Με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2009 τιμήθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για τις προσπάθειές του με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Τούρμπιον Γιόγκλαντ: «Η επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στο όραμα και στις προσπάθειες του Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». Έχω την εντύπωση ότι πιθανόν η επιτροπή ξέχασε να εντάξει στο «όραμα Ομπάμα» και την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων σε Αφγανιστάν και την μη αποχώρησή τους από το Ιράκ …Πάντως μεταξύ αυτών που πρώτοι τον συνεχάρησαν ήταν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που δήλωσε σχετικά ότι: «Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ στον πρόεδρο Ομπάμα, ηγέτη της πιο μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο, στην αρχή της θητείας του, αποτυπώνει τις ελπίδες που έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο με το όραμά του ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα». Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 1983 Λεχ Βαλέσα δεν έκρυψε την έκπληξή του, δηλώνοντας:«Ποιος, ο Ομπάμα; Τόσο γρήγορα; Πολύ γρήγορα! Δεν είχε τον χρόνο να κάνει κάτι. Προς το παρόν το μόνο που κάνει είναι προτάσεις».Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε καθήκοντα μόλις δύο εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων! Αλλά πώς να το κάνουμε, το να είσαι πλανητάρχης, όσο νάναι, μετράει…ιδιαίτερα όταν, όπως κάποιος κακεντρεχώς σχολιάζει , «πήρε Νόμπελ γιατί δεν έκανε αμέσως πόλεμο, όπως έκαναν οι δυο τελευταίοι προκάτοχοί του!» Αλλά και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δε χαρίστηκε στον νομπελίστα πρόεδρο των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «δεν έχει κάνει τίποτα για να το αξίζει». «Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι ποια κριτήρια επικράτησαν ώστε αυτός που επελέγη να είναι ο Αμερικανός πρόεδρος και όχι ένας από τους άλλους 205 υποψηφίους που είχαν προταθεί» «Τι έκανε λοιπόν ο Ομπάμα για να αξίζει αυτή τη διάκριση;» διερωτάται ο Τσάβες και δηλώνει ότι το σώμα των κριτών για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ «θεώρησε ως αποφασιστικό στοιχείο την ευχή του να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, ξεχνώντας τη δέσμευση του να διατηρηθούν οι στρατιωτικές του δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και την απόφαση του να εγκαταστήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στην Κολομβία». Πάντως, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζει την απόφαση της νορβηγικής επιτροπής «δίκαιη αναγνώριση της συμβολής του Αμερικανού προέδρου στον ιερό σκοπό της ειρήνης», συμπληρώνοντας ότι «είμαι βέβαιος ότι όλος ο κόσμος θα ανταποκριθεί στην πρόσκλησή σας για δράση».
11-12-2009 Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του κατά την απομομή του Βραβείου Νόμπελ: «Δεν υπάρχουν ένδοξοι πόλεμοι»
11-12-2009 Τα σκάνδαλα της Επιτροπής Βραβείων Νόμπελ Ειρήνης και οι αντιδράσεις
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
... η εφημερίδα «The Washington Post» αποκαλύπτει ότι ο Aμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να στείλει 13 χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, επιπλέον των 21 000 που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να το γνωστοποιήσει δημοσίως.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=91611
...όπως διαβάζω στην εφ. Το Βήμα: Στις πολλαπλές επικριτικές φωνές για την απονομή προστέθηκε και αυτή του στενού συμμάχου και «συμπολεμιστή» της Αμερικής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας (από το 1996 ως το τέλος του 2007) και σήμερα διαμεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος χαρακτήρισε «φάρσα» την απονομή του Νομπέλ στον Αμερικανό πρόεδρο και πρόσθεσε: «Κρίμα που το αποδέχθηκε ο ίδιος».Και κατά την άποψή του το βραβείο πρέπει να απονέμεται σε κάποιον για τα επιτεύγματά του και όχι για τις υποσχέσεις του, δηλώνοντας καυστικά ότι:«Αν ο Μπαράκ Ομπάμα προτάθηκε για το Νομπέλ Ειρήνης μόλις ένδεκα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και βραβεύθηκε εννέα μήνες αργότερα, αυτό σημαίνει πως το βραβείο δεν έχει πλέον καμία αξία» .Επίσης, το μέλος της επιτροπής βράβευσης, η Νορβιγίδα Ινγκερ-Μαρία Γίτερχορν χαρακτήρισε τις αντιδράσεις «αναμενόμενες» και «συνήθεις», αλλά εξεπλάγη και από την έλλειψη ενθουσιασμού του ίδιου του Αμερικανού ηγέτη για τη βράβευσή του!
Δες http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=293931&dt=15/10/2009
Δημοσίευση σχολίου