Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Σκωτο-σκοπιανά!

Αν πιστεύουμε/ πιστεύεται ότι μόνο οι Σκοπιανοί στηρίζουν την όποια – πρόσφατη – εθνική του ταυτότητα στην πλαστογράφηση της ιστορίας είτε ότι οι αρχαίοι Έλληνες της Ιωνίας είναι οι ''αρχαίοι Τούρκοι'', γελιόμαστε! Απ΄ ότι φαίνεται και οι Σκωτσέζοι λίγο πολύ καυχώνται για τους Έλληνες προγόνους τους! Μια και οι απόγονοι του εξόριστου Έλληνα πρίγκιπα Γκαΐθελου ή Γκέντιλ Γκλας έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στη Σκωτία το 333 π.Χ., σύμφωνα με την αρχαία προφορική παράδοση που καταγράφεται στο έργο Scotichronicon, που έγραψε ο χρονικογράφος Walter Bower το 1440. Αργότερα, στις αρχές του 16ου αιώνα, ο Σκωτσέζος φιλόσοφος Hector Boece ''εφηύρε'' περίπου 40 βασιλιάδες, οι οποίοι κάλυπταν 22 γενιές και έφτιαξε λεπτομερή βιογραφικά για όλους τους. Και να ήταν μόνο αυτό. Στην αγωνία και τον αγώνα τους κατά της αγγλικής κυριαρχίας και στη διαμόρφωση της σκωτσέζικης ταυτότητας, ρόλο έπαιξε και η λογοτεχνική κατασκευή μύθων. Έτσι, στα 1760, ο Σκωτσέζος ποιητής James Macpherson εκδίδει τα επικά ποιήματα ενός Κέλτη βάρδου του 3ου αιώνα, ονόματι Ossian, τα οποία υποτίθεται ότι είχαν ανακαλυφθεί πριν από λίγο καιρό. Τα ποιήματα του ''αρχαίου βάρδου'' υπό τον τίτλο Fingal - τα οποία έγραψε ο ίδιος ο Macpherson- συναντούν μεγάλη απήχηση σε όλη την Ευρώπη, έτσι που στη Γερμανία ο Γκαίτε γράφει ύμνους για αυτόν, άλλοι τον θεωρούν ισάξιο του Ομήρου και του Βιργιλίου και ο Ναπολέοντας παίρνει τα ποιήματα μαζί του τόσο στην εκστρατεία του στην Αίγυπτο όσο και στην εξορία του στην Αγία Ελένη!
Όλες αυτές και άλλες οι ιστορίες παρουσιάζονται λεπτομερώς στο βιβλίο Η εφεύρεση της Σκωτίας, Μύθοι και Ιστορία [The Invention of Scotland: Myth and History] του Hugh Trevor-Roper. Ο Βρετανός ιστορικός αφιέρωσε αρκετές δεκαετίες από τη ζωή του προκειμένου να μελετήσει την ιστορία της Σκωτίας και πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα για να μη δοθεί ανεξαρτησία στην περιοχή αυτή. Πίστευε ότι «ολόκληρη η ιστορία της Σκωτίας έχει χρωματιστεί από μύθους» και άρχισε να μελετά αρκετούς από αυτούς. «Οι μύθοι στη Σκωτία», είχε γράψει, «δεν καταργούνται ποτέ λόγω της αλήθειας ή της λογικής, αλλά παραμένουν πιστευτοί έως ότου κάποιος άλλος μύθος ανακαλυφθεί ή δημιουργηθεί, για να τους αντικαταστήσει».
Συμπέρασμα, μη μας εκπλήσσει, τόσο το εφεύρημα περί ''Μακεδονίας'' από την εποχή του Τίτο και η προβολή του παντί τρόπω από τις κυβερνήσεις της FYROM όσο και το ότι οι Αμερικανοί και οι όσοι Ευρωπαίοι και συν-έλληνες υποστηρίζουν το ουτοπικό ''ιστορικό παρελθόν'' της '' σκοπιανο- νεομακεδονίας''… Φεύ!


Περισσότερα: http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080712&nid=9175819&sn=&spid=877 και
http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/books/non-fiction/article3990792.ece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails