Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

To χταπόδι Paul, σύγχρονη "μουντιαλική Πυθία";

Χαμός με τις 100% επιτυχείς μέχρι τώρα προβλέψεις του Paul (Πάουλ), της σύγχρονης οκτάποδης Πυθίας, για τα θετικά και μη αποτελέσματα των αγώνων της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στο 19o Μουντιάλ (δες εδώ). Μένει να δούμε απόψε το βράδυ αν ο Paul μάντεψε σωστά τον παγκόσμιο πρωταθλητή - θα είναι άραγε η Ισπανία, ή το χταπόδι έκανε λάθος; Κι όπως σχολιάζει ο Π. Μπουκάλας στην εφ. Καθημερινή:"Και ιδού το ερώτημα που ίσως απασχολήσει κάποτε τους ψυχολόγους του αθλητισμού: Οι Γερμανοί έχασαν [στον αγώνα με την Ισπανία] επειδή έτσι ήταν το γραμμένο και οκταποδικώς διαβασμένο και μεταφρασμένο ή επειδή μόλις έμαθαν την προφητεία κιότεψαν, διαλύθηκαν ψυχολογικά και κατέβηκαν στο γήπεδο ήδη ηττημένοι μέσα τους, απλώς για να επιτρέψουν στο κισμέτ να λάβει χώρα; Μήπως έχουμε δηλαδή μια κραυγαλέα περίπτωση αυτοεκπληρούμενης προφητείας, και μάλιστα στον χώρο του αθλητισμού, όπου και οι πλέον ορθολογιστές ενδίδουν στη δεισιδαιμονολαγνία; Το πάθος για τα σημάδια, τα γούρια, τους οιωνούς, που εκδηλώνεται ταυτόχρονα με τις προσευχές στους θεούς, παρέχει άλλη μία απόδειξη της γειτνίασης του ποδοσφαίρου με τον πόλεμο. Για τα χταπόδια στους πολέμους της αρχαιότητας δεν θυμάμαι κάποιο περιστατικό, για τα καλαμαράκια πάντως κάνουν λόγο οι παλαιοί ιστορικοί: Με τα καλαμάρια που δεν έχουν καρδιά παρομοίασε ο Θεμιστοκλής τους Ερετριείς, όσο προσπαθούσε να πείσει τους Ελληνες να πολεμήσουν τον Ξέρξη στη Σαλαμίνα. Κι ενώ αντιδικούσε με τον Σπαρτιάτη Ευρυβιάδη, φάνηκε μια κουκουβάγια να πετάει στα δεξιά του πλοίου και να στέκεται στο κατάρτι. Αυτό κρίθηκε καλό σημάδι και πέρασε έτσι η γνώμη του Αθηναίου. Αν η κουκουβάγια πετούσε στ' αριστερά ίσως πολλά να είχαν γίνει αλλιώς". Άραγε, θα "κιοτέψουν" απόψε οι Ολλανδοί απέναντι από τους Ισπανούς και την οκταποδική "προφητεία";Ίδωμεν.
00.02: Ολλανδία - Ισπανία 0-1, το χταπόδι πάλι μάντεψε σωστά! Α, ρε Paul για "μάς" vs ΔΝΤ έχεις κάτι;Δες και Αθλημα, θέαμα, εμπόρευμα: το ποδόσφαιρο

29-7-2010 Ο Ιρανός ηγέτης Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εξαπέλυσε χθες επίθεση εναντίον του χταποδιού «Paul»! Είπε ότι το χταπόδι είναι «σύμβολο για κάθε τι που είναι λάθος στον δυτικό κόσμο». Ακόμα, κατηγόρησε (!) τον Paul ότι «διαδίδει τη δυτική προπαγάνδα και τις ανόητες προλήψεις που έχουν οι Δυτικοί». Τρέλλα!
26-10-2010 Πέθανε το χταπόδι-μάντης Πάουλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails