Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Τροχαία ατυχήματα και αλκοόλ #2



«Οδήγηση και αλκοόλ»: τo παραπάνω σοκαριστικό βίντεο προβάλλεται στην τηλεόραση από την αυστραλιανή κυβέρνηση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Τροχαία, το 10μηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2011 συνέβησαν 11 410 τροχαία ατυχήματα (μείωση κατά 10,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι), από τα οποία τα 841 ήταν θανατηφόρα με 911 νεκρούς, έναντι 981 ατυχημάτων πέρυσι με 1085 νεκρούς (ελάττωση κατά 14,3% και 16% αντίστοιχα).Περισσότερα στοιχεία εδώ. Τα τέσσερα στα δέκα τροχαία στη χώρα μας οφείλονται σε μειωμένα αντανακλαστικά λόγω ξενυχτιού, και στο 20% έως 30% των ατυχημάτων, όπου υπάρχει τραυματισμός ή θάνατος, αιτία είναι η κούραση, με το 40% των οδηγών που ευθύνονται για τα θανατηφόρα τροχαία να έχουν ποσοστό αλκοόλ στο αίμα περισσότερο του επιτρεπόμενου(…) Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών στην Ε.Ε. με 14 θανάτους ανά 100 000 άτομα.Τέλος, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - στοιχεία του έτους 2009 - το οικονομικό κόστος των τροχαίων ατυχημάτων (κόστος αποκατάστασης, ανθρώπινο κεφάλαιο) είναι υψηλό, ανερχόμενο στο 2% του ΑΕΠ - η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι το οικονομικό κόστος από τα τροχαία ατυχήματα ανέρχεται στο 1-3% του ΑΕΠ κάθε κράτους και στην Ε.Ε. ετησίως διατίθεται ποσό ύψους 160 δισ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε.των 15 (δες εδώ, εδώ κι εδώ). Στην Ελλάδα, κάθε βαριά τραυματισμένος κοστίζει περίπου 30 000 ευρώ και κάθε ελαφριά τραυματισμένος 3000 ευρώ. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες πάνω από 14 εκατ. ευρώ για την πληρωμή συντάξεων ή αποζημιώσεων για νοσήλια, για αποκατάσταση ζημιών και σωματικών βλαβών κλπ. χωρίς να υπολογιστεί η απώλεια εργατικού δυναμικού ή η επιπλέον εργασιακή απασχόληση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των τροχαίων ατυχημάτων, δηλαδή ιατρικό προσωπικό, νοσοκομεία τροχονόμοι, πραγματογνώμονες, δικαστικοί, ασφαλιστές, όπως και με άλλα δευτερεύοντα έξοδα λ.χ. δικαστικά, οδοιπορικά κλπ., που θα πρέπει να συνυπολογισθούν στην επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα και δεν έχει κάνει ουσιαστική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των νεκρών από τροχαία ατυχήματα.
5-7-2008 Τροχαία ατυχήματα και αλκοόλ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τουρκοι πράκτορες έκαψαν τα ελληνικά δάση;

Αναταράξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκάλεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, με την παραδοχή ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη σε πυρκαγιές που σημειώθηκαν στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997 – αν και στη συνέχεια  ανασκεύασε στη συνέχεια τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι αναφερόταν σε ελληνικούς εμπρησμούς σε τουρκικά δάση. Ωστόσο, από την αναθεωρημένη εκδοχή πήρε σαφείς αποστάσεις ο Τούρκος υπουργός Δασών, Βεϊσέλ Ερογλου, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο του δεν έχει τέτοια πληροφορία. Πάντως για την ανάμειξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε πυρκαγιές στα ελληνικά δάση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία επίσημη τουρκική αντίδραση. Στην αρχική του συνέντευξη, στην εφημερίδα «Μπιργκιούν», ο Μεσούτ Γιλμάζ είπε, με σαφή πρόθεση να εκθέσει την προκάτοχό του Τανσού Τσιλέρ, την οποία διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία το Μάρτιο του 1996, ότι όλοι οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί της Τουρκίας ενημέρωναν τον διάδοχό τους για το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν μυστικά κονδύλια του κράτους, κάτι που κατά τον Μεσούτ Γιλμάζ «δεν έπραξε η Τανσού Τσιλέρ». Ως απόδειξη επικαλέστηκε την έκθεση για την υπόθεση Σουσουρλούκ, η οποία του παραδόθηκε το 1997, όταν έγινε πρωθυπουργός. Στο προάστιο Σουσουρλούκ είχε γίνει το 1996 ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, μέσα από το οποίο τυχαία αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με το κράτος, το παρακράτος και τη μαφία. Η υπόθεση οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης Τσιλέρ. Ο Μεσούτ Γιλμάζ είπε στη συνέντευξη ότι η έκθεση αυτή «δεν ήταν επαρκής» και πρόσθεσε πως πιστεύει πως «υπήρχαν πληροφορίες που δεν του γνωστοποιήθηκαν», ενώ σημείωσε ότι «η έκθεση περιλάμβανε όλες τις πληροφορίες, εκτός από τα κρατικά απόρρητα, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα εμπρησμού δασών στην Ελλάδα» (δες εδώεδώ).  Άραγε, θα μας πει κάποιος και για τις "προεκλογικές" φωτιές στην Πελοπόννησο το 2007;
28-12-2011 Ποιος έβαλε τελικά τις φωτιές;
29-12-2011 Μυστική έκθεση του γραφείου του Γιλμάζ επιβεβαιώνει τις φωτιές σε ελληνικά δάση

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε Καθολικά ιδρύματα

Διαβάζω (δες εδώ) ότι  "εκατοντάδες παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε ιδρύματα της ολλανδικής Καθολικής Εκκλησίας από το 1945, όπως κατέγραψε έρευνα ανεξάρτητης επιτροπής (...) σε μία μελέτη περισσότερων από 34 000 ανθρώπων ". Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, Καθολικοί αξιωματούχοι δεν κατόρθωσαν(!) να αποτρέψουν την εκταταμένη κακοποίηση παιδιών και  η έκθεση εκτιμά ότι ένα στα πέντε παιδιά σε καθολικά ιδρύματα- σχολεία, ιεροδιδασκαλεία και ορφανοτροφεία- έπεσαν θύματα κακοποίησης.Η επιτροπή άρχισε την έρευνα τον Αύγουστο του 2010 και μελέτησε 1800 αναφορές κακοποίησης σε καθολικά ιδρύματα. Ταυτοποιήθηκαν 800 φερόμενοι ως δράστες, εκ των οποίων μόνο 100 βρίσκονται στη ζωή. Και το "κωμικό" της υπόθεσης των διακόνων του άφετε τα παιδία έρχεσται προς με είναι ότι "Η Καθολική Εκκλησία της Ολλανδίας αποφάσισε τον περασμένο μήνα να αποζημιώσει τα θύματα". Έτσι, απλά. Αντί να αυτοκαταργηθεί... - ή τουλάχιστον να κινηθεί ποινικά κατά των παιδε(δ)ραστών- μελών της.
12-3-2013 Χιλίαδες κορίτσια θύματα κακοποίησης από ιερείς 
11-4-2014 Συγχώρεση ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος...

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

"Λουκάνικος", ο σκύλος της χρονιάς!

 Δεν είναι πρόεδρος ούτε πρωθυπουργός, δεν είναι κάποιος πεφωτισμένος επιστήμονας ή μεγαλοεπιχειρηματίας, δεν είναι μέρος του παγκόσμιου «σταρ σίστεμ», το όνομά του είναι «άγνωστο», αλλά η μορφή του ολοένα και πιο οικεία. Είναι ο  «Λουκάνικος»! Η φήμη του σκύλου που δε χάνει πορεία για πορεία στο κέντρο της Αθήνας και που έχει «συλληφθεί» ουκ ολίγες φορές από το φωτογραφικό φακό να γαβγίζει στις δυνάμεις των ΜΑΤ, έχει λάβει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις. Αν και το πρόσωπο της χρονιάς για τους συντάκτες του αμερικανικού περιοδικού TIME είναι ο «ανώνυμος διαδηλωτής», ο αντίστοιχος ειδικός τίτλος του «σκύλου της χρονιάς» απονεμήθηκε στον «δικό» μας «Λουκάνικο», τον ημίαιμο πρωταγωνιστή των διαδηλώσεων! Δείτε περισσότερα για τον «ανώνυμο διαδηλωτή» εδώ κι εδώ και το φωτο-αφιέρωμα του περιοδικού για τον  «Λουκάνικο» εδώ.
10-1-2012 Ο Λουκάνικος "μίλησε" στη Huffington Post!
16-5-2012 "Λουκάνικος" ο ...βομβιστής!
18-9-2012 Ο Λουκάνικος "υιοθετήθηκε" 
9-10-2014 "Εσβησε" ο Λουκάνικος...
10-10-2014 ...στις 21 Μαϊου 2014

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τρισδιάστατες φωτοτυπίες!


Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνολογία με την οποία δημιουργείται ένα τρισδιάστατο αντικείμενο!Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, που είτε χαράζουν ένα υλικό σε στρώματα είτε στερεοποιούν μια ειδική σκόνη στην μορφή του αντικειμένου (δες κι εδώ),  δίνουν στους κατασκευαστές την δυνατότητα να δημιουργήσουν χρήσιμα εξαρτήματα, από καλούπια και πρωτότυπα μοντέλα μέχρι ποδήλατα, (τεχνητά) οστά (!) και ...σοκολατάκια!.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Πρώην βουλευτές ζητούν …δεδουλευμένα!

Κράξτε τους!Αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου  έχουν καταθέσει 117 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, διεκδικώντας αναδρομικά (και με τόκο) διαφορές αποδοχών, καθώς και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, ύψους εκατομμυρίων ευρώ!Μεταξύ αυτών είναι ηχηρά ονόματα που πρωταγωνίστησαν στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου επί χρόνια, όπως οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Τ.Μαντέλης, Γ.Ανωμερίτης, Γ.Δρυς, Ελισ.Παπαζώη, Π.Δούκας, Ελ.Ζαγορίτης, Αν.Καραμάριος, Θ.Κασίμης, Ν.Κατσαρός, Π.Τατούλης, Αντ.Φούσας κ.ά. Από τους 117, οι 62 είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ και 52 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το ακριβές ποσό που ζητούν οι 117 πρώην βουλευτές μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι διεκδικήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε ο καθένας βουλευτής.Για παράδειγμα: Ένας ο οποίος διετέλεσε βουλευτής 37 μήνες (τρία χρόνια και κάτι) διεκδικεί διαφορές βουλευτικής αποζημίωσης ύψους 240 196 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Επιπλέον, όλοι σχεδόν διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο και χρηματική ικανοποίηση ύψους 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Ήδη, όμως έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ πρόκειται να συζητηθεί σειρά άλλων. Δύο από αυτές τις αγωγές έγιναν μερικά δεκτές και μία τρίτη απορρίφθηκε, ενώ το δημόσιο άσκησε ήδη έφεση επί των δύο αυτών αγωγών που έγιναν μερικά δεκτές. Πολύ μεγαλύτερος αριθμός αγωγών είναι «παγωμένες» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.Οι πρώην βουλευτές διεκδικούν τις διαφορές των αποδοχών τους που «παράνομα», όπως ισχυρίζονται, δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, βάσει της επίμαχης απόφασης του Μισθοδικείου το 2006.Από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης παραιτήθηκαν δύο πρώην βουλευτές, οι Μιχ.Λιάπης και Λεων.Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη. Περισσότερα εδώ.

19-12-2011Την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να μην συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος νυν ή πρώην βουλευτές, που διεκδικούν αναδρομικά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης (δες εδώ).

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Βαράτε τους!

Έγινε κι αυτό! 48ωρη απεργία στο ΜΕΤΡΟ (δες κι εδώ), επειδή, λέει, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΗΣΑΠ γρονθοκόπησε τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ! Ρε, βαράτε  τους εκατέρωθεν χαραμοφάηδες συνδικαλιστάδες "ιδιοκτήτες" κάθε δημόσιου μέσου ή κρατικής υπηρεσίας. Κρατικοδίαιτα κοπρο-κομματόσκυλα του εαυτούλη τους και μόνο είναι. Φτού...
8-12-2011 Ξυλοδαρμοί συνδικαλιστών

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Περί ΔΝΤ και παγκόσμιας οικονομίας-φούσκας...

Διαβάζω απορίες περί χρεών, ελλειμμάτων, ΔΝΤ κι άλλων τερπνών του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και …δεν εκπλήσσομαι! Έτσι λοιπόν γράφει ο καθηγητής –τοπογράφος Κ. Τοκμακίδης (δες εδώ) : « Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. Βάσει ποιάς λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο, που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που μπορεί να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500; Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ. Είδα στο Διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της Γης. Ενδεικτικά…
-Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.
-Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.
-Οι ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχουν χρέος στο 94% του ΑΕΠ τους.
Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος.Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:
Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν μεγαλύτερο ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ χρειάζονται σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;
Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να ” ξετινάξει” μία χώρα;
Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56%, την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;
Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό, όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;
Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:
α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2500 ευρώ τον μήνα μισθό!
β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν "ψυχικά κουρασμένος" και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!
γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!
Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13,5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ., κλπ.), αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;
Ερώτηση 7. Πώς γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;
Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;
Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;
Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;
Τελικά, μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών, μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;» Λες  η παγκόσμια οικονομία νάναι σαν το cloud στον παγκόσμιο ιστό; Αέρας κοπανιστός και μόνο αποτιμώμενος σε δις και τρις δολάρια και ευρώ; Γιατί, όμως, όχι; Παραμένω με την απορία…και αναζητώ οικονομολόγο!
Related Posts with Thumbnails