Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Στη Σκωτία

Πήγαμε στη Σκωτία, που συνορεύει με την Αγγλία! Πράγματι, υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο ‘’χωρών’’! Μείναμε με την εντύπωση ότι ο εθνικισμός των Σκώτων είναι σαφής και απερίφραστος. Η λέξη ‘’Άγγλος’’ είναι η χειρότερη βρισιά για ένα Σκωτσέζο. Η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β΄ είναι η Ελισάβετ Α΄ της Σκωτίας (!), οι πινακίδες των αυτοκινήτων αναγράφουν SC κι όχι GB (το διεθνές αυτοκινητιστικό σήμα της χώρας), κυκλοφο-ρούν χαρτονομίσματα των 5 λιρών Σκωτίας (χωρίς το κεφάλι της Βασίλισσας, κι εκδότη την Τράπεζα της Σκωτίας, τη δεύτερη σε μέγεθος στην ΕΕ) κι άλλα τέτοια, που καθόλου δε μοιάζουν απλά και μόνο τοπικού χαρακτήρα, δεν είναι λ.χ. της μορφής ‘’Καλώς ήλθατε στην Πελο-πόννησο’’. Οι Σκωτζέζοι είναι εθνικά υπερήφανοι για τη δική τους σημαία με το λευκό χιαστό σταυρό σε γαλάζιο φόντο, τα οστά του προστάτη τους Αποστόλου Ανδρέα, το ιστορικό παρελθόν τους, τον Τζέιμς Βατ, τον Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ, τον Τζον Μπερντ, τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ, τον Γκράχαμ Μπελ, τον Γουίλιαμ Γουάλας, τον Γουόλτερ Σκοτ, τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, τον Ιαν Φλέμινγκ, τον Σον Κόνερι (κι άλλους πολλούς). Κι όλα αυτά σε έναν τόπο που επιδεικνύει και εκμεταλλεύεται στο έπακρο κάθε τι που μπορεί να προσελκύσει τον τουρίστα, που κατά τον Σκωτσέζο ξεναγό μας ‘’ δεν έχει τίποτε το πρωτότυπο’’ (αναφερόμενος στο κιλτ), θεωρεί τουριστικό αξιοθέατο το πλαστικό ομοίωμα της Νέσσυ -‘’τέρας του Λοχ-Νες’’, προβάλλει το αντίγραφο του ναού του Ηφαίστου (Θησείο) στο Εδιμβούργο και ‘’αγαπά’’ τους Έλληνες, από τους στυλοβάτες της σκωτζέζικης οικονομίας, μια κι είμαστε οι δεύτεροι με την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη για την αγορά ουίσκι στον κόσμο, με την Ελλάδα να είναι η έκτη αγορά ουίσκι του πλανήτη! Για την ιστορία, η Σκωτία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1707.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Μέμνησω!



Η ηχογράφηση καταδεικνύει τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή του Κρόνιου λόφου, αλλά και σημαντικού μέρους του ιστορικού χώρου. Το ηχητικό απόσπασμα, αποτελεί ένα μικρό κομμάτι από τις συνομιλίες των πυροσβεστών, μέσω ασυρμάτου, λίγες ώρες πριν η φωτιά μπει στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και τις ύστατες προσπάθειες για να σωθεί η ιστορική μας κληρονομιά.Όπως θα ακούσετε, η ελληνική πολιτεία, για την προστασία της ιστορίας μας, είχε διαθέσει ένα και μόνο όχημα!Με αφορμή τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Αρχαία Ολυμπία...

Πηγή:http://atsarantos.blogspot.com/2008/07/blog-post_9971.html

«Χωρίς κρανίο και κορμί, τι να θάψω;»

Η Χαρίτα Μάντολες είναι στην Κύπρο γυναίκα-σύμβολο του αγώνα των αγνοουμένων από την εισβολή των Τούρκων το 1974 και διατηρεί και το θλιβερό ρεκόρ να έχει εκείνη τους περισσότερους αγνοούμενους συγγενείς. Τον σύζυγό της, τον πατέρα της και τους δύο γαμπρούς της (…) τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν πρόσφατα στο κατεχόμενο χωριό Ελιά, στην επαρχία της Κερύνειας, στον ίδιο ομαδικό τάφο, και ταυτοποιήθηκαν με γενετικό υλικό. Αύριο θα γίνει η ταφή τους, έπειτα από ακριβώς 34 χρόνια… Η Χαρίτα, μόνο μια επιθυμία έχει: Να μη μιλήσει ούτε ένας πολιτικός στην κηδεία των δικών της ανθρώπων. Μπάφιασε η γυναίκα από λόγια. Και άλλα δεν θέλει τώρα που, σχεδόν μόνη, έφτασε στο τέλος, έστω και τούτο το οδυνηρό, της βασανιστικής της αναζήτησης. ''Οσοι από αυτούς επιθυμούν να παραστούν είναι ευπρόσδεκτοι, όμως κανείς από αυτούς δεν θα μιλήσει. Θα μιλήσει μόνο ένα μέλος της οικογένειας και ένα φιλικό πρόσωπο. Δεν θέλουμε πολιτικούς να φκάλουν λόους (σ.σ. δηλαδή, να εκφωνήσουν λόγους)'', δήλωσε συντετριμμένη.

Περισσότερα στη στήλη του Χρήστου Μιχαηλίδη, εφ. Ελευθεροτυπία, 15-7-2008
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=21802320

Η Σελήνη και ο Άρης είχαν νερό!

Νέα ευρήματα δείχνουν ότι η Σελήνη είχε νερό από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της! Η ανακάλυψη αυτή προήλθε από σεληνιακά ηφαιστειακά κομμάτια γυαλιού, χαλίκια που θυμίζουν χάντρες και τα οποία συλλέξανε και μετέφεραν στη Γη οι αποστολές ''Απόλλων'', στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 και στις αρχές του ΄70, ευρήματα που μόλις τώρα αξιοποιήθηκαν από τους ερευνητές των Brown University, Carnegie Institution of Washington και Case Western Reserve University. Παράλληλα, οι ερευνητές του Brown University στο Rhode Island που χρησιμοποίησαν τα όργανα μετρήσεων του Mars Reconaissance Orbiter, του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου που περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, βρήκαν ότι το υδάτινο στοιχείο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη γεωλογική περίοδο του πλανήτη, πριν από 4,6 με 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Επίσης, κι από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από την επιφάνεια του Άρη, που έστειλε στη Γη η κάμερα υψηλής ανάλυσης του Μars Εxpress, οι επιστήμονες είναι πλέον πεπεισμένοι ότι εκεί όπου σήμερα βλέπουμε μόνο νεκρή φύση υπήρχαν κάποτε, ρυάκια, ποτάμια, λίμνες και ωκεανοί ! Λέτε ο Liako.gr και οι συν αυτώ, να έχουν, αν μη τι άλλο, τόσο δα δίκηο;

Πηγή: http://www.sciam.com/article.cfm?id=moon-once-harbored-water&sc=WR_20080715

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Νεο - σκοπιανά, φεύ...

Στη Ρώμη, άγνωστοι μουντζούρωσαν αφίσες του ΕΟΤ με τα συνθήματα: «Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική» - «Ελευθερώστε τη Μακεδονία»... Στο Λονδίνο, το «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (EURM) αγόρασε το Κολέγιο του Ουέστμινστερ και ιδρύει έδρες με την ονομασία «Αλέξανδρος ο Μακεδών» και «Φίλιππος ο Β'» (το ίδιο Πανεπιστήμιο της FYROM βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με την Οξφόρδη)... Στο χωριό Καρυδιά της Πέλλας, άγνωστοι αποκεφάλισαν τις προτομές των μακεδονομάχων Αγρα και Μίγγα... Στο χωριό Μελίτη της Φλώρινας, λέει απόρρητο διπλωματικό έγγραφο του ελληνικού συνδέσμου στα Σκόπια, αναμένεται να συρρεύσουν από τη FYROM «ακραίοι εθνικιστές» στις γιορτές του χωριού και να μετάσχουν σε εκδηλώσεις της «4ης παγκόσμιας συνάντησης παιδιών - προσφύγων από την Αιγαιατική Μακεδονία» (Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν στα Σκόπια)... Στην Αθήνα, τέλος, ο Ελληνας πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης επιστολής του ομολόγου του, κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος θέτει ευθέως και επισήμως θέμα δικαιωμάτων της «μακεδονικής μειονότητος» στην Ελλάδα, ενώ ανακινεί και το ζήτημα των περιουσιών όσων έφυγαν ή διώχτηκαν από την Ελλάδα στον Εμφύλιο (... Σχόλιον; Ουδέν. Απλώς, μια πρόβλεψη - σιγά την πρόβλεψη, δηλαδή: Αυτά που γίνονται σήμερα από τους γείτονες θα φαντάζουν ασήμαντες λεπτομέρειες στο μέλλον. Ειδικά, αν η FYROM με τη βοήθεια του υπερατλαντικού πάτρωνα καταφέρει να πάρει το Ονομα. Τότε -και με δεδομένες τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας- να δούμε πού θα κρυφτούν όσοι ελαφρά τη καρδία προσπέρασαν ως ασήμαντο το θέμα του Ονόματος, καθώς και εκείνοι που σιγοντάρουν, επιδοτούν και προπαγανδίζουν ασύστολα τον εθνικισμό της γείτονος)…Κατά σύμπτωση, οι περισσότεροι απολογητές και υποστηρικτές του εθνικισμού της FYROM διακρίνονται για τους αγώνες τους εναντίον τού -υπαρκτού ή επινοημένου- ελληνικού εθνικισμού...
Και ''επί του πιεστηρίου'' [Πρακτικά της Βουλής, 15-7-2008] προσκλήθηκαν συγκροτήματα από τα Σκόπια που τραγουδούν το Beca de Grecia Becate , δηλαδή, ''φύγετε Ελληνες από τη Μακεδονία'', με χρήματα από τα Πρέσπεια!Φεύ, και πάλι, φεύ!

Του Γιάννη Τριάντη, ΤΥΠΟΣ των ήλων, εφ. Ελευθεροτυπία 15-7-2008
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=45008400,50409360,80437264,72358544,66696464

Σκωτο-σκοπιανά!

Αν πιστεύουμε/ πιστεύεται ότι μόνο οι Σκοπιανοί στηρίζουν την όποια – πρόσφατη – εθνική του ταυτότητα στην πλαστογράφηση της ιστορίας είτε ότι οι αρχαίοι Έλληνες της Ιωνίας είναι οι ''αρχαίοι Τούρκοι'', γελιόμαστε! Απ΄ ότι φαίνεται και οι Σκωτσέζοι λίγο πολύ καυχώνται για τους Έλληνες προγόνους τους! Μια και οι απόγονοι του εξόριστου Έλληνα πρίγκιπα Γκαΐθελου ή Γκέντιλ Γκλας έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στη Σκωτία το 333 π.Χ., σύμφωνα με την αρχαία προφορική παράδοση που καταγράφεται στο έργο Scotichronicon, που έγραψε ο χρονικογράφος Walter Bower το 1440. Αργότερα, στις αρχές του 16ου αιώνα, ο Σκωτσέζος φιλόσοφος Hector Boece ''εφηύρε'' περίπου 40 βασιλιάδες, οι οποίοι κάλυπταν 22 γενιές και έφτιαξε λεπτομερή βιογραφικά για όλους τους. Και να ήταν μόνο αυτό. Στην αγωνία και τον αγώνα τους κατά της αγγλικής κυριαρχίας και στη διαμόρφωση της σκωτσέζικης ταυτότητας, ρόλο έπαιξε και η λογοτεχνική κατασκευή μύθων. Έτσι, στα 1760, ο Σκωτσέζος ποιητής James Macpherson εκδίδει τα επικά ποιήματα ενός Κέλτη βάρδου του 3ου αιώνα, ονόματι Ossian, τα οποία υποτίθεται ότι είχαν ανακαλυφθεί πριν από λίγο καιρό. Τα ποιήματα του ''αρχαίου βάρδου'' υπό τον τίτλο Fingal - τα οποία έγραψε ο ίδιος ο Macpherson- συναντούν μεγάλη απήχηση σε όλη την Ευρώπη, έτσι που στη Γερμανία ο Γκαίτε γράφει ύμνους για αυτόν, άλλοι τον θεωρούν ισάξιο του Ομήρου και του Βιργιλίου και ο Ναπολέοντας παίρνει τα ποιήματα μαζί του τόσο στην εκστρατεία του στην Αίγυπτο όσο και στην εξορία του στην Αγία Ελένη!
Όλες αυτές και άλλες οι ιστορίες παρουσιάζονται λεπτομερώς στο βιβλίο Η εφεύρεση της Σκωτίας, Μύθοι και Ιστορία [The Invention of Scotland: Myth and History] του Hugh Trevor-Roper. Ο Βρετανός ιστορικός αφιέρωσε αρκετές δεκαετίες από τη ζωή του προκειμένου να μελετήσει την ιστορία της Σκωτίας και πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα για να μη δοθεί ανεξαρτησία στην περιοχή αυτή. Πίστευε ότι «ολόκληρη η ιστορία της Σκωτίας έχει χρωματιστεί από μύθους» και άρχισε να μελετά αρκετούς από αυτούς. «Οι μύθοι στη Σκωτία», είχε γράψει, «δεν καταργούνται ποτέ λόγω της αλήθειας ή της λογικής, αλλά παραμένουν πιστευτοί έως ότου κάποιος άλλος μύθος ανακαλυφθεί ή δημιουργηθεί, για να τους αντικαταστήσει».
Συμπέρασμα, μη μας εκπλήσσει, τόσο το εφεύρημα περί ''Μακεδονίας'' από την εποχή του Τίτο και η προβολή του παντί τρόπω από τις κυβερνήσεις της FYROM όσο και το ότι οι Αμερικανοί και οι όσοι Ευρωπαίοι και συν-έλληνες υποστηρίζουν το ουτοπικό ''ιστορικό παρελθόν'' της '' σκοπιανο- νεομακεδονίας''… Φεύ!


Περισσότερα: http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080712&nid=9175819&sn=&spid=877 και
http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/books/non-fiction/article3990792.ece

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Google και Ντοστογιέφσκι

Αγαπάμε τα βιβλία. Κι όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να το παραδεχτούμε: Ποιος διαβάζει βιβλία τη σήμερον ημέρα;Το διάβασμα δείχνει να υποχωρεί συνεχώς μπροστά στο πιο «εθιστικό» αλλά λιγότερο «θρεπτικό» Διαδίκτυο. Και ο Νίκολας Καρ αναρωτιέται στο περιοδικό «Ατλάντικ Μάνθλι»: «Άραγε το Google μας αποβλα-κώνει;». Διαπιστώνει μεταξύ άλλων πως το βαθύ διάβασμα, το αδιάλειπτο βύθισμα στην απόλαυση ενός δοκιμίου ή ενός λογοτεχνικού κειμένου, έχει πέσει θύμα της ευκολίας και της ταχύτητας του Διαδικτύου. Υποστηρίζει μάλιστα πως το Διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που διαβάζουμε, επειδή έχει αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε: έχει συνηθίσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να δέχεται κάθε φορά μόνο αποσπασματικές και απλουστευμένες πληροφορίες, όσες ακριβώς χωρούν σε ένα «byte». Κι αυτό έχει το κόστος του στη βαθύτερη σκέψη, στην παράδοση στο μακρινό διανοητικό ταξίδι του βιβλίου. Ένα πείραμα.Ύστερα από μια εβδομάδα καθημερινής παρου-σίας στο Διαδίκτυο- που έτσι κι αλλιώς είναι σήμερα υποχρεωτική σε πολλές δουλειές- ας δοκιμάσει κάποιος να διαβάσει κάτι καλό, ας πούμε έναν Ντοστογιέφσκι. Ο εθισμένος του εγκέφαλος γρήγορα θα κυριευτεί από άγχος. Κι ύστερα από μια δυο χιλιάδες λέξεις θα λαχταράει να ξαναπηδήξει στις ερωτικές ιστοσελίδες, να αγοράσει παπούτσια σε ιντερνετικές προσφορές ή να χαζέψει νεαρούς που αυτοξεφτιλίζονται στο «ΥouΤube». Όχι πως όλα έχουν χαθεί οριστικά. Υπάρχει ακόμη ελπίδα. Το διαπίστωσε πέρυσι στις διακοπές του ο δημοσιογράφος Μαρκ Μόρφοντ, όταν «τα έφτυσε» ξαφνικά ο σκληρός δίσκος του. Στην αρχή κυριεύτηκε από πανικό. «Άραγε ποιος μου στέλνει τώρα e-mail; Τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή; Πόσο πέφτει το χρηματιστήριο;». Γρήγορα όμως ξαναβρήκε την ψυχραιμία του. Σκέφτηκε πως αυτό το θέλημα των θεών να τον τραβήξουν από την πρίζα ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Έτρεξε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο κι άρπαξε τρία χοντρά μυθιστορήματα, όπως αρπάζει ένας πεινασμένος τρεις χοντρές μπριζόλες. Όταν πια βυθίστηκε στο διάβασμα, κάτι παράξενο συνέβη. Ο χρόνος σαν να επιβραδύνθηκε. Ο εγκέφαλος ξαναβρήκε την κανονική του ανάσα, μακριά πια από τα «κλικ» της νευρωτικής αναζήτησης με το «ποντίκι». Ο Μαρκ Μόρφορντ υποσχέθηκε στον εαυτό του να μην ξαναφήσει ποτέ να μαζευτούν σωρός τα βιβλία στο γραφείο του. Κι έγραψε στην εφημερίδα «Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ»: «Όταν επιδιορθώθηκε πια το κομπιούτερ μου, αφού πέρασα μερικές ώρες στο e-mail μου και στα συνήθη ψηφιακά κατατόπια, μια σκέψη μού ήρθε ξαφνικά: Τελικά δεν είχα χάσει απολύτως τίποτα. Ο κόσμος είχε παραμείνει ο ίδιος, ακόμη και χωρίς εμένα. Θα άξιζε να γράψω ένα βιβλίο γι΄ αυτή την εμπειρία».

Του Ρούσσου Βρανά , εφ.
TA NEA, 11-7-2008
http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080711&nid=9166365&sn=&spid=877

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Βιοκαυσίμο από... τηγανόλαδο!

Παραγωγή βιοκαυσίμου από... τηγανόλαδο με τη βοήθεια ηλιακής ενέργειας κατάφεραν να επιτύχουν τρεις φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης στα πλαίσια του προγράμματος "Φυτώριο Ιδεών". "Η μονάδα μπορεί να αξιοποιήσει κάθε είδους λάδι, οξύτητας μέχρι 5%. Με τη βοήθεια ηλιακής ενέργειας το λάδι θερμαίνεται σε μια δεξαμενή της μονάδας, και με τη μείξη μικρής ποσότητας μεθανόλης παίρνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του καυσίμου το οποίο και παράγεται σε πολύ καλές ποσότητες. Για 20 λίτρα λαδιού μπορούμε να έχουμε πάνω από 19 λίτρα βιοντίζελ που μπορούν να χρησιμοποιούνται ως καύσιμο για όλες τις μηχανές ντίζελ που κατασκευάστηκαν μετά το 1992" υπογραμμίζει ο μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Che Franklin. O Che έχει ήδη παράξει καύσιμο στην απομακρυσμένη κοινότητα Μango του Καμερούν αξιοποιώντας το φοινικέλαιο που παράγει η περιοχή. Πέρα από την παραγωγή καυσίμου από χρησιμοποιημένα λάδια εστιατορίου, η αυτόνομη μονάδα πιστεύεται ότι μπορεί να συμβάλει στην ηλεκτροδότηση με φτηνό και οικολογικό τρόπο απομακρυσμένων μικρών χωριών ή σπιτιών και επιχειρήσεων.

Πηγή:
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080708&nid=9136547&sn=&spid=876

Kαθηγητές «πιέζονται να βελτιώσουν τους βαθμούς πτυχίων»

Το ποιοτικό επίπεδο των πτυχίων πολλών Βρετανικών πανεπιστημίων κινδυνεύει να καταρρεύσει, γιατί οι διδάσκοντες βρίσκονται κάτω από πίεση να «βαθμολογούν θετικά» και να κάνουν τα στραβά μάτια στη λογοκλοπή, υποστηρίζει ο καθηγητής Geoffrey Alderman, πρώην πρόεδρος του ακαδημαϊκού συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ποιότητας, και προειδοποιεί ότι η «κουλτούρα του βαθμολογικού πίνακα πρωταθλήματος» έχει οδηγήσει σε μια έκρηξη του αριθμού των πτυχίων που απονέμονται με Άριστα. Τα πανεπιστήμια έχουν υπάρξει ιδιαιτέρως ελαστικά με τους ξένους φοιτητές γιατί στηρίζονται σε αυτούς σε τόσο μεγάλο βαθμό για έσοδα από τα δίδακτρα – τόσο πολύ που κάνουν τα στραβά μάτια στη λογοκλοπή και την αντιγραφή. Και ο Jonathan Bate, καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του Warwick, λέει: «Υπάρχουν πανεπιστήμια στα οποία κυκλοφορούν οδηγίες προς τους διδάσκοντες που τους υπενθυμίζουν ότι απονέμοντας περισσότερα πτυχία με Άριστα θα προωθήσει το ίδρυμά τους τόσο στους εθνικούς όσο και στους διεθνείς πίνακες κατάταξης.» Φάμπρικα, φαίνεται, πάει να γίνει η ''αυτοχρηματοδότηση'' των πανεπιστημίων ! Ως εκ τούτου έχουμε λεφτά, πάμε Αγγλία. Στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ μετρά ο βαθμός πτυχίου.

Πηγή:
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank8710b.php

Στην Κίνα της Ολυμπιάδας 2008...

Στην Κίνα των Ολυμπιακών Αγώνων οι θανατικές εκτελέσεις δίνουν και παίρνουν. Δέκα θανατο-ποινίτες για διάπραξη φόνων και διακίνηση ναρκωτικών εκτελέστηκαν δια πυροβολισμού στην Τσανγκσά, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Χιουνάν, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα (παλαιότερες φωτό από εδώ, posted 17-6-2008). Η «Διεθνής Αμνηστία» εκτιμά ότι οι θανατικές εκτελέσεις ανέρχονται σε 7500 έως 8000 ετησίως στη χώρα αυτή. Πάντως, ουδείς των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς δε φαίνεται να ενοχλείται…

Στου κουφού την πόρτα…

Διαμαρτύρεται η ΟΛΜΕ, και δικαίως, επειδή δεν ζητήθηκε έστω και για τους τύπους η γνώμη της για το κατατεθέν σχέδιο νόμου για «Θέματα προσωπικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις» - το καλοκαίρι ‘’περνάνε’’, ως είθισται, όλα τα δυνάμενα να αμφισβητηθούν νομοσχέδια του ΥΠΕΠΘ, για το παρόν λεπτομέρειες εδώ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όταν αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ επισκέφθηκε τα κόμματα της Βουλής για να επιδώσει το σχετικό υπόμνημα, ‘’έφαγε πόρτα’’ κατά το κοινώς λεγόμενο από ‘’τους πατέρες και τις μητέρες του Έθνους’’. Τι το περίεργο, συνδικαλιστές της εκπαίδευσης επισκέφτηκαν τη Βουλή, όχι της ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών… Μήτε τα δεξιά μήτε τα αριστερά (;) κόμματα και οι εκπρόσωποί τους φαίνεται να νοιάζονται ιδιαίτερα για την εκπαίδευση. Ίσως, να ενδιαφέρονται μόνο για τους συνδικαλιστές τους στο χώρο, άμα λάχει... μια και πάντοτε υπάρχουν ανάγκες.

Κοινωνία και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κάποιες παραδοχές

Ο καθηγητής Μιχάλης Μπερνίτσας είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ανανεούμενης Θαλάσσιας Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και εφευρέτης της μεθόδου συλλογής υδροκινητικής ενέργειας από θάλασσες και, επίσης, έχει σχεδιάσει το αντίστοιχο μηχάνημα που ονομάζει VIVACE (Vortex Induced Vibrations for Aquatic Clean Energy). Σε σχετική ερώτηση για τις ‘’βασικές αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα’’ διατυπώνει την άποψη ότι: Το θέμα είναι αν η ελληνική κοινωνία -ευρύτερη από την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα- αποδέχεται κάποια διεθνή κριτήρια σε σχέση με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει δεκτό ότι οι σπουδαστές θα έχουν σαν μοναδική απασχόλησή τους τις σπουδές τους και ότι δεν είναι απαραίτητο οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων να έχουν τόσο μεγάλη πείρα στην πολιτική, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις; Ότι οι καθηγητές και οι σπουδαστές οφείλουν να έχουν τη δυνατότητα να αφιερωθούν στη δουλειά τους, χωρίς παρείσακτους και αργόσχολους να τους εμποδίζουν; Ότι στην παγκοσμιοποιημένη αγορά γνώσης η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει κάποιον ρόλο, οπότε καλό θα είναι να προσδιοριστεί ποιος θα είναι αυτός, με δεδομένο ότι οι δουλειές ρουτίνας γίνονται στις Ινδία-Κίνα, η ανάπτυξη στην Ευρώπη-Ιαπωνία και το "frontier" της γνώσης γίνεται στις ΗΠΑ; Και, εάν η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της αποδεχθεί τα παραπάνω, μόνο τότε μπορούμε να συζητήσουμε και για πιο συγκεκριμένους τρόπους βελτίωσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ειδάλλως, ματαιοπονούμε.

Περισσότερα
http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=23919456,29835488,51789792,46126688

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Mamma Mia!



Υπάρχει καλύτερο διαφημιστικό για τις παραλίες της Σκοπέλου και του Πηλίου από τις εικόνες του «Μamma Μia»; Και όμως, η γραφειοκρατία μας δεν αφήνει περιθώρια για προσέλκυση ανάλογων κινηματογραφικών «διαφημίσεων», επειδή αν προχωρούσε το νομοσχέδιο που προέβλεπε διευκολύνσεις προς ξένους παραγωγούς για γυρίσματα εν Ελλάδι, θα είχαμε όχι μόνο Μamma μία, αλλά και δύο, τρεις και δεκατρείς! Η επίσης μεσογειακή Ισπανία, προκειμένου να εξασφαλίζει την πλειονότητα των ξένων παραγωγών που πρόκειται να γυρίσουν ιστορίες με ήλιο, θάλασσα, κορίτσια, αγόρια και άλλα τέτοια, έχει από καιρού δέσει τον γάιδαρό της με νόμο, με τον οποίο όποιος αλλοδαπός καταφθάσει στη χώρα, τα έχει όλα στα πόδια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Τουρισμού και η υπηρεσία με την επικεφαλίδα Film Commission τσοντάρουν περί το 15%- 20% στο εξοδολόγιο από την παραμονή (bed, breakfast, lunch, dinner) του συνεργείου και των ηθοποιών. Το ίδιο και η Μάλτα.
Εδώ όμως δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει ενίσχυση ξένων παραγωγών με αντάλλαγμα τουριστικό! Ήμαρτον, ή αλλιώς ‘’τρία πουλάκια κάθονταν’’ κατά Υπουργείου Τουρισμού τη μεριά… κοντά στη Θύρα 13! Πέρα από αυτά το Mamma Mia είναι ένα ευχάριστο μιούζικαλ με μια θαυμάσια Μέριλ Στρίπ!

Πηγή: http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080709&nid=9144998
ΝΕΟ! 17-12-2008 Έσπασε τα ταμεία στην Αγγλία!http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=968519

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Ο "τηλεοπτικός'' μας καύσωνας...



(...) Τρομάξτε μας, τρομάξτε μας! Μας αρέσει. Τρελαινόμαστε. Αν δεν δούμε εκείνους τους χάρτες που δείχνουν περιοχές κατακόκκινες από την επερχόμενη κάψα, αν δεν ακούσουμε πόσο επικίνδυνο θα είναι να βγούμε στους δρόμους για ψώνια τις ώρες που ο ήλιος μεσουρανεί, αν δεν λαχταρήσουμε προκαταβολικά για το black-out που θα μας στερήσει το air-condition ώστε να το ανάψουμε στο φουλ δέκα ημέρες νωρίτερα, να κοιμόμαστε με κουβέρτα για να το ευχαριστηθούμε πριν το στερηθούμε, δεν νιώθουμε καλοκαίρι. Μα τι έκανε ο κόσμος πριν εφευρεθούν τα κλιματιστικά, πριν υπάρξουν όλοι αυτοί οι καλοί κύριοι και οι καλές κυρίες που επί ώρες και ημέρες ολόκληρες μας δίνουν πρωτάκουστες συμβουλές, όπως να φοράμε καπέλο, να μην περπατάμε στον ήλιο και να πίνουμε νερό; Παλαιά, προ τηλεόρασης, θα έβγαινε ο κόσμος στους δρόμους ντάλα μεσημέρι και θα πέθαινε. Δεν έχουμε ακούσει κάτι σχετικώς, αλλά θα μας το κρύβουν- άλλωστε τόσα μας έχει κρύψει η ιστορία. Αυτό που μας αρέσει πιο πολύ απ΄ όλα όμως, είναι οι [τηλεοπτικές] συμβουλές. Ίδιες κάθε χρόνο, όπως των μαμάδων μας που μας συνοδεύουν μια ολόκληρη ζωή: μην κάθεσαι στον ήλιο Κωστάκη... βάλε το καπέλο σου Μαρούλα... μην τρως τον άμπακο Θανασάκη, θα ξεράσεις με τόση ζέστη (...)
Και να σκεφτείς ότι σήμερα το μεσημέρι έκανες άνετα βόλτα στην Ομόνοια χωρίς να πεθάνεις από τον τηλεοπτικό μας καύσωνα!Δουλειά κι αυτή, τηλε-μετεωρολόγος-παρουσιαστής στις ειδήσεις των οκτώ!

Από το ομότιτλο άρθρο της Πόπης Διαμαντάκου στην εφ. ΤΑ ΝΕΑ, 8-7-2008
http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080708&nid=9137618&sn=&spid=221

Στο βίντεο ο πραγματικός ‘’τρόμος’’ από τη σχετικά πρόσφατη έκρηξη της Αίτνας στις 29 Απριλίου 2007 – σκέψου να συνέβαινε στη χώρα μας, οι πιο κοντινοί θάχανε μεταναστεύσει ή, επί τέλους, ‘’πού είναι το Κράτος;’’

Όταν ορμούν οι ταύροι


Στο ετήσιο φεστιβάλ του Σαν Φερμίν της Παμπλόνα, στη βόρεια Ισπανία, μια γιορτή που διαρκεί εννέα μέρες και συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, ταύροι αφήνονται ελεύθεροι στους δρόμους της παλιάς πόλης και ...κυνηγούν τους επίδοξους ταυρομάχους!Εφέτος τουλάχιστον εννιά άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ένας υπέκυψε στα τραύματά του.Όμως, τι είναι μπρος στο ένα εκατομμύριο τουρίστες θα επισκεφθούν αυτή την πόλη των 185 000 κατοίκων στη διάρκεια του φεστιβάλ! Θανατηφόρα παιγνίδια (extreme sports) στο βωμό του κέρδους- λέγε με ανάπτυξη ή τουριστική βιομηχανία- της ''διασκέδασης'' (οι άλλοι τρέχουν) και της ανθρώπινης ανοησίας- πες με είτε άγνοια είτε αψηφισιά του κινδύνου.

Πηγή: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=43488

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Πόσο στοιχίζει ένα λίτρο βενζίνης;

Όταν η τιμή της αμόλυβδης στο βενζινάδικο ήταν, ας πούμε, 1,30 € το λίτρο, η τιμή του αργού ήταν στα 139,1$ ( 88,44 €) το βαρέλι. Το πραγματικό κόστος του βαρελιού, που περιέχει 159 λίτρα αργού και από το οποίο προήλθε η συγκεκριμένη βενζίνη, υπολογίζεται γύρω στα 132 $ το βαρέλι, που αντιστοιχεί σε κόστος πρώτης ύλης για την παραγωγή βενζίνης σε 0,5005 € το λίτρο. Η πρώτη ύλη μεταφέρεται στο διυλιστήριο και παρεμβάλλονται διάφορες διαδικασίες και λειτουργικά κόστη που αυξάνουν την τιμή κατά περίπου 0,014 € το λίτρο. Έτσι, φτάσαμε στα 0,5145 € το λίτρο. Μετά ακολουθεί η διύλιση από την οποία θα προκύψουν 72 λίτρα βενζίνης (η υπόλοιπη ποσότητα είναι άλλα παράγωγα της διύλισης) με κόστος 0,017 € το λίτρο βενζίνης. Η τιμή έχει φτάσει στα 0,5315 € το λίτρο. Αυτή είναι η τιμή με την οποία θα πουλήσει το διυλιστήριο τη βενζίνη. Ακολουθούν οι φόροι που αυξάνουν την τιμή κατά 0,6279 € το λίτρο. Τώρα η τιμή στον έμπορο καυσίμων βρίσκεται στα 1,1594 € το λίτρο. Στη συνέχεια προστίθεται το εμπορικό κέρδος, περίπου 0,1404 € το λίτρο, και στο βενζινάδικο αναγράφεται η τιμή των 1,2998 € το λίτρο. Τα παραπάνω (υπολογισμοί και κόστη) σύμφωνα με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Αν θέλουμε το πιστεύουμε…

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Άριστα και χωρίς φροντιστήριο!

Η Ιωάννα Θεοφίλου έβγαλε βαθμό απολυτηρίου 19,8 και 19 539 μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις! Αποφοίτησε από δημόσιο σχολείο στο Μοσχάτο και δεν παρακολούθησε ούτε μία ώρα φροντιστήριο ή ιδιαίτερα μαθήματα! Και αυτό όχι επειδή η οικογένεια δε διέθετε τους οικονομικούς πόρους, αλλά γιατί η ίδια επέλεξε, και επέβαλε στους γονείς της που είχαν τις γνωστές επιφυλάξεις μήπως δεν τα καταφέρει, να στηριχθεί μόνο στις δικές της δυνάμεις. Δηλώνει ότι θέλει να γίνει φιλόλογος και φυσικά, να διδάξει αποκλειστικά στη Δημόσια Εκπαίδευση! «Από μικρή είχα συνηθίσει να διαβάζω μόνη. Αυτό χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από τους γονείς μου, οι οποίοι ποτέ δε με πίεσαν να αποδώσω καλά ή μου έταξαν δώρα εάν το έκανα. Αντίθετα, τον τελευταίο χρόνο μπορώ να πω ότι εγώ ήμουν εκείνη που επέβαλα ησυχία στο σπίτι για να διαβάσω!» υποστηρίζει σε συνέντευξή της στην εφ. ΤΑ ΝΕΑ. Όταν οι συμμαθητές της πήγαιναν στα φροντιστήρια, εκείνη αξιοποιούσε τον ίδιο χρόνο για να διαβάζει μόνη της, ενώ απευθυνόταν στους ίδιους τους καθηγητές της όταν είχε απορίες. Κι εκείνοι τη βοηθούσαν πάντοτε, εκτιμώντας τη στάση της και τον αποκλεισμό της φροντιστηριακής βοήθειας. «Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και άλλα παιδιά, όμως προτιμούσαν να πληρώνουν τα φροντιστήρια απαξιώνοντας το σχολείο, παρ΄ ότι οι καθηγητές τους έλεγαν να καθίσουμε παραπάνω για να λύσουμε τις απορίες μας. Ποτέ δεν αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα, ίσως γιατί οι περισσότεροι δε σεβόμαστε παρά μόνο αυτό που πληρώνουμε. Και τελικά έχω την αίσθηση ότι περισσότερη ώρα διάβαζαν εκείνοι με τα φροντιστήρια, παρά εγώ μόνη μου. Αλλά αυτό είναι λάθος», λέει. Άραγε, θα την επιβραβεύσει κάποια ''υπουργική δήλωση'' ; Συγχαρητήρια στην Ιωάννα, και πολλές/ούς ακόμα μαθήτριες/ές που υπάρχουν και πάνε κόντρα στο ρεύμα της ήσσονος προσπάθειας, της θεοποίησης της παρα-παδείας, της απαξίωσης του σχολείου, των μύθων και των ιδεοληψιών περί επιτυχίας στις εξετάσεις, που περισφίγγουν και καλλιεργούν (ηθελημένα;) πολιτεία, κοινή γνώμη και ΜΜΕ, γονείς, αλλά και εκπαιδευτικοί στο ομιχλώδες τοπίο ακατάλ-ληλων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, βιβλίων, διδακτικών μεθόδων κτλ. και αθεράπευτων προβλέψεων εκπαιδευτικών... αναλυτών!

Πτυχία έχουν γνώσεις όχι

Μεγάλο ποσοστό φοιτητών δεν παρακολουθεί μαθήματα και αντιγράφει στις εξετάσεις. Αυτή η λογική της ήσσονος προσπάθειας προκύπτει από την πρώτη εσωτερική αξιολόγηση που έλαβε επισήμως η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης από την αξιολόγηση που έγινε στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πρόεδρος του τμήματος παραδέχτηκε ότι «με το διαμορφωθέν σύστημα ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών παίρνει πτυχίο έχοντας παρακολουθήσει ελάχιστα μαθήματα. Ενα μεγάλο ποσοστό φοιτητών δεν ξέρει τι πτυχίο παίρνει» και ότι «οι φοιτητές δεν παρακολουθούν, ενώ στις εξετάσεις αντιγράφουν καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν συνέπειες πλην ίσως του μηδενισμού στο συγκεκριμένο μάθημα. Εάν επιχειρήσεις να βάλεις τάξη, παρεμβαίνουν οι φοιτητικές παρατάξεις, στη λογική ότι η αντιγραφή είναι δεδομένη, όποτε είναι άδικο να τιμωρηθούν κάποιοι!» με τον τρόπο αυτό «υπάρχει μία απαξίωση του πτυχίου, η οποία διαχέεται και διαφθείρει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα σε βάθος χρόνου». Μεγάλες είναι οι ευθύνες των φοιτητικών παρατάξεων, που δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτα. Και αυτό διότι τα στελέχη τους δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους, ενώ υπερασπίζονται και τα προνόμια των φοιτητών, αφού τους αντιμετωπίζουν ως εκλογική πελατεία. «Είναι ένα πρόβλημα που κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει. Το ισχύον νομικό πλαίσιο θεσπίζει τη συνδιοίκηση των ΑΕΙ ενισχύοντας τον ρόλο των κομματικών, φοιτητικών παρατάξεων» προσθέτει ο πρόεδρος του τμήματος, προς δόξαν της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ''πολιτικής'' του μπλα, μπλα, μπλα, προσθέτουμε εμείς.

Περισσότερα http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080709&nid=9144998

Τροχαία ατυχήματα και αλκοόλ



Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για θανάτους από τροχαία για την Ελλάδα, η οποία θρηνεί κάθε χρόνο 150 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, σχεδόν διπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο που είναι 86 θύματα εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων. Σε δυσμενέστερη θέση από τη χώρα μας είναι μόνο η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία, ενώ τα λιγότερα θύματα έχει η Μάλτα με 25 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Ολλανδία με 43 και η Σουηδία με 49. Από το 2001 έως το 2006 οι νεκροί από τροχαία μειώθηκαν στη χώρα μας κατά 300 άτομα (11%), ενώ θεαματική ήταν η μείωση των θυμάτων στη Γαλλία κατά 3500 (ποσοστό 42%), την Ισπανία κατά 1900 (ποσοστό 30%) και τη Γερμανία κατά 1800 (ποσοστό 24%). Ακόμα και η Πορτογαλία, η οποία επί σειρά ετών βρισκόταν στις πρώτες θέσεις μαζί με την Ελλάδα ως προς τις απώλειες από τροχαία, κατάφερε να μειώσει το ποσοστό των θυμάτων κατά 42% μέσα σε μία πενταετία.Αιτία για το 30% περίπου των ατυχημάτων στη χώρα μας είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Όμως δεν είναι μόνο το αλκοόλ, όταν το ένα τρίτο των τροχαίων ατυχημάτων όλης της χώρας γίνεται κάθε χρόνο στην εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών, το δεύτερο πιο «αιματοβαμμένο» δρόμο στη χώρα μετά το πέταλο του Μαλιακού, λόγω της κακής χάραξης με απότομες ή κακής κλίσης στροφές, τη μικρή διατομή, τα φθαρμένα οδοστρώματα και κατεστραμμένα στηθαία...Τέλος, περίπου το 1/3 των νεκρών, ποσοστό 31%, είναι νέοι κάτω των 25 ετών, όχι πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 27%.

29-12-2011 Τροχαία ατυχήματα και αλκοόλ #2

Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=1180453
http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080710&nid=9154572&sn=&spid=876

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Σκοπιμο-Σκοπιανά...

Η πέτρινη πλάκα της φωτογραφίας με την ελλη-νική επιγραφή είναι τοποθετη-μένη ''ιστορικής μνήμης ένεκεν'' ακριβώς μπροστά στην είσοδο του κτιρίου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Αυτή η πλάκα, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει βρεθεί στην περιοχή του Βαλάντοβο.Τη βρήκανε -λένε -"στη μακεδονική γη, την αναδείξανε και την τοποθέτησαν στην είσοδο του κτιρίου" (...) Η διαφορά έγκειται στο ότι δεν την έχουν μεταφράσει στη γλώσσα τους, τη νοτιοσλαβική Македонски, για να τη διαβάσουν! Τι σόι ''Μακεδόνες'' είναι χωρίς ελληνικά, τη γλώσσα του Μ. Αλεξάνδρου; Εκτός κι αν σκέφτονται την ελληνική ως επίσιμη γώσσα τους προσεχώς...

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Καρπούζι, όπως λέμε Viagra...

Μια φέτα καρπουζιού μπορεί να επιφέρει παρόμοια αποτελέσματα με το χάπι Viagra; Τα καρπούζια περιέχουν κιτρουλλίνη, που μετατρέπεται σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.«Η αργινίνη αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέους [μήπως μονοξειδίου του αζώτου, nitric oxide;], που χαλαρώνει τις αρτηρίες αίματος με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το Viagra για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας», εξηγεί ο Μπίμου Πατίλ, ερευνητής και διευθυντής του Κέντρου Βελτίωσης Φρούτων και Λαχανικών στο Τέξας. Ωστόσο, κάποιος δε θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα του Viagra τρώγοντας καρπούζι. «Φαίνεται ότι μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στον οργανισμό, αλλά όχι να αποτελέσει υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής».

Πηγή:
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_03/07/2008_239526

Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Ο Homo sapiens και τα (ξ)αδέλφια του



Περιγράφεται με λόγια αυτή η ομορφιά, που θα έλεγε κι ο Δαρβίνος!

info: http://www.archaeologyinfo.com/species.htm http://www.bradshawfoundation.com/journey/timeline.swf

Τα εισιτήρια της Μαντόνα(ς)...

(...) Oι λάτρεις του «φαινομένου Μαντόνα» έσπευσαν να εξαντλήσουν τα εισιτήρια από την πρώτη μέρα της διάθεσής τους. Και μιλάμε για 35-40 χιλιάδες εισιτήρια, τόση είναι η χωρητικότητα του Ολυμπιακού Σταδίου.Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι τη μεγαλύτερη ζήτηση παρουσίασαν τα ακριβά εισιτήρια, των 250 ευρώ παρακαλώ, 85 000 παλιές ελληνικές δραχμές, αυτά εξαντλήθηκαν πρώτα. Εξίσου εντυπωσιακό το γεγονός ότι η εμφάνιση της Μαντόνα στη χώρα μας είναι η ακριβότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πολλοί το αποδίδουν στην αισχροκέρδεια της εταιρείας που ανέλαβε τη διοργάνωση. Αλλά ποια αισχροκέρδεια όταν τα εισιτήρια εξαντλούνται σε μερικές ώρες; Εστω αισχροκέρδεια της εταιρείας, αλλά και εμείς προσφερόμεθα ευχαρίστως σε αυτήν. Το πιο πιθανό είναι ότι, παρά τη λιτότητα και την ακρίβεια, κάπου υπάρχουν άφθονα χρήματα (και αλλού καθόλου). Και όχι μόνο αυτό αλλά... μάθανε και οι γύφτοι ότι έχουμε χρήματα και ευχαρίστως τα διαθέτουμε (...) Τι να σχολιάσουμε εμείς;

Από τη στήλη του Aντώνη Kαρκαγιάννη στην εφ. Καθημερινή, 1-7-2008
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_01/07/2008_275961
Related Posts with Thumbnails