν την ατμόσφαιρα της Γης ή να τεθούν σε τροχιά γύρω από αυτήν. Εκτοξεύονται ανά ζεύγη, με κατάλληλα διαμορφωμένο πύραυλο, που επιταχύνει μέχρι την ταχύτητα των 544 km/h μέσα σε μόλις 2 δευτερόλεπτα φτάνοντας τελικά σε ύψος περίπου 1000-1200 μέτρων από όπου και απελευθερώνονται. Μεταφέρουν μια σειρά αισθητήρων προκειμένου να πραγματοποιούν μετρήσεις ατμοσφαιρικών παραμέτρων και να μεταδίδουν ασύρματα τα σχετικά δεδομένα στο σταθμό βάσης. Το μέγεθός τους είναι αυτό των κουτιών αναψυκτικών.Tο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης απέσπασε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία Advanced (συμμετείχε για τρίτη φορά κι έχει δύο διακρίσεις στον ίδιο διαγωνισμό 2η θέση το 2012, εδώ, και έπαινος καινοτομίας το 2010, εδώ), μια και ο αυτοσχέδιος μικροδορυφόρος της ομάδας «Αρίσταρχος» εξαιτίας κάποιου απρόσμενου τεχνικού προβλήματος, επιστρέφοντας δεν έστειλε τα δεδομένα του στο σταθμό βάσης για ανάλυση …Η αποστολή του «Αρίσταρχου» ήταν η μέτρηση της θερμοκρασίας και της πίεσης κατά τη διάρκεια της πτήσης αλλά και η παρατήρηση του Ήλιου, μέσω ενός ρομποτικού μηχανισμού, με σκοπό να παρατηρήσουν το φάσμα του Ήλιου και να υπολογίσουν την απόστασή του από τη Γη (περισσότερα εδώ).Το ΓΕΛ Βιάννου διαγωνίστηκε στην κατηγορία Bigginers και της απονεμήθηκε  έπαινος ως τη μικρότερη ομάδα που κατόρθωσε ποτέ επιτυχημένη εκτόξευση και αποστολή. Ο μικροσκοπικός «δορυφόρος» της ομάδας ViannoSat εκτοξεύτηκε με πύραυλο σε ύψος που υπολογίστηκε στα περίπου 1032 μέτρα από τους ίδιους τους μαθητές και κατά την κάθοδο του πραγματοποίησε μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης που βρέθηκαν να είναι απόλυτα σύμφωνες με αυτές του γειτονικού Αστεροσκοπείου της πόλης Tromso (περισσότερα εδώ).
Μπράβο στα παιδιά και τους καθηγητές τους!

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ελλάδα- Ακτή Ελεφαντοστού 2-1 !


 

Η Εθνική Ελλάδος στις 16 καλύτερες ομάδες του Mudial 2014, που διεξάγεται στη Βραζιλία, μετά το νικηφόρο αγώνα της με 2-1 επί της ομάδος της Ακτής Ελεφαντοστού! Επικράτηση με τα γκολ του Ανδρέα Σάμαρη στο 42ο λεπτό του αγώνα και το εύστοχο κτύπημα πένελτι από τον Γιώργο Σαμαρά στο 92ο λεπτό  (περισσότερα εδώ, εδώ).Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους διεθνείς έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκτατίας (δες εδώ) και ο πρωθυπουργός (δες εδώ).
26-6-2014 Αψίδα νερού για την Εθνική...
26-6-2014 Το πέναλτι στον Γιώργο Σαμαρά
26-6-2014 Τα πέταξε όλα!...
26-6-2014 Κράζουν προπονητή και παίκτες της Ακτής...
28-6-2014 Ανδρέας Σάμαρης και γκόοολ...

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

''L' origine du monde'' & Deborah De Robertis




Αλιεύω (δες εδώ, via Θρασύβουλος) ότι η καλλιτέχνης από το Λουξεμβούργο Deborah De Robertis  συνελήφθη από την γαλλική αστυνομία καθώς, έδειξε το αιδοίο της σε επισκέπτες  του Μουσείου Ορσέ (Musee d' Οrsay) στο Παρίσι. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική παρέμβαση, όπως είπε, καθώς η πράξη της έγινε κάτω από το διάσημο πίνακα «Η προέλευση του κόσμου» (L'origine du monde) του  Γκυστάβ Κουρμπέ .  Ντυμένη με ένα χρυσό φόρεμα, η Ντέμπορα Ντε Ρομπέρτις μπήκε στο μουσείο, κάθισε κάτω από τον πίνακα και άνοιξε τα πόδια της, ως μια «αντανάκλαση» του έργου του Κουρμπέ. Φύλακας του μουσείου την πλησίασε ζητώντας της να αποχωρήσει και κάλεσε την αστυνομία. Σύμφωνα με εφημερίδες του Λουξεμβούργου, τελικά ο εισαγγελέας δεν απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της και αφέθηκε ελεύθερη. Η Ντεμπορα Ντε Ρομπέρτις μιλώντας στην εφ. Luxemburger Wort δήλωσε πως δεν ήταν μια πράξη επιδειξιομανίας [εμένα μου λες...], αλλά αντανακλά το έργο του Γκυστάβ Κουρμπέ δημιουργώντας ένα νέο «ταμπλό» στο πρωτότυπο έργο τέχνης, υποστηρίζοντας ότι (δες εδώ) «Αν αγνοήσετε το πλαίσιο, η παράσταση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πράξη επιδειξιομανίας, ωστόσο αυτό που έκανα δεν ήταν μια παρορμητική πράξη» και ότι «Υπάρχει ένα κενό στην ιστορία της τέχνης, η απουσία της άποψης του αντικειμένου στο βλέμμα. Ο ζωγράφος παρουσιάζει τα ανοιχτά πόδια, αλλά ο κόλπος παραμένει κλειστός. Δεν αποκαλύπτει την τρύπα, δηλαδή, το μάτι. Εγώ δεν θέλω να δείξω τον κόλπο μου, αλλά να αποκαλύψω ό, τι δεν βλέπουμε στη ζωγραφική, το μάτι του κόλπου, τη μαύρη τρύπα, αυτό το κρυφό μάτι, αυτό το χάσμα, το οποίο πέρα από τη σάρκα, αναφέρεται στο άπειρο, στην προέλευση της προέλευσης.»
Δες και  "Νυχτερινή περίπολος" & Rijksmuseum

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Μαθητές του Βαρβακείου πρώτευσαν σε διαγωνισμό του CERN !


Το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής Αθηνών είναι το ένα από τα δύο σχολεία, μαζί με το ολλανδικό Κολλέγιο Ντομίνικους, που κέρδισε στο διεθνή σχολικό διαγωνισμό «A beamline for School» που είχε διοργανώσει το CERN (δες εδώ). Σχεδόν 300 ομάδες μαθητών λυκείου, μεταξύ των οποίων 19 από την Ελλάδα, πρότειναν ένα συγκεκριμένο πείραμα και οι δύο νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν θα φιλοξενηθούν μετά το καλοκαίρι στο CERN, όπου θα έχουν την ευκαιρία να εκτελέσουν το πείραμά τους στον βοηθητικό επιταχυντή SPS (Super Proton Synchrotron), μήκους επτά χιλιομέτρων. Η νικήτρια 12μελής ομάδα του Βαρβακείου με την ονομασία «Σύντροφοι του Οδυσσέα» (δες εδώ) με υπεύθυνο καθηγητή τον Ανδρέα Βαλαδάκη, Δρ φυσικό, πρότειναν να μελετήσουν τη διάσπαση των φορτισμένων πιονίων, μίας κατηγορίας μεσονίων, σωματιδίων που περιέχουν ένα κουάρκ και ένα αντικαουάρκ, με στόχο να ερευνήσουν την ασθενή πυρηνική δύναμη, μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση (δες εδώ το video παρουσίασης).Ο διαγωνισμός συμπίπτει με τα 60ά γενέθλια του CERN, φέτος, και έχει σκοπό να θέσει στη διάθεση των μαθητών έναν επιταχυντή για την πραγματοποίηση ενός πειράματος, με τον ίδιο τρόπο που γίνονται τα κανονικά πειράματα από τους ερευνητές του CERN (ρεπορτάζ εδώ). Μπράβο στα παιδιά και στον φίλο Ανδρέα!
Related Posts with Thumbnails