Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

CERN, Big Bang, χρήμα & επιστήμη...



Ένα μανιφέστο που υπογράφεται από 33 σημαντικά στελέχη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας αμφισβητεί (δες εδώ, με τη σημείωση ότι ο Φέινμαν έχει πεθάνει προ 10ετίας...) ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε εξαιτίας του Big Bang και υποστηρίζει ότι η επικράτηση αυτής της θεωρίας έναντι άλλων, έγινε για το χρήμα και μόνο!«Η άποψή μας για την ιστορία του κόσμου εξουσιάζεται αλλά και περιορίζεται από τη θεωρία του Big Bang. Ισως γιατί είναι η μοναδική θεωρία που η έρευνά της χρηματοδοτήθηκε τόσο πολύ και όχι γιατί είναι η μοναδική με βαρύνουσα επιστημονική εγκυρότητα», υποστηρίζει ο Ερίκ Λαρνέρ, ο οποίος υπογράφει το μανιφέστο μαζί με τον μαθηματικό Μάικλ Ιμπιζον και τον Ελληνα Μηνά Καφάτο, καθηγητή αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο George Mason των ΗΠΑ και διευθυντή του Κέντρου για τη Γήινη Παρατήρηση και τη Διαστημική Ερευνα (CEOSR).Εκτός από τους ...αντι-Big Bang και ο Στίβεν Χόκινγκ αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα το πείραμα του αιώνα, βάζοντας στοίχημα 100 δολάρια (δες εδώ) με τον Πίτερ Χιγκς, που πιστεύει ότι το μποζόνιο, που έχει πάρει το όνομά του, είναι το «σωματίδιο του Θεού». Από την άλλη, ο ακαδημαϊκός και εθνικός εκπρόσωπoς της χώρας μας στο CERN καθηγητής Δ. Νανόπουλος , αν και συμμερίζεται τις αμφιβολίες των επιστημόνων, στοιχηματίζει δέκα φορές περισσότερο από τον Χόκινγκ, ότι το θρυλικό σωματίδιο Higgs θα βρεθεί μέσα από τα πειράματα στο CERN. Ίδωμεν...

2 σχόλια:

Miltos είπε...

Από το σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας
*Κατά τον Ρίτσαρντ Φέινμαν, που υπογράφει και ο ίδιος το μανιφέστο, «η επιστήμη είναι ο πολιτισμός της αμφιβολίας».

Φαίνεται ότι ...υπογράφει τώρα άντε το πολύ το 2004

Η παραπάνω φράση γίνεται αντικείμενο σχολιασμού στο
http://mavro-oxi-allo-karvouno.blogspot.com/2008/09/against-big-bang.html

Σε επαρχιακή πόλη (με πανεπιστήμιο) γύρω στο 1977 υπήρχαν 2- 3 βιβλιοπωλεία.
Σε μια επίσκεψή του ο Βασίλης Βασιλικός θέλησε να επισκεφθεί το μεγαλύτερο τότε βιβλιοπωλείο.
Ο βιβλιοπώλης, καλωσυνάτος άνθρωπος χάρηκε για την επίσκεψη, τράταρε τον συγγραφέα, και για να δείξει γνώστης της φιλολογίας ρώτησε τον Βασιλικό ...αν συναντιέται με τον Καραγάτση, για να εισπράξει το σχόλιο ... καλά εσύ βιβλία πουλάς ή ελιές; (το όνομα του βιβλιοπώλη παρέπεμπε σε ελιές)
Το περιστατικό μου το διηγήθηκε ο ίδιος ο βιβλιοπώλης με την δικαιολογία ...που νάξερα ότι ο Καραγάτσης είχε πεθάνει πριν χρόνια.
Ο Βασιλικός ζήτησε ακόμη να τον πάνε στην Αμπελιά, κοντά στο αεροδρόμιο, σε τσιγγάνα να του διαβάσει το χέρι, να του πεί τη μοίρα, γεγονός που έκανε μεγάλη εντύπωση στον βιβλιοπώλη.

Αυτό έπαθαν οι δημοσιογράφοι (αλλά και φυσικοί της παλιάς σχολής, όπως εγώ) όταν γράφουν για μποζόνια, κβαντοηλεκτροδυναμική κλπ
Λέτε όμως να αναζητούμε ξανά τον ...αιθέρα;

N. είπε...

Πράγματι ο Φέινμαν είναι από χρόνια μακαρίτης (τό έψαξα κι εγώ το μανιφέστο...επειδή μου έκανε εντύπωση η αναφορά στον Φέινμαν), αλλά το πρόβλημα δεν είναι (μόνο)η ...''επιστημονική'' δημοσιογραφία [περί αυτής κι ...άλλων στη συνέντευξη Νανόπουλου στον ΕΤ]. Κατ΄ εμένα εντοπίζεται και στο ...big Bank, ήτοι δόξα δίχως χρήμα γίνεται;Αν δεν υπάρχει υπόθεση, καλή ή κακή, επιστημονική ''τρομολαγνεία'' ή ''στοιχήματα''(δες και post περί Κοίλης Γης..., άλλο κι αυτό!), τι θα γίνει, θα κλείσουν τα ερευνητικά κέντρα; Μη ξεχνάς ότι και ο Κέπλερ ασχολιόταν προς το ζειν με τα ωροσκόπια του Αυτοκράτορα και ο Γαλιλαίος τα τηλεσκόπιά του κατάλληλα ''για να βλέπεις τον εχθρό πριν σε δει αυτός '' διαφήμιζε...Α, και το αμερικανικό Κογκρέσο, καλώς ή κακώς, προ ετών δεν ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή υπερ- επιταχυντή στο Α&Μ Texas University κι ως εκ τούτου τσοντάρισαν 100 χώρες για την κατασκευή του LHC/ CERN.Ως προς τη ρήση του Φέινμαν, πράγματι, νομίζω ότι ισχύει.

Related Posts with Thumbnails