Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Ελληνικός ορυκτός πλούτος

Προ ημερών έλαβα ένα e-mail. Ο αποστολέας φίλος και σοβαρό άτομο. Σημείωνε ότι το κείμενο (δες παρακάτω) ήταν άγνωστης προέλευσης -αν και παρόμοιο φαίνεται ότι δημοσιεύτηκε στην εφ. Stockholm Daily (δες εδώ) και αυτούσιο υπάρχει εδώ, εδώ κι αλλού- αλλά και δεν το αμφισβητούσε… Τώρα αν συνδυάσω αυτό με τις επίσημες πλέον ανακοινώσεις περί ύπαρξης φυσικού αερίου, πετρελαίου, χρυσού, ουρανίου και άλλων μεταλλευμάτων στο ελληνικό υπέδαφος και την υφαλοκρηπίδα (δες εδώ, εδώ, εδώ) συν αυτά που εξιστορούνται στα βίντεο, συν την οριοθέτηση και αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ από το …Ισραήλ πριν καν την ανακυρήξει(!) η Ελλάδα (δες εδώ, εδώ), κάτι δε μου πάει καλά… Παραθέτω το «άγνωστης προέλευσης» κείμενο του μέιλ: «Συνασπισμός επτά σκανδιναβικών χωρών πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση πριν υπογράψει το μνημόνιο με την Τρόικα, χρηματική ενίσχυση 250 δισ. ευρώ σε βάθος 5 ετών με δόσεις, με αντιπαροχή να τους δοθεί η έγκριση έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο.Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση έγινε από τον οργανισμό Scandec Org που είναι μία εμπορική - οικονομική - πολιτική ένωση των επτά σκανδιναβικών χωρών Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας. Ο Scandec Org πρότεινε δωρεάν μελέτη έρευνα εξόρυξη και εμπορία των κοιτασμάτων με αναλογία κέρδους 80% προς 20% (το 20% στην Ελλάδα, το 80% στον διεθνή οργανισμό), προκειμένου να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου το ποσό των 250 δισ. ευρώ που θα έδινε στην Ελλάδα.Παράλληλα δεσμευόταν για μεταφορά κάλυψη του 90% των εργασιακών δραστηριοτήτων του μόνο από Έλληνες εργαζόμενους και οποιαδήποτε συμφωνία ναυπήγησης του ορυκτού πλούτου που θα βρίσκονταν να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό του οργανισμού, ενώ λίγο καιρό μετά ο οργανισμός των σκανδιναβικών κρατών έλαβε ειδοποίηση από μια κοινοπραξία ΗΠΑ και Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα.»
«Τον Ιούνιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών δημοσιοποίησε διεθνώς μια έρευνα - μελέτη του, που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Γαύδο. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου καθαρού κατά 99%, δηλαδή δεν χρειάζεται καν επεξεργασία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μεθάνιο ρέει ελεύθερο στη θάλασσα, όπου και χάνεται, εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνάνε από τα συγκεκριμένα σημεία το βλέπουν και με γυμνό οφθαλμό.Τον Ιούλιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο ζήτησε και πάλι άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για θαλάσσιες έρευνες για πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου.Και πάλι όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλεια Λεκάνη, Λεκάνη Ηροδότου και Λεκάνη Σύρτης) σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας όμως έτσι ουσιαστικά χωρίς λόγο στο παιχνίδι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων Τούρκους και Λίβυους! Από όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι Τούρκοι, Λίβυοι, και Ισραηλινοί κλέβουν φυσικό αέριο από την Ελλάδα, στην οποία ανήκουν μεγάλα κομμάτια των κοιτασμάτων στις Λεκάνες Απούλειας, Ηροδότου και Σύρτης.»
«Η αναφορά της νορβηγικής εταιρείας TGF-MoR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μιλάει για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών φυσικού αερίου μόνο στην Κρήτη, όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φοράς του συνόλου της Σιβηρίας. Παράλληλα η ίδια εταιρεία μετά από έρευνες που έχει κάνει στο Ιόνιο μιλάει για ύπαρξη 900 000 βαρελιών φυσικού αερίου ετησίως στην περιοχή της Κεφαλονιάς, 1,2 εκατομ. βαρελιών ανοικτά του Κατάκολου, 800 000 βαρέλια στη Ζάκυνθο και περίπου 2,5 εκατομ. βαρέλια στους Οθωνούς. Οι αποκαλύψεις αυτές, γνωστές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής δίνουν το προφίλ μιας Ελλάδας, που θα μπορούσε με τον ορυκτό της πλούτο να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.» Αυτά. Αλήθειες ή ψέματα, το μέλλον θα δείξει- και για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου, ακόμα αναζητώ το δημοσίευμα της Stockholm Daily, και κάτι τις, ας πούμε μια ιστοσελίδα, της Scandec Org, της TGF-MoR, του Γαλλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικών Ερευνών ή/και Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαϊκών Ερευνών ...
Επίσης δείτε εδώ, εδώ κι εδώ
17-4-2011 Στην τελική ευθεία η εξόρυξη φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails