Με ποια κριτήρια άραγε θεωρούν έναν δάσκαλο καλό οι ίδιοι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων; Το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς χρηματοδοτεί στις ΗΠΑ μία φιλόδοξη δημοσκοπική έρευνα η οποία έχει ως στόχο του να ξεχωρίσει την… ήρα από το στάχυ των αμερικανών εκπαιδευτικών στα περίπου 15 000 δημόσια δημοτικά της χώρας. Πάνω από 3000 δάσκαλοι δημόσιων δημοτικών σχολείων επτά μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ μπήκαν στο μικροσκόπιο της συγκεκριμένης έρευνας. Η διαδικασία ήταν απλή: σε μαθητές των πόλεων Σάρλοτ, Ντένβερ, Ντάλας, Τάμπα, Μέμφις, Νέας Υόρκης και Πίτσμπεργκ δόθηκε ένα εμπιστευτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις επιδόσεις των εκπαιδευτικών. Οι χιλιάδες μικροί μαθητές έπρεπε, ανώνυμα, να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο αυτό, κρίνοντας το έργο των δασκάλων τους, χωρίς να φοβούνται ότι υποστούν οποιεσδήποτε συνέπειες.Η μελέτη των πρώτων αποτελεσμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πιο επιτυχημένοι κι αποτελεσματικοί δάσκαλοι, σύμφωνα με τη γνώμη των μικρών μαθητών, έχουν τέσσερα κοινά σημεία :
1. Δεν χάνουν χρόνο. Την ώρα του μαθήματος αναπτύσσουν μεθόδους οι οποίες κρατάνε τους μαθητές τους σε εγρήγορση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.
2. Διδάσκουν τον αυτοέλεγχο. Μετά από καθοδήγηση και υπό διακριτική εποπτεία, τα παιδιά διορθώνουν μόνα πολλά από τα λάθη τους.
3. Λύνουν τις απορίες με «χίλιους» τρόπους. Οι καλύτεροι δάσκαλοι έχουν την ικανότητα να επεξηγούν το μάθημα τους με πολλούς, και μάλιστα συχνά διασκεδαστικούς τρόπους.
4. Λένε όχι στην «σκλαβιά των διαγωνισμάτων». Καλός δάσκαλος είναι αυτός που δεν προσαρμόζει το καθημερινό μάθημα στον στόχο να γράψουν καλά οι μαθητές στα γραπτά διαγωνίσματα, απροειδοποίητα ή τακτικά. Εξάλλου έρευνες δείχνουν ότι όσοι δάσκαλοι βασίζουν το έργο τους στα τεστ «βγάζουν» μαθητές με μέτριες επιδόσεις.
Τα σημεία 1, 2 και 4 κάτι μου θυμίζουν, μα κάτι μου θυμίζουν…Φερ΄ειπείν, το σημείο 1: άντε και να διαβάσουμε το παρακάτω…για να περάσει η ώρα. To 2 «είσαι σκράπας(!), δεν κάνεις εσύ για γράμματα...».Και το 4, κάτι από τα διαγνωστικά τεστ, τα τεστ προόδου κτλ., τότε, τον καιρό της επιλεγόμενης «μεταρρύθμισης Αρσένη» που το σχολείο έτεινε να καταστεί μόνιμο εξεταστικό κέντρο! Θα μου πεις και τώρα διαφέρει; Χμμμ…
Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=372922&dt=13/12/2010#ixzz184A3oPY5
How the Northern Lights and Digital Photography Have Boosted Astrotourism
Πριν από 44 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου