Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Λομβέρδος vs open government!

Διαβάζω και τραβώ ...μαλλιά μου, ότι η «τώρα πλάκα μας κάνουν» «αξιοκρατική» επιλογή στελεχών μέσω της διαδικασίας της λεγόμενης ανοιχτής διακυβέρνησης (open government) , βρήκε - επί τέλους - τον μάστορά της από τον υπουργό Εργασίας της παραπαίουσας Κυβέρνησης! «Κεραυνούς» κατά της πρωθυπουργικής (!) εμπνεύσεως open government εξαπέλυσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης! Και ο μεν υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «εξευτελιστική» τη διαδικασία που αποτρέπει, όπως είπε, αξιόλογους ανθρώπους να αποδεχθούν προτάσεις για διορισμό τους, ο δε πρώην πρόεδρος της Βουλής έφερε ως παράδειγμα αποτυχίας του συστήματος την καθυστερημένη τοποθέτηση διοικητή στο ΙΚΑ του Ρ. Σπυρόπουλου, πρώην υφυπουργού Εργασίας και ως τώρα γενικού γραμματέα του υπουργείου και γενικού διευθυντή του ΠαΣοΚ, ο οποίος παραδέχθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι δεν υπέβαλε αίτηση στο open government! Ο ερασιτεχνισμός της ΓΑΠ-διακυβέρνησης δε φαίνεται να έχει όρια …μέχρι και οι υπουργοί (του) δυσανασχετούν! Και η κοροϊδία των πολιτών μετά το «λεφτά υπάρχουν» συνεχίζεται...
30-7-2010 Άσχετο αλλά επίκαιρο...

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Όλο και πιο κοντά στο μποζόνιο Χιγκς

Οι φυσικοί που εργάζονται στους μεγάλους και ανταγωνιστικούς επιταχυντές σωματιδίων LHC του CERN και Tevatron του Fermilab (ΗΠΑ), ολοένα στενεύουν τη «θηλιά» γύρω από το μυστηριώδες μποζόνιο Χιγκς, το επονομαζόμενο και «σωματίδιο του Θεού».Οι ερευνητές του CERN δήλωσαν ότι, μετά από περίπου τρεις μήνες πειραμάτων, έχουν ήδη ανιχνεύσει όλα τα βασικά σωματίδια που προβλέπει το Καθιερωμένο Μοντέλο, δηλαδή η κυρίαρχη θεωρία για τη σύσταση της ύλης στο Σύμπαν. Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόγιερ ανέφερε ότι τα πειράματα προχωρούν ταχύτερα του αναμενομένου και ήδη εισέρχονται σε ένα στάδιο από όπου μπορεί να προκύψει μια «νέα φυσική». Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει την από καιρό αναμενόμενη απόδειξη για την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς (που πιστεύεται ότι έδωσε μάζα στα άλλα σωματίδια μετά το «Μπιγκ Μπανγκ») και την ανίχνευση της σκοτεινής ύλης (δες κι εδώ), που αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο του Σύμπαντος (η ορατή ύλη δεν ξεπερνά το 5%).Όπως πάντως είπε ο επιφυλακτικός Χόγιερ, «θα χρειαστεί χρόνος για να ρίξουμε το πρώτο φως σε αυτό το σκοτεινό σύμπαν» και απέφυγε να προβλέψει αν θα υπάρξουν ανακαλύψεις μέχρι το 2012, μην αποκλείοντας να χρειαστούν τρία έως τέσσερα ακόμα χρόνια.Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι φυσικοί του παλαιότερου, μικρότερου και λιγότερου ισχυρού αμερικανικού επιταχυντή Tevatron, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν πλέον περιορίσει την γκάμα για την πιθανή μάζα του μποζονίου του Χιγκς κατά το ένα τέταρτο, με αξιοπιστία 95%. Επισημαίνουν δηλαδή ότι ξέρουν που να μην ψάξουν για το μποζόνιο και ξέρουν ότι δεν έχει μάζα μεταξύ 158 και 175 GeV (δισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ). Τα μοντέλα προβλέπουν μάζα 115-200 GeV. Περισσότερα εδώ κι εδώ.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ταξίδι στην Κίνα: Μέγα Σινικό Τείχος



Από μικρός είχα πολλά ακούσει και περισσότερα διαβάσει για το Μέγα Σινικό Τείχος (The Great Wall), που στη φαντασία μου πήρε μυθικές διαστάσεις … Κι ένα από τα «όνειρά» μου ήταν να περπατήσω πάνω στο Τείχος! Και τώρα που το όνειρο πραγματοποιήθηκε, οποία …η απογοήτευση. Περπάτησα κάνα χιλιόμετρο, εκατέρωθεν της πύλης εισόδου, το (ανακατασκευασμένο) Τείχος στο Badaling, 80 χλμ. ΒΔ του Πεκίνου (δες κι εδώ). Να πω την αλήθεια δεν εντυπωσιάστηκα από την γιγάντια κατασκευή … Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το πλήθος των Κινέζων που το περιδιάβαιναν. Πράγματι είναι πολλοί αυτοί οι Κινέζοι! Να σκεφτείς ότι από κάποιο σημείο κι ύστερα η μετακίνηση ήταν σχεδόν αδύνατη, τέτοιος ο συνωστισμός! Κινέζοι από τα πέρατα της αχανούς χώρας πάνω στο Τείχος – εμείς οι αλλοδαποί τουρίστες σταγόνα στον ωκεανό, ούτε το 1% των επισκεπτών… Και ο εσπρέσο στο ξενοδοχείο στην είσοδο χάλια, σε αντίθεση με αυτόν που μου προσφέρθηκε στο συμπαθητικό καφέ στην υπαίθρια αγορά στο Yangshuo (συνεχίζεται).

Παρελθόν το Troktiko

Troktiko οριστικά τέλος, κατά την εφ. Ελευθεροτυπία. Και όπως φαίνεται ο πόλεμος έντυπου/ ηλεκτρονικού παραδοσιακού τύπου και ΜΜΕ ( και συμφερόντων…) και ανεξάρτητων (με και χωρίς εισαγωγικά) ειδησεογραφικών blogs και bloggers ( δες κι εδώ) ξεκινά «αιματηρά» μετά τη δολοφονία του Σωκ. Γκόλια (δες κι εδώ). Τώρα θα μου πείς, εσύ το διάβασες; Η απάντηση είναι ναι. Το "πίστευες"; Η απάντηση είναι μάλλον όχι, το διασκέδαζα...Θα σου λείψει; Μμμ...δεν ξέρω, εξάλλου βρίθει καλής και κακής ενημέρωσης το Διαδίκτυο. Κάποιες θέσεις υπέρ και κατά του "βίου και των ημερών" του "τρωκτικού", μεταξύ των άλλων, εδώ κι εδώ.
28-7-2010 «Εχουμε πόλεμο με τη δημοκρατία σας», Αναλύοντας την προκήρυξη
1-8-2010 Ελλάς-Ελλήνων-Τρωκτικών

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

To χταπόδι Paul, σύγχρονη "μουντιαλική Πυθία";

Χαμός με τις 100% επιτυχείς μέχρι τώρα προβλέψεις του Paul (Πάουλ), της σύγχρονης οκτάποδης Πυθίας, για τα θετικά και μη αποτελέσματα των αγώνων της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στο 19o Μουντιάλ (δες εδώ). Μένει να δούμε απόψε το βράδυ αν ο Paul μάντεψε σωστά τον παγκόσμιο πρωταθλητή - θα είναι άραγε η Ισπανία, ή το χταπόδι έκανε λάθος; Κι όπως σχολιάζει ο Π. Μπουκάλας στην εφ. Καθημερινή:"Και ιδού το ερώτημα που ίσως απασχολήσει κάποτε τους ψυχολόγους του αθλητισμού: Οι Γερμανοί έχασαν [στον αγώνα με την Ισπανία] επειδή έτσι ήταν το γραμμένο και οκταποδικώς διαβασμένο και μεταφρασμένο ή επειδή μόλις έμαθαν την προφητεία κιότεψαν, διαλύθηκαν ψυχολογικά και κατέβηκαν στο γήπεδο ήδη ηττημένοι μέσα τους, απλώς για να επιτρέψουν στο κισμέτ να λάβει χώρα; Μήπως έχουμε δηλαδή μια κραυγαλέα περίπτωση αυτοεκπληρούμενης προφητείας, και μάλιστα στον χώρο του αθλητισμού, όπου και οι πλέον ορθολογιστές ενδίδουν στη δεισιδαιμονολαγνία; Το πάθος για τα σημάδια, τα γούρια, τους οιωνούς, που εκδηλώνεται ταυτόχρονα με τις προσευχές στους θεούς, παρέχει άλλη μία απόδειξη της γειτνίασης του ποδοσφαίρου με τον πόλεμο. Για τα χταπόδια στους πολέμους της αρχαιότητας δεν θυμάμαι κάποιο περιστατικό, για τα καλαμαράκια πάντως κάνουν λόγο οι παλαιοί ιστορικοί: Με τα καλαμάρια που δεν έχουν καρδιά παρομοίασε ο Θεμιστοκλής τους Ερετριείς, όσο προσπαθούσε να πείσει τους Ελληνες να πολεμήσουν τον Ξέρξη στη Σαλαμίνα. Κι ενώ αντιδικούσε με τον Σπαρτιάτη Ευρυβιάδη, φάνηκε μια κουκουβάγια να πετάει στα δεξιά του πλοίου και να στέκεται στο κατάρτι. Αυτό κρίθηκε καλό σημάδι και πέρασε έτσι η γνώμη του Αθηναίου. Αν η κουκουβάγια πετούσε στ' αριστερά ίσως πολλά να είχαν γίνει αλλιώς". Άραγε, θα "κιοτέψουν" απόψε οι Ολλανδοί απέναντι από τους Ισπανούς και την οκταποδική "προφητεία";Ίδωμεν.
00.02: Ολλανδία - Ισπανία 0-1, το χταπόδι πάλι μάντεψε σωστά! Α, ρε Paul για "μάς" vs ΔΝΤ έχεις κάτι;



Δες και Αθλημα, θέαμα, εμπόρευμα: το ποδόσφαιρο

29-7-2010 Ο Ιρανός ηγέτης Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εξαπέλυσε χθες επίθεση εναντίον του χταποδιού «Paul»! Είπε ότι το χταπόδι είναι «σύμβολο για κάθε τι που είναι λάθος στον δυτικό κόσμο». Ακόμα, κατηγόρησε (!) τον Paul ότι «διαδίδει τη δυτική προπαγάνδα και τις ανόητες προλήψεις που έχουν οι Δυτικοί». Τρέλλα!
26-10-2010 Πέθανε το χταπόδι-μάντης Πάουλ

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Το Διαδίκτυο ακύρωσε τη συναυλία της Λόπεζ στην κατεχόμενη Κύπρο

Με το "Dear Ms Jennifer Lopez, 800 Greek Cypriot women were raped by the Turks in 1974…" ξεκινά η επιστολή-πρωτοβουλία μικρής ομάδας από Έλληνες και Κύπριους ομογενείς των ΗΠΑ, προς την διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιό, ενάντια στην προγραμματισμένη επίσκεψη και τη συναυλία της στην κατεχόμενη Κύπρο. Η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδούσε σε εγκαίνια ξενοδοχείου στην περιοχή της Κερύνειας στις 24 Ιουλίου και θα γιόρταζε τα γενέθλιά των 41 χρόνων της. Και να που η μικρή ομάδα έγινε κύμα στο Διαδίκτυο και με περισσότερους από 20 χιλιάδες διαμαρτυρόμενους στο facebook, διαμαρτυρία που την ανάγκασε να ακυρώσει την εμφάνισή της, αναφέροντας ότι ποτέ εν γνώσει της δε θα υποστήριζε οποιοδήποτε κράτος, χώρα, ίδρυμα ή καθεστώς που θα είχε σχέση με οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι όπως επισημαίνεται: «Έπειτα από πλήρη ανασκόπηση όλων των σχετικών περιστάσεων στην Κύπρο, η απόφαση των συμβούλων της ήταν να αποσυρθεί από την εμφάνιση. Ήταν μια συλλογική απόφαση, η οποία αντικατοπτρίζει την ευαισθησία μας στις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής» (δες εδώ).Απόφαση που καθόλου ...δεν άρεσε στο τουρκικό ΥΠΕΞ που μιλάει για ...παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι άλλα τέτοια γλαφυρά (δες εδώ) - και προφανώς ήταν απούσα η οποιαδήποτε επίσημη σχετική αντίδραση (φευ…) από το ελληνικό ΥΠΕΞ... Η απόφαση της Λόπεζ την στοχοποίησε και η ιστοσελίδα της δέχεται σωρεία προκλητικών και απαξιοτικών προς το πρόσωπο της μηνυμάτων, από Τούρκους και Τουρκοκύπριους πρώην, πλέον, θαυμαστές της. Μάλιστα, σε διάφορα forums και στο facebook, οι Τούρκοι της τονίζουν ότι «έχασε 100 χιλιάδες θαυμαστές» (δες εδώ).

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα...




Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν σήμερα, 8 Ιουλίου, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ημέρα κατά την οποία ψηφίζεται/ ψηφίστηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή …Μόνο που η συμμετοχή ήταν σχετικά πενιχρή (το παιγνίδι είναι στημένο...), παρόλο που η οργή και η αγανάκτηση είναι μεγάλη, με μερικές χιλιάδες εργαζόμενους να διαδηλώνουν σαν πρόβατα επί σφαγή και με τα εργατικά συνδικάτα ανήμπορα (;) να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με επικεφαλής βολεμένους, άβουλους «κυβερνητικούς» συνδικαλιστές(!) που έχουν ήδη συμφωνήσει για τα ελάχιστα που δόθηκαν (δες κι εδώ)… Σήμερα οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο οι υποκριτές πολιτικοί (λέγε με ΓΑΠ…), που άλλα υπόσχονταν στους ψηφοφόρους (τους) και άλλα έφεραν, οι ψοφοδεείς βουλευτές, που ψήφισαν το Μνημόνιο, το ασφαλιστικό, το εργασιακό, πειθήνια όργανα της κομματική γραμμής… Κι όπως αλλού σχολιάζεται: «Πώς θα αντικρίσουν άραγε το καλοκαίρι στις περιφέρειές τους τον εργαζόμενο που θα δουλεύει μια ζωή για σύνταξη πείνας, τη μάνα με το ανήλικο που θα καθαρίζει σκάλες μέχρι τα 65, τον άνεργο που δε νοιάζεται για το συνταξιοδοτικό διότι απλά δεν έχει δουλειά για να κολλήσει ένσημα;» Αιδώς. Και μην παρασύρεστε από το αναρτημένο βίντεο και τις φωτό με τις υψωμένες γροθιές... Είναι παλιά (από το αρχείο ΓΑΠ), τότε που οι νυν κυβερνώντες ήταν αντιπολίτευση και οι «συνδικαλιστές» τους αντιπολιτεύονταν την τότε κυβέρνηση…

11-7-2010 Η μετάλλαξη των πράσινων συνδικαλιστών

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Το Planck αποκαλύπτει το Σύμπαν σήμερα και τότε

Η αποστολή Planck τoυ Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έδωσε προς δημοσί-ευση την πρώτη μικρο-κυματική εικόνα όλου του ουρανού (δες εδώ κι εδώ), όπως συνετέθη από τα στοιχεία που έστειλε το διαστημικό σκάφος Planck. Είναι το αποτέλεσμα των παρατηρήσεων μεταξύ του Αυγούστου 2009 και του περασμένου Ιουνίου στην περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από τα 30 GHz έως τα 857 GHz.Ενώ ο Γαλαξίας μας - ο δίσκος του Γαλαξία διατρέχει το κέντρο της εικόνας - δείχνει πώς είναι το τοπικό Σύμπαν τώρα, τα μικροκύματα μας δείχνουν πώς έμοιαζε ο Κόσμος κοντά στην εποχή της δημιουργίας, προτού γεννηθούν τα άστρα ή οι γαλαξίες. Οι λωρίδες χρυσής σκόνης επάνω και κάτω από τον Γαλαξία αποτυπώνουν τα νέα αστέρια που σχηματίζονται (δες κι εδώ). Τα σημεία στην κορυφή και στο κάτω μέρος του δίσκου όπου καταγράφεται η μικροκυματική κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (CΜΒR) που ξεκίνησε το ταξίδι της μόλις 380 000 χρόνια μετά το Big Bang ή 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτό το μοτίβο μικροκυματικής ακτινοβολίας αποτελεί το κοσμικό «αποτύπωμα» από το οποίο σχηματίστηκαν τα σημερινά σμήνη γαλαξιών. Τα διαφορετικά χρώματα της εικόνας αναπαριστούν μικρές διαφορές στη θερμοκρασία και στην πυκνότητα της ύλης. Όταν το έργο ολοκληρωθεί, το Planck θα μας δείξει την πιο ακριβή εικόνα του υποβάθρου των μικροκυμάτων που έχουμε ποτέ λάβει.Δες κι εδώ (και συμπληρωματικά εδώ για μια σύντομη, εκλαϊκευμένη περιγραφή των προσπαθειών "αποτύπωσης" της ιστορίας του Σύμπαντος).

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Προς μια νέα φυσική

Οι πρόσφατες εντυπωσιακές ανακαλύψεις του ερευνητικού προγράμματος OPERA σχετικά με τις μεταμορφώσεις των νετρίνων (δες εδώ κι εδώ) οδηγούν προς μια «νέα φυσική» σύμφωνα με τη Δρα Λουτσία Μποτάνο, γενική διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Gran Sasso της Ιταλίας, η οποία μεταξύ των άλλων λέει: Στο πρόγραμμα OPERA «Τα νετρίνα παράγονται από τον επιταχυντή του CERN και "πυροβολούνται" σε δέσμες νετρίνων προς το ιταλικό Ινστιτούτο του Gran Sasso, φτάνουν δηλαδή στο εργαστήριό μας μέσα σε μόλις 2,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου, αφού διατρέξουν μια απόσταση 730 χιλιομέτρων μέσα από βουνά. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι στο τέλος ενός τόσο μεγάλου ταξιδιού, το νετρίνο είχε μεταμορφωθεί, δηλαδή είχε αλλάξει την ίδια του τη φύση» (…) «Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί την πρώτη άμεση ένδειξη του γεγονότος ότι τα νετρίνα διαθέτουν κάποια μάζα και μπορούν να ταλαντώνονται περνώντας από τη μια "οικογένεια" σωματιδίων στην άλλη (…)Αυτό αποτελεί ακόμη μία σημαντική ψηφίδα που έρχεται να προστεθεί στη γνώση της φύσης, των βασικών συστατικών της στοιχείων και των νόμων που ρυθμίζουν τις αλληλεπιδράσεις τους.». Και συνεχίζει: «Πρόκειται για μια ανακάλυψη που ανοίγει τις πόρτες σε μια νέα φυσική. Σύμφωνα με το Καθιερωμένο Μοντέλο, που διαμόρφωσαν οι φυσικοί για να εξηγήσουν τη σύσταση του Σύμπαντος, τα νετρίνα δε διαθέτουν καθόλου μάζα. Θα χρειαστεί επομένως να το διορθώσουμε σε αυτό το σημείο, να διατυπώσουμε νέες εξηγήσεις και να σχεδιάσουμε νέες έρευνες, παρά τις ανατρεπτικές συνέπειες που ενδέχεται να έχουν στην κοσμολογία, την αστροφυσική και τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων (…) Το αποτέλεσμα του προγράμματος OPERA επιβεβαιώνει την ύπαρξη του φαινομένου της ταλάντωσης των νετρίνων και αυτό, με τη σειρά του, προϋποθέτει αναγκαστικά ότι τα νετρίνα διαθέτουν μια μη μηδενική μάζα. Με ποιο μηχανισμό αποκτούν μάζα τα νετρίνα, αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Για ένα πράγμα, ωστόσο, είμαστε βέβαιοι: ότι αυτός ο μηχανισμός συνεπάγεται αναγκαστικά τη διεύρυνση του Καθιερωμένου Μοντέλου με την ένταξη σε αυτό ενός τουλάχιστον νέου θεμελιώδους δομικού συστατικού του Σύμπαντος. Ποιο ακριβώς θα είναι αυτό το δομικό συστατικό αποτελεί ένα ζητούμενο.» Και καταλήγει: «Μέχρι σήμερα το Καθιερωμένο Μοντέλο έχει περάσει επιτυχώς τα τεστ που έγιναν στον ευρωπαϊκό επιταχυντή LEP του CERN (που μετά το 1990 αντικαταστάθηκε από τον ισχυρότερο επιταχυντή LHC), στον Tevatron του Fermilab στο Σικάγο, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα του LHC. Τώρα ανοίγει ο δρόμος για μια νέα φυσική, που θα προστεθεί στο Καθιερωμένο Μοντέλο και, σύμφωνα με ορισμένους φυσικούς, ενδέχεται να επηρεάσει τις μελλοντικές ανακαλύψεις του υπερεπιταχυντή LHC. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι αυτή η νέα φυσική θα πρέπει να διευρύνει τα θεμελιώδη συστατικά που αποδέχεται σήμερα το Καθιερωμένο Μοντέλο για να ανοίξει τον δρόμο σε κάποιο νέο στοιχειώδες σωματίδιο που θα εγγυάται τη μάζα των νετρίνων και το φαινόμενο της ταλάντωσης που επιβεβαιώθηκε από το πείραμα OPERA».

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=179406

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Πόσο μεγάλος είναι ο πλανήτης Γη;



Και βέβαια δεν είμαστε το κέντρο του Κόσμου!Ποιος μας έβαλε αυτή την ιδέα; Μήπως ο δελφικός μύθος; Η θρησκεία; Το εγώ μας; Και σίγουρα όχι το ΔΝΤ, το αντίθετο μάλιστα...
Related Posts with Thumbnails