Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Τροχαία ατυχήματα και αλκοόλ



Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για θανάτους από τροχαία για την Ελλάδα, η οποία θρηνεί κάθε χρόνο 150 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, σχεδόν διπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο που είναι 86 θύματα εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων. Σε δυσμενέστερη θέση από τη χώρα μας είναι μόνο η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία, ενώ τα λιγότερα θύματα έχει η Μάλτα με 25 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Ολλανδία με 43 και η Σουηδία με 49. Από το 2001 έως το 2006 οι νεκροί από τροχαία μειώθηκαν στη χώρα μας κατά 300 άτομα (11%), ενώ θεαματική ήταν η μείωση των θυμάτων στη Γαλλία κατά 3500 (ποσοστό 42%), την Ισπανία κατά 1900 (ποσοστό 30%) και τη Γερμανία κατά 1800 (ποσοστό 24%). Ακόμα και η Πορτογαλία, η οποία επί σειρά ετών βρισκόταν στις πρώτες θέσεις μαζί με την Ελλάδα ως προς τις απώλειες από τροχαία, κατάφερε να μειώσει το ποσοστό των θυμάτων κατά 42% μέσα σε μία πενταετία.Αιτία για το 30% περίπου των ατυχημάτων στη χώρα μας είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Όμως δεν είναι μόνο το αλκοόλ, όταν το ένα τρίτο των τροχαίων ατυχημάτων όλης της χώρας γίνεται κάθε χρόνο στην εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών, το δεύτερο πιο «αιματοβαμμένο» δρόμο στη χώρα μετά το πέταλο του Μαλιακού, λόγω της κακής χάραξης με απότομες ή κακής κλίσης στροφές, τη μικρή διατομή, τα φθαρμένα οδοστρώματα και κατεστραμμένα στηθαία...Τέλος, περίπου το 1/3 των νεκρών, ποσοστό 31%, είναι νέοι κάτω των 25 ετών, όχι πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 27%.

29-12-2011 Τροχαία ατυχήματα και αλκοόλ #2

Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=1180453
http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080710&nid=9154572&sn=&spid=876

1 σχόλιο:

N. είπε...

Πως επιδρά το αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό; Τα ποσοστά οινοπνεύματος που εισέρχονται στο σώμα μας με τηνκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών κυρίως κατά τη διάρκεια γευμάτων, εάν φυσικά δεν είναι υπερβολικά, δε μας θέτουν σε κίνδυνο, εκτός βέβαια εάν υπάρχουν λόγοι υγείας που απαγορεύουν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.Όμως η χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί να αποβείιδιαίτερα επικίνδυνη για το χρήστη άλλα και για τους συνανθρώπους του, λ.χ.
για κάποιον που χειρίζεται μηχανήματα ή οδηγεί ένα όχημα. Οι επιδράσεις και τα συμπτώματα που επιφέρει το αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό, διαφέρουν ανάλογα με το ποσοστό οινοπνεύματος (χιλιοστά γραμμαρίου, mg) που υπάρχει στο σώμα ανά λίτρο (L) εκπνεόμενου αέρα. Ο τρόπος που επιδρά το αλκοόλ μετά την χρήση οινοπνευματωδών ποτών στον ανθρώπινο οργανισμό αρχίζει με την απορρόφηση της αιθυλικής αλκοόλης (οινοπμεύματος) από το στομάχι και το έντερο. Οι αρτηρίες γύρω από το στομάχι και το έντερο καταλήγουν στην κύρια αρτηρία που μεταφέρει στο συκώτι το εμπλουτισμένο σε αλκοόλ αίμα. Στη συνέχεια, το αίμα από το συκώτι εισέρχεται στη δεξιά πλευρά της καρδιάς και οδεύει προς τους πνεύμονες, όπου απορροφά οξυγόνο. Μετά κατευθύνεται και στην αριστερή πλευρά της καρδιάς, από όπου κυκλοφορεί σε όλο το σώμα. Εξαιτίας αυτής της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού η ύπαρξη αλκοόλ στο αίμα εμφανίζεται και στον εκπνεόμενο αέρα, την οποία οι αρχές μπορούν να μετρήσουν με τα γνωστά μας αλκοολόμετρα.
· Με ποσοστό από 0 mg έως 0,20 mg ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρος ο άνθρωπος είναι νηφάλιος, αισθάνεται ευδιαθεσία και γίνεται πιο ομιλητικός.
· Με ποσοστό από 0,15 mg έως 0,50 mg γίνεται απρόσεκτος, χάνει τον έλεγχο συγκέντρωσης της σκέψης του και το συντονισμό των ενεργειών του.Επίσης, μειώνεται η απόδοση των αισθητήριων οργάνων του και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του.
· Όταν το ποσοστό οινοπνεύματος φτάνει από 0,40 mg έως 1,00 mg παρατηρείται αστάθεια μνήμης, απώλεια λογικής, ελάττωση αντίληψης και αίσθησης συντονισμού ενεργειών στις κινήσεις καθώς και αστάθεια στο περπάτημα. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί τάση προς εμετό και υπνηλία.
· Με ποσοστό από 0,70 mg έως 1,20 mg αρατηρείται σύγχυση μνήμης,ζαλάδα, απώλεια προσανατολισμού του, υπερδιόγκωση συναισθημάτων φόβου, λύπης, θυμού και βίας. Ελαττώνεται η αίσθηση του πόνου, χάνεται η ικανότητα να αρθρώσει σωστά λέξεις και η ισορροπία στο βάδισμα. Επίσης, χάνεται η ικανότητα του να διαχωρίζει χρώματα και σχήματα.
· Αν κάποιος έχει στο σώμα του ποσοστό οινοπνεύματος από 1,10 mg έως 1,60 mg παρουσιάζει μηδενική αντίδραση σε ερεθίσματα ενώ πλησιάζει σεκατάσταση παράλυσης. Μπορεί να παρατηρηθεί αδράνεια, απάθεια, εμετός,απώλεια συγκράτησης ούρων και περιττωμάτων, ανικανότητα να περπατήσει ή να σταθεί όρθιος, ύπνος, αναισθησία και κώμα.
· Από 1,50 mg έως 1,60 mg παρουσιάζεται πλήρης απώλεια των ανακλαστικών ενεργειών ενός ανθρώπου. Η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή, ο ρυθμός της αναπνοής και της κυκλοφορίας αίματος ελαττώνεται ενώ μπορεί να μείνει αναίσθητος, σε κώμα και πολύ πιθανόν να επέλθει καιθάνατος. Από 1,90 mg και άνω επέρχεται θάνατος από αδράνεια του αναπνευστικού συστήματος.

Related Posts with Thumbnails