Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Ταξίδι στο Μαρόκο



Μαρόκο, χώρα της ΒΔ Αφρικής. Τουριστικός προορισμός πολλών συν-Ελλήνων… Πήγα κι εγώ. Περίεργη άμα και θελκτική χώρα. Από τη μια το κυκλοφοριακό κομφούζιο αλά …Αθήνα στο κέντρο της Καζαμπλάνκα και οι μοντέρνες λεωφόροι και καταστήματα (αλά Ερμού) στη νέα πόλη του Μαρακές κι από την άλλη η παλαιά πόλη (Μεντίνα) της Φεζ, όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει στον 11ο αιώνα(…) αλλά και με το πανεπιστήμιο Al-Karaouine, το παλαιότερο εν λειτουργία παγκοσμίως! Αραβική χώρα, με τα 2/3 του πληθυσμού να μην είναι Άραβες, αλλά Βέρβεροι και τη γαλλική να είναι η δεύτερη γλώσσα της χώρας. Με τουριστικά «ψαροχώρια» που θυμίζουν …Μύκονο, θέρετρα στον Άτλαντα σε στυλ γαλλικών χωριών στις Άλπεις (κατάλοιπα της Γαλλικής κατοχής) και βερβερικά χωριά με χωματένια σπίτια, με τα υποζύγια να σταυλίζονται στο κατώι και τον νοικοκύρη με τη φαμίλια του στο ανώι… Με το 25% και πλέον του προϋπολογισμού να πηγαίνει στην εκπαίδευση (κυρίως σχολικά κτήρια) και το 55% του πληθυσμού (περίπου 32 εκατ. με το 40% κάτω των 15 ετών) να είναι αναλφάβητοι. Με το 40% και πλέον των κατοίκων να ασχολείται με τη γεωργία, με κατά κεφαλή ΑΕΠ (ΡΡΡ) 4587$ (115η) [Ελλάδα: 30 856$ (26η)], μα στην αγορά με δυσκολία να σου χαλάσουν ένα χαρτονόμισμα των 200 dirham (περίπου 18 ευρώ), με το μπουκάλι νερού του ½ λίτρου να στοιχίζει από 30 λεπτά μέχρι μισό ευρώ και τη βενζίνη περίπου στο ένα ευρώ. Το πολίτευμα είναι συνταγματική μοναρχία, με βασιλικά παλάτια σε κάθε μεγάλη πόλη (και μιλάμε για κάποιες 10δες στρέμματα το καθένα, κι όχι μεγάλα …οικόπεδα σαν των τέως εν Ελλάδι).Και κατά τα γνωστά, στην ύπαιθρο, οι άντρες στα καφενεία και οι γυναίκες στα χωράφια, με τον άντρα να πηγαίνει καβάλα στο γαϊδούρι και τη γυναίκα ζαλωμένη να ακολουθεί πεζή (μη και σας θυμίζει κάτι;).Ευγενικοί οι άνθρωποι και δραστήριοι έμποροι, πωλητές και… μικροπωλητές. Με το που οσμίζονταν Έλληνες τουρίστες/καταναλωτές, μάζευαν τα ευρώ τους (....ως γνωστό η φτήνεια τρώει τον παρά) πουλώντας τους από μπιχλιμπίδια και χαϊμαλιά μέχρι χαλιά, αρώματα και ...κρόκο Κοζάνης (σαφράν), πάντοτε παζαρεύοντας για τη δική τους τσέπη - «χαμός ευρώ» που έλεγε και ο Ισμαήλ ο ξεναγός χαμογελώντας με νόημα! Α! και οι χωρισμένες, λόγω μοιχείας, για τιμωρία σπάνε …καρύδια αργκάν, αντί της φυλάκισης που επιβάλλεται στους άνδρες (η μοιχεία είναι ποινικό αδίκημα, όπως ακριβώς πριν λίγες 10τιες στην Ελλάδα).Και τέλος, οι Μαροκινοί επιθυμούν διακαώς να ενταχθούν στη Ευρωπαϊκή Ένωση!
Επί του πιεστηρίου: Μου μήνυσε ο "Ολλανδός" γυιός μου ότι οι Μαροκινοί οικονομικοί μετανάστες στις Κάτω Χώρες, τα 600 ευρώ επίδομα ανεργίας που παίρνουν, τα στέλνουν στην ...πατρίδα, και καλοπερνούν! Άμποτε και στην Ελλάδα να θεσπίσουμε παρόμοια πολιτική...

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

buy nexpro 20 mg online belongs to the class of drugs known as Proton pump inhibitor which reduces the amount of acid your stomach makes. It treats gastroesophageal reflux disease, stomach ulcer and Zollinger Ellison syndrome.

Related Posts with Thumbnails