Στη Σκωτία
Πήγαμε στη Σκωτία, που συνορεύει με την Αγγλία! Πράγματι, υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο ‘’χωρών’’! Μείναμε με την εντύπωση ότι ο εθνικισμός των Σκώτων είναι σαφής και απερίφραστος. Η λέξη ‘’Άγγλος’’ είναι η χειρότερη βρισιά για ένα Σκωτσέζο. Η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β΄ είναι η Ελισάβετ Α΄ της Σκωτίας (!), οι πινακίδες των αυτοκινήτων αναγράφουν SC κι όχι GB (το διεθνές αυτοκινητιστικό σήμα της χώρας), κυκλοφο-ρούν χαρτονομίσματα των 5 λιρών Σκωτίας (χωρίς το κεφάλι της Βασίλισσας, κι εκδότη την Τράπεζα της Σκωτίας, τη δεύτερη σε μέγεθος στην ΕΕ) κι άλλα τέτοια, που καθόλου δε μοιάζουν απλά και μόνο τοπικού χαρακτήρα, δεν είναι λ.χ. της μορφής ‘’Καλώς ήλθατε στην Πελο-πόννησο’’. Οι Σκωτζέζοι είναι εθνικά υπερήφανοι για τη δική τους σημαία με το λευκό χιαστό σταυρό σε γαλάζιο φόντο, τα οστά του προστάτη τους Αποστόλου Ανδρέα, το ιστορικό παρελθόν τους, τον Τζέιμς Βατ, τον Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ, τον Τζον Μπερντ, τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ, τον Γκράχαμ Μπελ, τον Γουίλιαμ Γουάλας, τον Γουόλτερ Σκοτ, τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, τον Ιαν Φλέμινγκ, τον Σον Κόνερι (κι άλλους πολλούς). Κι όλα αυτά σε έναν τόπο που επιδεικνύει και εκμεταλλεύεται στο έπακρο κάθε τι που μπορεί να προσελκύσει τον τουρίστα, που κατά τον Σκωτσέζο ξεναγό μας ‘’ δεν έχει τίποτε το πρωτότυπο’’ (αναφερόμενος στο κιλτ), θεωρεί τουριστικό αξιοθέατο το πλαστικό ομοίωμα της Νέσσυ -‘’τέρας του Λοχ-Νες’’, προβάλλει το αντίγραφο του ναού του Ηφαίστου (Θησείο) στο Εδιμβούργο και ‘’αγαπά’’ τους Έλληνες, από τους στυλοβάτες της σκωτζέζικης οικονομίας, μια κι είμαστε οι δεύτεροι με την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη για την αγορά ουίσκι στον κόσμο, με την Ελλάδα να είναι η έκτη αγορά ουίσκι του πλανήτη! Για την ιστορία, η Σκωτία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1707.
2 σχόλια:
Μου αρέσει η Σκωτία γιατί μοιάζει με την Ήπειρο, χώρια που έχει πιο φτηνή αγορά από την κάτω Αγγλία.
Το είδατε το τέρας; Ή το έπλασε η φαντασία ενός μεθυσμένου Σκωτσέτζου για να δικαιολογηθεί όταν γύρισε χαράματα σπίτι;
Να σου πω, δίκηο έχεις, στα Χάιλαντς φέρνει στο νου σε πολλά την Ήπειρο ως προς το ανάγλυφο, το πράσινο και τα... κοπάδια!
Επίσης, νοτιότερα, στο Τσέστερ (Αγγλία)και λίγο πιο κάτω από το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, οι όχθες του ποταμού Ντι πολύ έμοιαζαν με τις όχθες της λίμνης στα Γιάννενα!
Δημοσίευση σχολίου