Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Russia vs Georgia, όταν χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου...






Αγνοώντας την, έστω και συμβολική, Ολυμπιακή εκεχειρία, η Γεωργία επιτέθηκε στη Νότια Οσετία, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 8 Αυγούστου. Προκάλεσε με αυτό τον τρόπο την επέμβαση της Ρωσίας, γιατί η Μόσχα διατηρούσε στη Ν. Οσετία ειρηνευτική δύναμη, υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΕ, μετά την απόσχιση της περιοχής από τη Γεωργία. Μαζί με τη Ν. Οσετία έχει αποσχιστεί και η Αμπχαζία. Και οι δύο περιοχές είναι φιλορωσικές.
Η Γεωργία αποτελεί σύμμαχο της Δύσης και είναι έδρα πολλών δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών (δες εδώ), οι οποίες εκμεταλλεύονται από εκεί τη ροή των πετρελαίων του Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδας-Τσεϊχάν.
Το απόγευμα της Κυριακής, 10 Αυγούστου, περίπου 7500 Γεωργιανοί στρατιώτες με εκατό θωρακισμένα οχήματα αποσύρθηκαν συντεταγμένα από την πρωτεύουσα Τσχινβάλι της Ν. Οσετίας, αφήνοντάς το στις ρωσικές δυνάμεις, που είχαν σπεύσει σε βοήθεια της Ν. Οσετίας από την Παρασκευή, ανακαταλαμβάνοντάς την σε περίπου 36 ώρες μαζί με τμήμα του γεωργιανού εδάφους, ενώ οι ειδικές ρωσικές δυνάμεις είχαν ανοίξει μέτωπο και από δυτικά, στην περιοχή της Αμπχαζίας, με εκεί επίθεση εναντίον των γεωργιανών δυνάμεων.
Ρωσικά αποβατικά σκάφη αποβίβασαν 4000 Ρώσους στρατιώτες στο έδαφος της Αμπχαζίας, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Ο πρόεδρος της Αμπχαζίας δήλωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.
Η Ουκρανία, υποστηρίζοντας τη Γεωργία, ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμά της να μην επιτρέψει σε ρωσικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας να επιστρέψουν στα λιμάνια της.

Η Ουκρανία έχει συμφωνία με τη Ρωσία για να χρησιμοποιεί τα ουκρανικά λιμάνια, αλλά η Ρωσία έχει βάση και στο Νοβοροσίσκ, όπου φαίνεται ότι επέστρεψαν χθες δύο πλοία. Η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει πάνω από 4000 άνδρες στα σύνορα με την Αμπχαζία.
Σύμφωνα με ρωσικές καταγγελίες, που δεν διαψεύσθηκαν από τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής, 127 Αμερικανοί σύμβουλοι σχεδίασαν την εισβολή της Γεωργίας στη Ν. Οσσετία. Αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη άρχισαν χθες Κυριακή τη μεταφορά των 2000 Γεωργιανών στρατιωτών από το Ιράκ στην πατρίδα τους.

Πηγή:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=48081816,62140696,70026904,76016664,92173720,97966872,10535896,18557272,32751320,40502360,47017432,42963672

4 σχόλια:

Miltos είπε...

Από το antinews.gr
Χορό δισεκατομμυρίων δολαρίων κρύβουν οι εχθροπραξίες στη Νότια Οσσετία και τη Γεωργία. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και επενδύσεις με τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τη χώρα μας, καθώς και χαμηλή φορολογία, συνθέτουν το οικονομικό παρασκήνιο αυτής της σύρραξης. Στα εδάφη των εχθροπραξιών και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων διέρχονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από τη Βόρεια Οσσετία επί Ρωσικού εδάφους περνάει ο αγωγός πετρελαίου Μπακού-Νοβοροσίσκ.

Από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν μέσω Τιφλίδας διέρχεται και ο αγωγός πετρελαίου, που διασχίζει τη Γεωργία και εκτείνεται έως το λιμάνι της Σούπσα. Παράλληλος σε αυτόν είναι ο αγωγός πετρελαίου από το Μπακού στην Τιφλίδα έως το Τσεϊχάν της Τουρκίας. Από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν διέρχεται αγωγός φυσικού αερίου, μέσω της Τιφλίδας έως το Ερζερούμ της Τουρκίας. Ενώ ο Αμερικανικών συμφερόντων αγωγός φυσικού αερίου «Ναμπούκο», που βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, φιλοδοξεί να συνεχίζει από το Ερζερούμ και να διοχετεύει φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με ειδικούς, εάν γίνουν εχθροπραξίες στους αγωγούς, τότε αναμένεται να απογειωθούν πάλι οι τιμές του πετρελαίου.

Η σύρραξη μπορεί να αφορά έμμεσα τη Ελλάδα στα ενεργειακά, άμεσα όμως τις Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γεωργία, όπως η Εμπορική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, η INTRAKOM, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 14 πρατήρια ΕΚΟ, οι κατασκευαστικές εταιρείες Ελληνική Τεχνοδομική, ΑΘΗΝΑ, ΤΕΡΝΑ, η Καλαμαράκης με το αλάτι ΚΑΛΑΣ, η ΔΕΛΤΑ, η Παπαστράτος και η ΣΕΚΑΠ, η εταιρεία ΛΟΥΛΗΣ με τα άλευρα, όπως και οι ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που αγγίζουν ακόμη και το 12%, όταν στη χώρα μας είναι 3,4%, το χαμηλό εργατικό κόστος, η γεωστρατηγική θέση και η χαμηλή φορολογία είναι τα βασικά κίνητρα για επενδύσεις στα Ελληνικά κεφάλαια.

Ωστόσο, οι επενδύσεις αυτές καταλαμβάνουν χαμηλές θέσεις σε σύγκριση με την Ολλανδία, που έχει επενδύσει στη Γεωργία 218 εκατομμύρια δολάρια και ακολουθούν οι Παρθένοι Νήσοι με 173,8 εκατομμύρια δολάρια, η Κύπρος με 136 εκατομμύρια δολάρια, η Τουρκία με 113,7 εκατομμύρια δολάρια, το Καζακστάν με 107 εκατομμύρια δολάρια, οι ΗΠΑ με 93,4 εκατομμύρια δολάρια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 71,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η χώρα μας επένδυσε το 2007 στη Γεωργία μόλις 1,55 εκατομμύρια δολάρια.

Να σημειωθεί, τέλος, πως σύμβουλος στις κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας είναι ο πρώην σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου, ο Ελληνοαμερικανός, Αλεξ Ρόντος. Ενώ σε δυτικά προγράμματα που «τρέχουν» στις χώρες δραστηριοποιούνται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαντέλης (σκάνδαλο Ζήμενς) και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κ. Ανδριανόπουλος.

(Οικονομικά στοιχεία από ALPHA)

Αρκουδπουρνάρ είπε...

Από το alkimos archive
Μια ακόμα «παρτίδα σκάκι» για τους ισχυρούς – Μια ακόμα σφαγή για τον απλό λαό.
Και οι πρωταγωνιστές πάντα οι ίδιοι!
.
Όταν τον Απρίλιο στη 59η σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, Βερολίνο και Παρίσι αρνήθηκαν να υποχωρήσουν στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στους κόλπους της Συμμαχίας, ίσως δεν φαντάζονταν ότι ο φιλοδυτικός προέδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι θα υπέπεφτε σε τέτοιο στρατηγικό σφάλμα. Γνώριζαν όμως ότι η στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας με την προς Ανατολάς επέκταση της Ατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί σαφέστατη εχθρική ενέργεια σε βάρος της Μόσχας, η οποία ήταν αναμενόμενο να αντιδράσει.
.
Η τυχοδιωκτική πολιτική του προέδρου Σαακασβίλι ήταν πλέον ξεκάθαρη: Το 2003, έτος ανάδειξής του στην προεδρία, οι στρατιωτικές δαπάνες της φτωχής Γεωργίας ανερχόταν στα $35 εκατ. ενώ σήμερα αγγίζουν το $1 δισ.!
.
Με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Ουκρανίας, της Τουρκίας αλλά και του Ισραήλ (σημειωτέον ότι ο Γεωργιανός υπουργός Άμυνας David Kezerashvili, ο υπουργός Ανασυγκρότησης Temur Yakobshvili και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης George Arveladze είναι εβραϊκής καταγωγής) το αδύναμο κράτος του Καυκάσου αποτέλεσε την εμπροσθοφυλακή της αμερικανικής επιθετικής πολιτικής για τη κυριαρχία στην περιοχή της Κασπίας.
.
Η ανάδειξη του Σαακσαβίλι στη ηγεσία της χώρας έγινε μετά την ανατροπή του Έντουαρντ Σεβαρνάτζε από εξέγερση με πρωταγωνιστή τη φοιτητική οργάνωση Kmera ("Aρκετά"), που χρηματοδοτείτο από το ίδρυμα Liberty Institute, θυγατρικό του γνωστού USAID.
.
Παρόμοιες προσπάθειες ανατροπής κυβερνήσεων σημειώθηκαν με τη βοήθεια διαφόρων ΜΚΟ στην Ουκρανία ("πορτοκαλί επανάσταση"), στη Λευκορωσία από το νεοσυντηρητικό International Republican Institute, στο Αζερμπαϊτζάν από τη νεολαιίστικη οργάνωση "Νέα Σκέψη" με την υποστήριξη του National Democratic Institute, στη Κιργισία ("επανάσταση του λεμονιού"), στο Καζακστάν ("εξέγερση της τουλίπας"), στη Μολδαβία ("επανάσταση του αμπελιού") και στην Αρμενία ("επανάσταση του βερίκοκου").
.
Ο ίδιος ακριβώς τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε η προώθηση του σχεδίου Ανάν για τη κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
.
Από STRATEGY-GEOPOLITICS

N. είπε...

Miltonios, ευχαριστώ, προστέθηκε.

N. είπε...

Γεωπολιτικό-αρκουδοπουρνάρ,τα κόλπα των ''αυτοκρατοριών'', αρχαίων και σύγχρονων είναι επαναλαμβανόμενα...Αλλά και οι ΜΚΟ, και ο ΟΗΕ...

Related Posts with Thumbnails