Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Beijing 2008: ''Το σύνδρομο της Κίνας''

Κατά τη χθεσινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το ολυμπιακό στάδιο, διά χειρός του Eλβετού αρχιτέκτονα Ζακ Χέρτσογκ, ήταν εκ των πρωταγωνιστών της βραδιάς. Οχι μόνο εξαιτίας του θαυμασμού δισεκατομμυρίων τηλεθεατών για το επίτευγμα του γραφείου Herzog & de Meuron, αλλά και επειδή το έργο αποτέλεσε το έναυσμα για μια σφοδρή ιδεολογική αντιπαράθεση στους κόλπους της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας.
Πριν από λίγους μήνες ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Ντάνιελ Λάιμπσκιντ κάλεσε όλους τους συναδέλφους του να ξανασκεφτούν αν είναι ηθικά θεμιτό να σχεδιάσουν έργα υποδομής για ένα τόσο αυταρχικό καθεστώς, όπως η Κίνα. «Εγώ δεν συνεργάζομαι με απολυταρχικά καθεστώτα», διακήρυξε χαρακτηριστικά. Το δίλημμα των επαγγελματιών είναι κατά πόσον συμβάλλουν στην εξιδανίκευση των καθεστώτων - εργοδοτών τους. Ο Χέρτσογκ υπήρξε κατηγορηματικός στη συνέντευξή του στο Spiegel: το ολυμπιακό του στάδιο ήταν κατά τη γνώμη του... μια πράξη αντίστασης, καθώς πολλά σημεία του είναι δύσκολο να ελεγχθούν από τις αρχές και ευνοούν την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας των πολιτών. Γροθιά στο κινεζικό κατεστημένο λοιπόν κατάφερε ο Ελβετός αρχιτέκτονας και πληρώθηκε αδρά γι’ αυτήν τη γενναιότητά του.

Χθες, 127 αθλητές- μεταξύ των οποίων 40 που αγωνίζονται στο Πεκίνο- υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο, κάνοντας έκκληση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλώντας τον να «προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης και τη θρησκευτική ελευθερία στη χώρα του και στο Θιβέτ», ενώ απηύθυναν έκκληση για την κατάργηση της θανατικής ποινής.
O Ισπανός δικαστής Σαντιάγο Πεντράθ αρχίζει έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί από την κινεζική κυβέρνηση και τη στρατιωτική ηγεσία τους τελευταίους 5 μήνες στο Θιβέτμεταξύ των οποίων και η σφαγή 200 Θιβετιανών στη Λάσα. Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει «διπλωματική κόντρα με την Κίνα, μόνο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails