Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Η αθέατη πλευρά της πρόσβασης στα πανεπιστήμια

(…) Μιλάμε για το σύστημα επαγγελ-ματικού αποπροσα-νατολισμού, το έλλειμ-μα στη φοιτητική μέριμνα που απογει-ώνει το ιδιωτικό κόστος του πτυχίου, την αυξανόμενη εγκα-τάλειψη των σπουδών και τη δυσαρμονία ανάμεσα στην παραγωγή πτυχιούχων και στην αγορά εργασίας. Η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων εισάγεται σε τμήματα και σχολές που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα επέλεγε ποτέ. Η συντριπτική πλειονότητα των σπουδαστών των ΤΕΙ αλλά και πολλών πανεπιστημιακών σχολών δηλώνει με σαφήνεια ότι «εμείς γι΄ αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει...», καθώς η είσοδός τους είναι κομμένη και ραμμένη στο πατρόν ενός «ρεαλιστικού συμβιβασμού», διαδικασία η οποία λίγο αργότερα, για αρκετούς, λιπαίνει το έδαφος της καθυστέρησης και της εγκατάλειψης των σπουδών.
Ωστόσο το σημαντικότερο είναι άλλο. Πλέον, χιλιάδες πτυχιούχοι συνωστίζονται για χρόνια στις λίστες ανεργίες του ΟΑΕΔ. Ωστόσο, αν η ανεργία είναι η μία όψη του προβλήματος, η ετεροαπασχόληση, δηλαδή, το να απασχολείται κάποιος σε εργασίες που είτε δεν έχουν καμιά συνάφεια με τις σπουδές του είτε έχουν πολύ μικρή, κυριαρχεί στις τάξεις των πτυχιούχων, καθώς περιλαμβάνει περίπου τέσσερις στους δέκα. Μάλιστα στον τομέα της ετεροαπασχόλησης η Ελλάδα κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Μόνο ο ένας στους πέντε από τους νέους πτυχιούχους των Τμημάτων Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Κοινωνιολογίας, Ανθρωπολογίας, Θεολογίας, Ιστορίας, Γεωγραφίας, Ζωικής και Φυτικής παραγωγής, Ανθοκομίας, κλπ. βρίσκει δουλειά σχετική με τις σπουδές του. Στην ίδια θέση βρίσκονται και χιλιάδες πτυχιούχοι των Τμημάτων ΜΜΕ, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Μαθηματικών, Φυσικής, Αρχαιολογίας, Γεωλογίας, Δημόσιας Διοίκησης, Πολιτικών Επιστημών κ.ά., οι οποίοι έχουν μικρή έως μηδενική συνάφεια μεταξύ σπουδών και θέσης εργασίας. Από το σύνολο των 50.000 πτυχιούχων που θα πάρουν μέσα στο 2008 το πτυχίο τους, οι περίπου 15.000- 20.000 κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Χρήστου Κάτσικα: Επαγγελματικός αποπροσανατολισμός, εφ. ΤΑ ΝΕΑ, 29-5-2008
http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080529&nid=8673792&sn=&spid=876

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails