Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Σκονάκια με ...πτυχίο

Πρωτότυπη έκθεση με περισσότερα από …200 παραδοσιακά και μη σκονάκια «άνοιξε» στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Τα «έργα τέχνης» συγκέντρωσαν οι καθηγητές του τμήματος από τους εφευρετικούς μεν απρόσεχτους δε φοιτητές, που πιάστηκαν στα πράσα να αντιγράφουν από το 1984 μέχρι σήμερα. Τα σκονάκια εκτίθενται σε δύο προθήκες κι έχουν κατηγοριοποιηθεί σε 32 αντιπροσωπευτικούς τύπους. Μεταξύ άλλων, εντύπωση προκαλεί ένα σκονάκι σε μορφή παπύρου, που έχει μήκος δύο μέτρα και πλάτος 4 εκατοστά και το οποίο είναι τυλιγμένο σε δύο μικρά ξυλάκια, ενώ πραγματικό καλλιτέχνημα (...πρώτο βραβείο!) θεωρείται ένας άλλος πάπυρος, μήκους ενός μέτρου και πλάτους 4 εκατοστών για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκε πολύ λεπτό ριζόχαρτο και επαγγελματικός ραπιδογράφος, αλλά κι ένα «μίνι βιβλίο» σε σμίκρυνση που αποτελείται από περίπου 100 σελίδες μεγέθους 7Χ10 εκατοστά, όπως και οι πιο εξελιγμένες σύγχρονες μορφές αντιγραφής - iσκονάκια - όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων, bluetooth, handsfree κτλ. Προφανώς μετά τη φετινή οριοθέτηση της βάσης εισαγωγής στο …0,9, τα «σκονάκια», παραδοσιακά και ηλεκτρονικά, έχουν μέλλον.
2-9-2010 Σκονακίων εγκώμιον

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Βαθμός εισαγωγής 0,9 και τα μαύρα μας τα χάλια

Περί …βάσης του 10 και το ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι διαγωνισμός κι όχι εξετάσεις προαγωγής ή εισαγωγής, το έχουμε ξαναγράψει. Αλλά το φετινό οξύμωρο εισαγωγής έστω κι ενός ή μιας με βαθμό 0,9, δεν το είχαμε φανταστεί! Κι όπως δηκτικά σχολιάζεται αλλού: «(…) Δηλαδή, αν ένας υποψήφιος, που ας πούμε ότι λέγεται Βαγγέλης, γράψει το όνομα του με μόνον ένα ορθογραφικό λάθος, π. χ. «Βαγγαίλης», μπορεί να σπουδάσει design στη μαγευτική Κοζάνη, που είναι και γενέτειρα της υπουργού Παιδείας. (Αν γράψει «Βαγγαίλοις», δυστυχώς δεν εισάγεται και πρέπει να προσπαθήσει πάλι του χρόνου...)».Μα το πρόβλημα δεν μπορεί πλέον να εντοπίζεται στο πόσο ή ποιοι έγραψαν πάνω ή κάτω από τη βάση (φέτος ο ένας στους τρεις υποψήφιους έγραψε κάτω από τη βάση και από αυτούς περίπου οι μισοί έδωσαν σχεδόν λευκή κόλλα, δες εδώ), αλλά το χάλι του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Μήπως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι τα έρμα 12 χρόνια (με τα 9 υποχρεωτικής...) εκπαίδευσης τάχουμε για τις δυο βδομάδες των πανελλαδικών εξετάσεων! Τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα. Τώρα τι κι αν η υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσαν ότι με αφορμή και τα φετινά αποτελέσματα, τον επόμενο κιόλας χρόνο θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο εξεταστικό σύστημα (κι όχι εκπαιδευτικής πολιτικής, όπως θα έπρεπε). Από το 1963 και δώθε τα ίδια και τα ίδια ακούω και προκοπή δε βλέπω…(Επί του παρόντος, μια ιδέα για να αποφεύγονται βαθμολογίες εισαγωγής περί ...την μονάδα, θα ήταν και ο περιορισμός των επιλογών, από κάποιες 10άδες, σε μια 10άδα ΑΕΙ και μια ΤΕΙ.)
27-8-2010 Τορπίλη στο μέλλον το 0,9 ...
27-8-2010 Τα «τούβλα» και τα θεμέλια
6-9-2010 Η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου και η δημόσια εκπαίδευση

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

"Αξιοκρατία", e-government & friends-edu #3

Διαβάζω ότι «Με διαδικασίες εξπρές ολοκληρώθηκε η διαδικασία συνεντεύξεων και κατάρτισης του ενιαίου πίνακα [Διευθυντών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης] με βάση τις συνολικές μονάδες του κάθε υποψηφίου(…)Το τελικό αποτέλεσμα όπως αυτό προκύπτει από την βαθμολογία των συνεντεύξεων, ήταν απόλυτα μεθοδευμένο, στα πλαίσια της ευνοιοκρατίας και της ολοκληρωτικής αντίληψης και νοοτροπίας του πιο σκληρού ΠΑΣΟΚ που γνώρισε ο τόπος μας. Το σύνολο σχεδόν των θέσεων των Διευθυντών θα καταληφθούν από τα επίλεκτα στελέχη της πράσινης παράταξης. Από τους 58 Διευθυντές Εκπαίδευσης μόνο 4 έως 5, ανάλογα με τις δηλώσεις τοποθέτησης, δεν θα ανήκουν στο πράσινο στρατόπεδο. Με τις συγκεκριμένες επιλογές θριάμβευσε ο κομματισμός, η φαυλότητα, και η παρεοκρατία σε βάρος της αξιοκρατίας και αξιοπιστίας που παραμένουν στο χώρο μας τα μεγάλα ζητούμενα (…) Θύματα της παραπάνω λογικής δεν ήταν μόνο οι μη προσκείμενοι στην κυβερνητική παράταξη υποψήφιοι, αλλά και αξιόλογα στελέχη του κυβερνητικού χώρου, που δεν τα ευνόησαν οι παραταξιακές «συγκυρίες» (δες εδώ)…Μα προς τι ο θρήνος και ο κοπετός; Έτσι δε γίνεται πάντοτε εδώ και μια 25ετία;Από τότε που καταργήθηκε η όποια αξιολόγηση και ιεραρχία στην εκπαίδευση; Με την αλλαγή κόμματος στην εξουσία, η αλλαγή στις θέσεις διοίκησης της εκπαίδευσης θεωρείται «αυτονόητη». Τα ίδια έγιναν και παλαιότερα και πιο πρόσφατα το 2004 και το 2007 και θα συνεχίσουν να γίνονται. Θα ήταν αφελής κάποιος να πιστεύει στις διακηρύξεις περί επιλογής των αρίστων και τα άλλα ευτράπελα που ευαγγελίζονται οι εκάστοτε κυβερνώντες. Το ψευδεπίγραφο «καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» του πρόσφατου νόμου 3848/2010 (άρθρα 10-14) μάλλον στάχτη στα μάτια αποτελεί…όπως και τα περί της «αξιοκρατικής» επιλογής στελεχών μέσω της διαδικασίας της λεγόμενης ανοιχτής διακυβέρνησης (open government)(δες εδώ).Είναι γνωστό ότι οι θέσεις, επί θητεία, Διευθυντών Εκπαίδευσης, καθώς και αυτή του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κάποια σχετικά σχόλια εδώ), είναι ο μοχλός της διοίκησης και σαν τέτοιες δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικές/κομματικές επιλογές κι ό,τι αυτό συνεπάγεται… Εκείνο που πρέπει να επιδιωχθεί είναι είτε να νομοθετηθεί ρητώς ότι τις θέσεις διοίκησης, από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης μέχρι και τον Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, καταλαμβάνει μόνιμος δημόσιος υπάλληλος ειδικών καθηκόντων, ο οποίος κατέχει ιεραρχικά αυτή τη θέση για το δημόσιο συμφέρον, είτε να νομοθετηθεί το άρρητο: «αλλάζει το κόμμα εξουσίας, οι πολιτικές θέσεις καταλαμβάνονται από τους αρεστούς επί θητεία», αρέσει δεν αρέσει…Τα υπόλοιπα είναι σκέτη κοροϊδία… και οι όποιες "εξαιρέσεις" στάχτη στα μάτια.
12-8-2010 Για την επιλογή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας

23-8-2010 Σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Διευθυντών Εκπαίδευσης
Related Posts with Thumbnails