''Φαινόμενο θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη'', αλλά... χωρίς το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία της γήινης επιφάνειας θα ήταν σε παγκόσμια και ετήσια βάση περίπου -18 βαθμοί Κελσίου, αντί των +15 βαθμών Κελσίου που είναι σήμερα! Πώς, όμως, συμβαίνει αυτό; Ένα μέρος της ακτινοβολίας που δέχεται η Γη από τον Ήλιο απορροφάται από το σύστημα Γης-ατμόσφαιρας, ενώ το υπόλοιπο διαφεύγει στο Διάστημα. Τα αέρια θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα, υδρατμοί, μεθάνιο κ.ά.) απορροφούν το μεγαλύτερο τμήμα της εξερχόμενης (υπέρυθρης) ακτινοβολίας και επανακτινοβολούν ένα μέρος της στη Γη, λειτουργώντας σαν κουβέρτα που παγιδεύει θερμότητα, και αυτό συνιστά χοντρικά το φαινόμενο θερμοκηπίου. Αποτέλεσμα του συνολικού φαινομένου είναι η αύξηση της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας, γεγονός που καθιστά τη Γη κατοικήσιμη. Ο όρος «φαινόμενο θερμοκηπίου» καθιερώθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα και από μέσα της δεκαετίας του ΄50 συνδέθηκε με τις κλιματικές αλλαγές και την παγκόσμια θέρμανση, με την προσοχή των επιστημόνων να έχει στραφεί στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, βενζίνες).Όμως, υπάρχουν και άλλα αέρια, λιγότερο «διάσημα» και ελάχιστα «προβαλλόμενα». Είναι το μεθάνιο, που προέρχεται από τις χωματερές, το φυσικό αέριο, την εξόρυξη άνθρακα, τα απόβλητα των ζώων και κυρίως την αποσύνθεση των φυτών, και το «άγνωστο» τριφθοριούχο άζωτο, που χρησιμοποιείται ως καθαριστικό κατά την παραγωγή των επίπεδων οθονών υγρών κρυστάλλων για τηλεοράσεις και υπολογιστές και για τα λεπτά φωτοβολταϊκά πάνελ. Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, τα τελευταία χρόνια τα δύο αυτά αέρια έχουν αυξηθεί σημαντικά στην ατμόσφαιρα, μια αύξηση που δεν έχει συνυπολογιστεί στα μοντέλα πρόβλεψης της ανόδου της θερμοκρασίας στο μέλλον και έχει «πιάσει στον ύπνο» τους επιστήμονες. Το τριφθοριούχο άζωτο συνεισφέρει μόνο κατά 0,04% στην παγκόσμια υπερθέρμανση, είναι όμως ένα από τα ισχυρότερα αέρια, κατά 12 έως 20 χιλιάδες φορές πιο ικανό από το διοξείδιο του άνθρακα στο να παγιδεύει τη θερμότητα, ενώ το μεθάνιο είναι μόλις 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα, μόλο που το διοξείδιο παραμένει πιο επικίνδυνο για την κλιματική αλλαγή εξαιτίας της μεγάλης του ποσότητας στην ατμόσφαιρα. Η ειρωνεία είναι ότι το τριφθοριούχο άζωτο -που έχει διάρκεια «ζωής» 740 χρόνια στον αέρα- προτιμήθηκε ως μια πιο φιλική για το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με τους υπερφθοριωμένους υδρογονάνθρακες (CFC's), γι' αυτό η βιομηχανία ηλεκτρονικών σήμερα το χρησιμοποιεί στις οθόνες plasma και σε άλλες επίπεδες οθόνες. Επειδή μόνο το 2% του παραγόμενου τριφθοριούχου αζώτου διαφεύγει στην ατμόσφαιρα, το πρόβλημα μέχρι τώρα είχε θεωρηθεί αμελητέο, αντίληψη που έρχεται να ανατραπεί από τις νέες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα και παράλληλα δημιουργεί περιβαλλοντική πίεση στη βιομηχανία ηλεκτρονικών (…).
Απίθανο ή πραγματικότητα; Ο μοριακός βιολόγος Pankaj Dhonukshe, του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Ολλανδία, κατόρθωσε να αναπτύξει ρίζες στο πάνω μέρος των φυτών, όπου κανονικά φυτρώνουν μόνο φύλλα! Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφ. Καθημερινή, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην τροποποίηση των φυτών, το οποίο μπορεί να αποβεί άκρως επωφελές για τη βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών και της γενικότερης παραγωγικότητας της γεωργίας. Η σχετική επιστημονική εργασία εμφανίζεται στο περιοδικό «Nature» και έγινε σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Τι να πω, με το καλό και ...πατούσες αντί για αυτιά!
«Σας γνωρίζουμε ότι, ως Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών (Κεντρικός Τομέας), μας έχει ανατεθεί στα πλαίσια της εργασίας μας ως περιοχή υγειονομικής περίθαλψης η ευρύτερη περιοχή της Ομονοίας, όπου έχουμε διενεργήσει μεγάλο αριθμό υγειονομικών ελέγχων-ερευνών-αυτοψιών. Επισημαίνουμς ότι, το τελευταίο πεντάμηνο έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο οι καταγγελίες (άνω των εκατό) αγανακτισμένων πολιτών για δημιουργία σοβαρών αθυγιεινών εστιών σε βάρος της υγείας τους, της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και της εγκληματικής αδιαφορίας αρμοδίων Υπηρεσιών σχετικά με το πολυδιάστατο και εκρηκτικό ζήτημα των μεταναστών.Διαπιστώνουμε σε: α) εγκαταλελειμμένα κτήρια την ύπαρξη αστέγων, αλλοδαπών, τοξικοεξαρτώμενων ατόμων κ.ά., με μεγάλη συσσώρευση απορριμάτων, προσέλκυση-ανάπτυξη αδέσποτων ζώων, τρωκτικών και επιβλαβών εντόμων, κλπ. β) διαμερίσματα πολυκατοικιών, σε χώρους πολυόροφων κτηρίων κ.ά. τη διαμονή μεγάλου αριθμού αλλοδαπών υπό συνθήκες συγχρωτισμού, που συνεπάγεται κίνδυνο για έκρηξη λοιμωδών νοσημάτων που μεταδίδονται με ενδιάμεσους ξενιστές (σκνίπες, ψύλλοι, κλπ.) ή αερογενώς ή μέσω στοματοπεπτικής οδού, κλπ. χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι: α) πολυκατοικία επί της οδού Σατωβριάνδου 27, όπου διαμένει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών ανά διαμέρισμα με υπερπληθυσμό επιβλαβών εντόμων (κατσαρίδων) που αποτελούν μηχανικό διαβιβαστή παθογόνων μικροοργανισμών. β) η πολυκατοικία επί της οδού Μενάνδρου 44 όπου στον ακάλυπτο χώρο αυτής υπάρχει χωματερή από ρίψη ικανής ποσότητας χύμα οικιακών απορριμάτων. Αποτέλεσμα είναι η ύπαρξη ικανού αριθμού ευμεγέθων τρωκτικών, λόγω εξασφάλισης ιδεωδών συνθηκών διατροφής και καταφυγίου τους.Ήδη σας έχουμε αναφέρει ότι επικρατούν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.Επισημαίνουμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας παρουσιάζει τριτοκοσμική εικόνα, λόγω έλλειψης υποδομής από την πλευρά της πολιτείας για την υποδοχή των μεταναστών και μεταναστευτικής πολιτικής, με αποτέλεσμα το ρπόβλημα να είναι δισεπίλυτο.Εμείς οι ίδιες που διενεργήσαμε τις αυτοψίες είχαμε την ατυχία προφανώς από δείγματα παρασιτικών εντόμων, πιθανότατα από σκνίπες ή κρότωνες ή ψύλλους κλπ., να υποστούμε παρασιτική κνήφη και δερματίτιδα βάσει της γνωμάτευσης των ιατρών του Νοσοκομείου Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων Αθήνας «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ». Ακολουθούμε ανάλογη θεραπεία με PROPIOGENTA κρέμα, XOZAL-Αντιαλλεργικό φάρμακο και PROPIOGENTA κρέμα και tab. AERIUS αντίστοιχα.Σας γνωστοποιούμε το συγκεκριμένο γεγονός, προκειμένου να αντιληφθείτε το επικίνδυνο και ανθυγιεινό μέρος της εργασίας που επιτελούμε.Πλέον ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας, όσον αφορά την υγεία και τη σωματική μας ακεραιότητα και παρακαλούμε άμεσα για τη λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση των προαναφερόμενων προβλημάτων (…) Πρόκειται για την αυτούσια την έκθεση των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και δημοσιεύτηκε στο press-gr όπου και ο σχετικός σχολιασμός. Εμείς τι να πούμε, το βλέπουμε καθημερινά…
Ποιος είπε το ΟΧΙ; Το είπε ο Μεταξάς τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου, χωρίς να συνεννοηθεί προηγουμένως με κανέναν, ούτε με τον βασιλιά (που ήταν η κύρια πηγή της πολιτικής του δύναμης) ούτε με τους υπουργούς του. Αυτό σημαίνει ότι το ΟΧΙ το είχε επεξεργασθεί και το είχε αποφασίσει από πριν, ίσως από χρόνια. Και δεν ήταν το ΟΧΙ προς την Ιταλία μόνο. Ο «γερμανόφιλος» Μεταξάς του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχε αυταπάτες, γνώριζε ότι το ΟΧΙ απευθύνεται στον Αξονα Γερμανίας - Ιταλίας. Το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς και πίσω του ομόθυμα, παραμερίζοντας τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, συντάχθηκε ολόκληρος ο λαός. Είναι η ορθότερη και λογικότερη σχέση μεταξύ ηγεσίας και λαού. Να αποφασίζει η ηγεσία, να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και να κρίνεται από το αν θα ακολουθήσει ο λαός. Οι σημερινές ηγεσίες δεν τολμούν να αποφασίσουν τίποτα διαφορετικό ή αντίθετο με τις δημοσκοπήσεις... Από το άρθρο του Α. Καρκαγιάννη, στην εφ. Καθημερινή. Διαβάστε το.
Το ιταλικό σχέδιο πολέμου, το επονομαζόμενο Emergenza G («Επείγουσα Ελλάς»), προέβλεπε την κατάληψη της χώρας σε τρεις φάσεις. Η πρώτη ήταν η κατάληψη της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων. Ακολουθούσε, μετά την άφιξη των ενισχύσεων, μια επιδρομή προς τη Δυτική Μακεδονία μέχρι τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποσκοπούσε στην κατάληψη της Βόρειας Ελλάδας. Το ιταλικό Γενικό Επιτελείο όρισε ένα Σώμα Στρατού για κάθε θέατρο επιχειρήσεων, τα οποία Σώματα σχηματίστηκαν από τις δυνάμεις που ήδη κατείχαν την Αλβανία. Συνολικά, η δύναμη που θα αντιμετώπιζαν οι Έλληνες ανερχόταν σε περίπου 85 000 άνδρες, υπό τις διαταγές του στρατηγού Σεμπαστιάνο Βισκόντι Πράσκα. Μετά την κατάληψη της Αλβανίας από τους Ιταλούς, το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο κατάρτισε το σχέδιο «ΙΒ» («Ιταλία-Βουλγαρία»), για την αντιμετώπιση μιας ταυτόχρονης συνδυασμένης επίθεσης από Ιταλία και Βουλγαρία. Το σχέδιο προέβλεπε επιβραδυντικές αμυντικές ενέργειες στην περιοχή της Ηπείρου, με βαθμιαία υποχώρηση στη φυσικά οχυρή γραμμή Άραχθος-Μέτσοβο-Αλιάκμονας-Βέρμιο, διατηρώντας την πιθανότητα μιας περιορισμένης επίθεσης στη Δυτική Μακεδονία. Το σχέδιο αναθεωρήθηκε δύο φορές στη συνέχεια, το «ΙΒα», προέβλεπε την άμυνα στη γραμμή των συνόρων και το «ΙΒβ», το οποίο προέβλεπε άμυνα κάπου ενδιάμεσα, μεταξύ συνόρων και γραμμής υποχώρησης. Στον υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, διοικητή της 8ης Μεραρχίας, παραχωρήθηκε ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωνόταν στο πεδίο της μάχης. Ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας αποφάσισε ότι δε θα παραχωρούσε αμαχητί εθνικό έδαφος και οργάνωσε την κύρια αμυντική τοποθεσία βόρεια των Ιωαννίνων στην περιοχή Ελαίας - Καλπακίου και κατά μήκος του ποταμού Καλαμά, παρά τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου, που υπογράμμιζαν ότι κύρια αποστολή των δυνάμεων του ήταν η κάλυψη της Δ. Μακεδονίας και η φρούρηση της διάβασης του Μετσόβου και των οδών προς Αιτωλοακαρνανία. Οι κύριες ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η ιταλική επίθεση, αριθμούσαν συνολικά περίπου 35 000 άνδρες. Οι Έλληνες είχαν μικρό πλεονέκτημα στο ότι οι μεγάλες μονάδες τους (μεραρχίες) περιελάμβαναν 30% περισσότερο πεζικό (τρεις σχηματισμούς συνταγμάτων έναντι δύο ιταλικών) και ελαφρώς περισσότερο πυροβολικό και τουφέκια έναντι των ιταλικών, αλλά δεν είχαν καθόλου άρματα μάχης, ενώ οι Ιταλοί μπορούσαν να βασιστούν και στην απόλυτη υπεροπλία τους στον αέρα έναντι της μικρής τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού του Ελληνικού Στρατού αναγόταν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ή προερχόταν από χώρες όπως η Γερμανία, αλλά και το Βέλγιο, τη Αυστρία ή τη Γαλλία, οι οποίες βρίσκονταν υπό κατοχή, πράγμα το οποίο είχε αρνητικές επιπτώσεις στην προμήθεια ανταλλακτικών και πολεμοφοδίων. Παρά ταύτα, πολλοί Έλληνες αξιωματικοί ήταν βετεράνοι μιας δεκαετίας συνεχών, σχεδόν, πολεμικών συγκρούσεων (Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-22) και ο Ελληνικός Στρατός, παρά τα περιορισμένα μέσα του, είχε αναδιοργανωθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη δεκαετία του ΄30. Τέλος, το ηθικό των Ελληνικού Στρατού, αντίθετα με τις προσδοκίες των Ιταλών, ήταν υψηλότατο, με τους άνδρες έτοιμους να αποκρούσουν την ιταλική επίθεση και να «πάρουν εκδίκηση για την Τήνο». Οι Ιταλοί επιτέθηκαν το πρωί της 28ης Οκτωβρίου και τα τμήματα προκάλυψης στη γραμμή των συνόρων συμπτύχθηκαν και κατέλαβαν νέες θέσεις άμυνας στα μετόπισθεν, στα πλαίσια του επιβραδυντικού αγώνα. Οι ιταλικές μεραρχίες «Φερράρα» και «Κένταυρος» κινήθηκαν προς την περιοχή του Καλπακίου (στη θέση Ελαία), το «Παραλιακό Συγκρότημα» προωθήθηκε κατά μήκος της ακτής και η Μεραρχία «Σιένα» κινήθηκε στα νοτιοανατολικά του Καλπακίου, προκειμένου να διαβεί τον ποταμό Καλαμά. Οι Ιταλοί συνάντησαν σημαντικές δυσκολίες στην προώθηση τους λόγω των καταστροφών στο οδικό δίκτυο και τις γέφυρες και των συνεχών βροχοπτώσεων, που είχαν μετατρέψει τις ημιονικές οδούς σε βούρκο και τα ρυάκια σε ορμητικούς χειμάρρους. Η σύμπτυξη των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης ολοκληρώθηκε τη νύκτα της 29ης προς 30η Οκτωβρίου. Στις 31 Οκτωβρίου το ιταλικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωνε ότι: «Οι μονάδες μας συνεχίζουν να προελαύνουν στην Ήπειρο και έφτασαν στον ποταμό Καλαμά, σε πολλά σημεία. Αντίξοες καιρικές συνθήκες και ενέργειες των υποχωρούντων εχθρών δεν επιβραδύνουν την προέλαση των δυνάμεών μας», οι δυνάμεις των Μεραρχιών «Φερράρα» και «Κένταυρος» άρχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή της κύριας αμυντικής τοποθεσίας στο Καλπάκι. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στη θάλασσα δεν επέτρεψαν τη προσχεδιασμένη ιταλική απόβαση στην Κέρκυρα. Την 1η Νοεμβρίου, το ιταλικό Γενικό Επιτελείο έδινε προτεραιότητα στο μέτωπο της Αλβανίας έναντι αυτού της Αφρικής, αλλά στο χρονικό διάστημα από 2 μέχρι 9 Νοεμβρίου οι επανειλημμένες προσπάθειες να διασπαστεί η κύρια αμυντική τοποθεσία συνετρίβησαν από τις δυνάμεις της 8ης Μεραρχίας, οπότε στις 9 Νοεμβρίου οι επιθέσεις διακόπηκαν και οι ιταλικές δυνάμεις στην Ήπειρο υποχώρησαν και έλαβαν θέσεις άμυνας, απειλούμενες από την αντεπίθεση των ελληνικών δυνάμεων από την περιοχή της Πίνδου. Η μεγαλύτερη απειλή για τις ελληνικές θέσεις διαγράφηκε από την διείσδυση των 11 000 ανδρών της Μεραρχίας Αλπινιστών «Τζούλια» στην Πίνδο με κατεύθυνση το Μέτσοβο και τη διάβαση της Κατάρας, η οποία απειλούσε να διαχωρίσει τις ελληνικές δυνάμεις της Ηπείρου από εκείνες της Δ. Μακεδονίας. Η «Τζούλια» αρχικά σημείωσε επιτυχίες, καθώς κατάφερε να απωθήσει τις λιγοστές δυνάμεις του Αποσπάσματος Πίνδου του συνταγματάρχη Δαβάκη, που είχε την ευθύνη για την άμυνα της περιοχής. Οι ολιγομελείς φρουρές στα φυλάκια κατά μήκος των συνόρων γρήγορα ανατράπηκαν από τους αλπινιστές και το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, το σύνολο των δυνάμεων του Δαβάκη αναγκάστηκαν να συμπτυχθούν υπό το βάρος της ιταλικής επίθεσης. Οι ιταλοί αλπινιστές συνέχισαν τις επιθέσεις τους την επόμενη μέρα και η κατάσταση για τις ελληνικές δυνάμεις έγινε απελπιστική. Το σύνολο των ανδρών του Αποσπάσματος Πίνδου είχαν προωθηθεί στην πρώτη γραμμή και ο Δαβάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την βοήθεια των κατοίκων της περιοχής για τον ανεφοδιασμό τους. Μέσα από δύσβατα, ολισθηρά και ανεμοδαρμένα μονοπάτια, γέροντες, γυναίκες και παιδιά, μέσα στη νύχτα, στο τσουχτερό κρύο, στο χιόνι και στη λάσπη μετέφεραν στους μαχητές που κρατούσαν τις κορυφές των υψωμάτων πυρομαχικά, εφόδια και τρόφιμα και βοηθούσαν στη μεταφορά των τραυματιών στα μετόπισθεν. Ήταν η συμμετοχή του άμαχου πληθυσμού της περιοχής στο «Έπος της Πίνδου». Το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο διέγνωσε έγκαιρα την απειλή και κατηύθηνε αμέσως όλες τις μονάδες που επιστρατεύονταν στην απειλούμενη περιοχή. Στις 31 Οκτωβρίου εκδηλώθηκε η πρώτη αντεπίθεση των Ελλήνων, η οποία σημείωσε μικρή επιτυχία. Οι Ιταλοί κατόρθωσαν στις 3 Νοεμβρίου να καταλάβουν τη Βοβούσα, ένα χωριό 20 χιλιόμετρα βόρεια του Μετσόβου, αλλά οι δυνάμεις τους δεν ήταν αρκετές για να διαφυλάξουν το αριστερό άκρο της προώθησης τους, στο οποίο αντεπιτέθηκαν οι ελληνικές δυνάμεις που είχαν σπεύσει στην περιοχή.Ο συνταγματάρχης Δαβάκης δεν είχε την τύχη να συμμετέχει στην ελληνική αντεπίθεση, μια και στις 2 Νοεμβρίου, εκτελώντας προσωπικά αναγνώριση στην περιοχή του υψώματος του Προφήτη Ηλία Φούρκας τραυματίστηκε σοβαρά από εχθρικά πυρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης και στην συνέχεια στην Αθήνα. Οι ελληνικές δυνάμεις περικύκλωσαν αυτές της «Τζούλια» που εγκατέλειψαν τη Βοβούσα, στις 4 Νοεμβρίου. Μέχρι την 7η Νοεμβρίου διεξήχθηκαν ανηλεείς μάχες στην περιοχή μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και οι αλπινιστές της «Τζούλια», που είχαν αποκοπεί από τα μετόπισθεν τους, πολέμησαν σκληρά για την επιβίωση τους. Στις 8 Νοεμβρίου ο διοικητής της «Τζούλια», στρατηγός Μάριο Τζιρότι, διέταξε να υποχωρήσουν νότια του όρους Σμόλικα κατά μήκος της βόρειας όχθης του Αώου προς την Κόνιτσα, όπου είχε προωθηθεί η 47η Μεραρχία «Μπάρι», η οποία αρχικά προοριζόταν για την απόβαση στην Κέρκυρα. Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου οι ελληνικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει τις συνοριακές διαβάσεις της Πίνδου, με εξαίρεση την περιοχή της Κόνιτσας, που κατείχε η μεραρχία Μπάρι μέχρι την 16η Νοεμβρίου. Αυτό ήταν και το τέλος της «Μάχης της Πίνδου». Στη Δυτική Μακεδονία, ενόψει της έλλειψης δραστηριότητας από ιταλικής πλευράς και προκειμένου να ανακουφιστεί το μέτωπο της Πίνδου, το ελληνικό Γενικό Επιτελείο στις 31 Οκτωβρίου προώθησε στην περιοχή το Γ' Σώμα Στρατού υπό τον αντιστράτηγο Γεώργιο Τσολάκογλου με την εντολή να επιτεθεί στην Αλβανία, επίθεση η οποία λόγω προβλημάτων ανεφοδιασμού αναβλήθηκε για τις 14 Νοεμβρίου. Η απροσδόκητη ελληνική αντίσταση κατέλαβε εξαπήνης το ιταλικό Γενικό Επιτελείο, το οποίο περίμενε ένα «στρατιωτικό πικ-νικ». Αρκετές μονάδες στάλθηκαν εσπευσμένα στην Αλβανία, ενώ τα αρχικά σχέδια για επικουρικές επιθέσεις σε ελληνικά νησιά ματαιώθηκαν. Εξοργισμένος από την αποτελμάτωση της επιχείρησης, ο Μουσολίνι στις 9 Νοεμβρίου ανασχημάτισε τη Διοίκηση Αλβανίας, αντικαθιστώντας τον Πράσκα με τον Ουμπάλντο Σόντου, πρώην υφυπουργό Πολέμου. Ο νέος διοικητής, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, διέταξε τις δυνάμεις του να διακόψουν κάθε επιθετική ενέργεια και να λάβουν θέσεις άμυνας. Ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η ιταλική εισβολή είχε αποτύχει. Οι ελληνικές εφεδρείες άρχισαν να φτάνουν στο μέτωπο στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ η αδράνεια της Βουλγαρίας επέτρεψε στο ελληνικό Γενικό Επιτελείο να μεταφέρει την πλειονότητα των μονάδων από τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα και να τις αναπτύξει στο αλβανικό μέτωπο. Το Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας και το Γ' Σώμα Στρατού, ενισχυμένα με μονάδες από ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα, εξαπέλυσαν επίθεση στις 14 Νοεμβρίου, με κατεύθυνση την Κορυτσά. Μετά από σκληρή μάχη στην οχυρωμένη μεθόριο, οι Έλληνες τη διέσπασαν στις 17 Νοεμβρίου και μπήκαν στην Κορυτσά στις 22 του μηνός. Η επίθεση από τη Δ. Μακεδονία συνδυάστηκε με γενική επίθεση σε ολόκληρο το μήκος του Μετώπου. Το Α' και Β' Σώματα Στρατού προέλασαν στην Ήπειρο, και μετά από σκληρή μάχη κατόρθωσαν να καταλάβουν τους Αγίους Σαράντα, το Πόγραδετς και το Αργυρόκαστρο ως τις αρχές Δεκεμβρίου και τη Χειμάρρα την παραμονή των Χριστουγέννων. Είχε πλέον καταληφθεί ουσιαστικά ολόκληρη η Βόρεια Ήπειρος. Στις 10 Ιανουαρίου 1941, πριν την έλευση της βαρυχειμωνιάς, καταλήφθηκε και το στρατηγικής σημασίας οχυρωμένο πέρασμα της Κλεισούρας. Αλλά οι Έλληνες δεν κατόρθωσαν να προωθηθούν προς το Βεράτιο, ενώ απέτυχε και η επίθεσή τους προς την Αυλώνα. Στη μάχη για την Αυλώνα, οι Ιταλικές μεραρχίες «Λύκοι της Τοσκάνης», «Τζούλια», «Πινερόλο» και «Πουστέρια» υπέστησαν μεγάλες απώλειες, αλλά στα τέλη Ιανουαρίου η ελληνική προέλαση σταμάτησε, λόγω της αριθμητικής υπεροχής, πλέον, των Ιταλών, και λόγω της απομάκρυνσής τους από τα κέντρα ανεφοδιασμού (...) Περισσότερα για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ΄40 και οι σχετικές παραπομπές στο ομότιτλο λήμμα στη Βικιπαίδεια απ΄όπου πάρθηκε και το παραπάνω απόσπασμα.
Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ημέρας της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της πόλης Άγιου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό μόλις είκοσι ημέρες μετά την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και λίγες ώρες προτού ο βουλγαρικός στρατός φτάσει με τη σειρά του στην - ήδη ελληνική - Θεσσαλονίκη…Πριν την παράδοση και επικείμενης της επίθεσης του ελληνικού στρατού, οι Οθωμανοί στρατιωτικοί επιτελείς της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το διοικητή του 8ου σώματος του οθωμανικού στρατού, Χασάν Ταχσίν Πασά, αντιλήφθηκαν ότι πιθανή αντίσταση δε θα επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα και προέβησαν σε προτάσεις παράδοσης προς τον Διάδοχο Κωνσταντίνο. Άλλωστε από οθωμανικής πλευράς υπήρχε η προτίμηση της παράδοσης της πόλης στους Έλληνες λόγω της αντίληψης ότι οι Βούλγαροι θα προέβαιναν σε βιαιότητες έναντι του μουσουλμανικού πληθυσμού. Ο Κωνσταντίνος, όμως, δεν έκανε δεκτή την οθωμανική πρόταση και απαίτησε «άνευ όρων» παράδοση της πόλης. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έχοντας γνώση των κινήσεων της 7ης Βουλγαρικής μεραρχίας, η οποία πλησίαζε τη Θεσσαλονίκη, προειδοποίησε το Διάδοχο να επισπεύσει τη διαδικασία. Έτσι τη νύχτα της 26ης προς 27 Οκτωβρίου 1912, οι πληρεξούσιοι επιτελείς αξιωματικοί, Βίκτωρ Δούσμανης και Ιωάννης Μεταξάς, υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη τα πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης από την οθωμανική διοίκηση στον ελληνικό στρατό και το απόγευμα της 27 Οκτωβρίου εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη τα δύο πρώτα ελληνικά τμήματα της μεραρχίας Κλεομένους. Περισσότερα στο επετειακό αφιέρωμα της εφ. Καθημερινή.
Στις τρέχουσες απόψεις που έχουν διατυπωθεί για την εμφάνιση-δημιουργία της ζωής στη Γη, είναι ότι η πρωτόγονη Γη καλύφθηκε με λίμνες από χημικές ουσίες και ότι είχε μια ατμόσφαιρα που συνέβαλε στο σχηματισμό της ζωής. Με την ενέργεια που δόθηκε από την ακτινοβολία της αστραπής, οι χημικές ουσίες μέσα σε αυτήν την "προβιοτική σούπα" συνδέθηκαν μαζί και έτσι διαμορφώθηκαν τα απαραίτητα αμινοξέα για τη ζωή. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία της εξέλιξης έγινε κυρίαρχη και η ζωή σχηματίσθηκε με διάφορες μορφές των φυτών και των ζώων που ξέρουμε σήμερα (δες εδώ). Σε αυτή τη λογική στήθηκε, το 1953, το γνωστό πείραμα των Miller-Urey που απέβλεπε στο να εντοπισθεί ο μηχανισμός που οδήγησε στη δημιουργία της ζωής (δες εδώ). Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν ξανά αυτό το πείραμα και υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν νέα ευρήματα,, που δείχνουν ότι τα δομικά υλικά της ζωής στον πλανήτη παρείχε ο συνδυασμός της ηφαιστειακής δραστηριότητας και του ηλεκτρισμού που παρήγαγαν οι κεραυνοί (δες εδώ). Στην αντίπερα όχθη, από το 1980 και έπειτα (μετά το πείραμα του Miller), οι επιστήμονες της NASA έχουν δείξει ότι η πρωτόγονη Γη δεν είχε ποτέ μεθάνιο, αμμωνία ή υδρογόνο για να συνενωθούν σε κάτι άλλο. Αντί αυτών, η Γη συντέθηκε από νερό, διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο. Ένας χημικός σίγουρα δεν θα πάρει τα ίδια πειραματικά αποτελέσματα, με αυτά του Miller, από αυτό το μίγμα. Τα πιο πρόσφατα πειράματα το έχουν επιβεβαιώσει. Επίσης, η ανακάλυψη των αμινοξέων σε μετεωρίτες δείχνουν ότι τα δομικά στοιχεία της ζωής ήρθαν από το Διάστημα (πανεσπερμία), εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για την εξεύρεση χημικών διεργασιών, που θα μπορούσαν να παραχθούν στη Γη (δες εδώ), μια και οι πιθανότητες δημιουργίας ενός και μόνου ζωντανού μορίου είναι 1 προς 1060 ή η πιθανότητα να συνδεθούν μαζί μόνο 100 αμινοξέα θα ήταν ίση με την πιθανότητα ενός τυφλού που προσπαθεί να βρει ένα συγκεκριμένο κόκκο άμμου στην έρημο της Σαχάρας, και μάλιστα που το πετυχαίνει όχι μόνο μια φορά αλλά τρεις φορές! Η υπόθεση της πανσπερμίας των Fred Hoyle και Chandra Wickramsinghe, όλο και αυξάνει τους οπαδούς της.
Γνωρίζετε τον καθηγητή Δημήτρη Χριστοδούλου, ο οποίος σήμερα κατέχει τις έδρες φυσικής και μαθηματικών στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) στη Ζυρίχη; Τον μοναδικό Έλληνα στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Boher (1999) για το έργο του στις μη γραμμικές διαφορικές εξισώσεις και στις εξισώσεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας; Ο πλέον φημισμένος σήμερα στο χώρο του Έλληνας επιστήμονας, καθ΄ μολογίατου, ως μαθητής ήταν «καλούτσικος» κι είχε έφεση στον αθλητισμό, αλλά: «Ενώ είχα τελειώσει την γ' γυμνασίου περιέργως πώς ενδιαφέρθηκα πάρα πολύ για ένα πρόβλημα ευκλείδειας γεωμετρίας. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω ακόμη και τώρα, που το σκέφτομαι εκ των υστέρων, είναι για ποιο λόγο εκείνο το πρόβλημα μου δημιουργούσε μια τέτοια ανάγκη μελέτης, η οποία για μένα ήταν κάτι το απίθανο τότε. Εκείνο το καλοκαίρι διάβασα την ύλη όλων των επόμενων τάξεων του γυμνασίου στον χώρο των μαθηματικών αλλά και της φυσικής. Είναι κάτι το οποίο ακόμη και τώρα δεν μπορώ να εξηγήσω». Να είναι μόνο αυτό; Tο Σεπτέμβριο του 1968 και σε ηλικία μόλις 16 χρόνων, χωρίς να έχει τελειώσει το λύκειο, γίνεται δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον (Princeton), ΗΠΑ, με δάσκαλό το μεγάλο Αμερικανό θεωρητικό φυσικό J. Wheeler (1911-2008). Ο Δ. Χριστοδούλου στα 19 του παίρνει το διδακτορικό του στη φυσική κι αρχίζει την ακαδημαϊκή καριέρα του, αλλά…όπως λέει: «Ως την ηλικία των 26 ετών είχα στραφεί προς τη φυσική και ιδίως σε μια προσέγγιση της φυσικής για την οποία δεν είχα ιδιαίτερο ταλέντο. Το δικό μου ταλέντο είναι τα μαθηματικά, αλλά ως τα 26 μου δεν το ήξερα. Μπορεί και οι τωρινές εργασίες μου να έχουν επίδραση στη φυσική, αλλά μόνο μέσω των μαθηματικών οδηγούμαι στη φυσική. Αυτό, παρ' όλο που με τη γνώση που έχω τώρα είναι σαφές, τότε δεν το είχα καταλάβει». Διαβάστε την αποκαλυπτική-απολαυστική συνέντευξή τουστο Θ. Λάλα πριν, περίπου, μια …10ετία - πάντοτε μου έκανε εντύπωση αυτή η συνέντευξη του Δ. Χριστοδούλου, αλλά κι ο ίδιος, από τότε που τον είχα ακούσει σε μια διάλεξή του στο Αμφιθέατρο της Σόλωνος, στις αρχές του ΄70, τότε που ήταν καθηγητής, για λίγο, στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Και μια νεώτερή του συνέντευξη εδώ, επ΄ευκαιρεία της απονομής σε αυτόν του Αριστείου του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το 2006.
Ως εκ τούτου, προσοχή και στους καλούτσικους μαθητές μας, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κρύβεται! 24-6-2011Στον Δημήτρη Χριστοδούλου το Βραβείο Shaw στα μαθηματικά 28-9-2011Δ. Χριστοδούλου:Οι αρχαίοι Ελληνες γεωμέτρες ήσαν ασυναγώνιστοι 29-4-2012Δ. Χριστοδούλου, ο μαθηματικός του Σύμπαντος
…Όταν πριν μια δεκαετία σχεδόν επισκέφτηκα το σχολείο της ιαπωνικής παροικίας στην Πεύκη, το πρώτο που παρατήρησα, και μου έκανε εντύπωση, ήταν μια αποθηκούλα δεξιά της εισόδου γεμάτη με είδη καθαρισμού και απορρυπαντικά! Το δεύτερο, ότι σε κάθε αίθουσα-δωμάτιο (το σχολείο στεγαζόταν σε πολυκατοικία) υπήρχε νιπτήρας! Ρώτησα κι έμαθα -μεταξύ άλλων - ότι όλα αυτά υπήρχαν επειδή οι μαθητές μετά το σχόλασμα, καθαρίζουν την τάξη τους! Το ίδιο ισχύει σε κάθε σχολείο στην Ιαπωνία κι όπου αλλού. Ανασκοπώντας το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιαπωνίας εύκολα διαπίστωσα ότι …ταυτίζεται με το ελληνικό, επί τα χείρω (πλην του ότι οι 15χρονοι Ιάπωνες μαθητές βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης των τεστ PISA) με 35-40 μαθητές στην τάξη, δασκαλοκεντική μάθηση, αναλυτικά προγράμματα περιεχομένου, ''στολή'', άνθηση των φροντιστηρίων (juku), δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κτλ.(…) Περί μαθητικών καταλήψεων δεν γνωρίζω, αλλά για την έξαρση των αυτοκτονιών μαθητών μετά την αποτυχία στις εξετάσεις διαβάζω (δυστυχώς) συχνά στον τύπο...
"Στεκόμουν εκεί, στο κέντρο της Αθήνας, στην αρχή του πεζόδρομου της οδού Κλεισόβης, στην άκρη της Πλατείας Κάνιγγος με το στόμα ανοιχτό, τα μάτια γουρλωμένα και δεν πίστευα ότι αυτό που μόλις είχα δει συνέβαινε πράγματι και δεν ήταν οφθαλμαπάτη. Δεν ήταν όνειρο. Δεν ήταν της φαντασίας μου.Δεν ήταν... Η πλάτη του άνδρα με το γκρίζο κοστούμι και τη γραβάτα, που μόλις είχε περάσει μπροστά μου, μιλώντας στο κινητό του, πάνω σ΄ ένα βεσπάκι, χωρίς κράνος και πήγαινε ΑΝΑΠΟΔΑ στο μονόδρομο που τον έβγαζε από τη Σόλωνος στην Πλατεία, φαινόταν ακόμη. Απομακρυνόταν προς την Ακαδημίας. Κι εγώ, στεκόμουν και κοίταζα ακόμη, σκεφτόμενος τι θα έλεγα σ΄ έναν νευριασμένο Αθηναίο που ερχόταν προς το μέρος μου, μουτζώνοντας με τα δυο του χέρια και αποδοκιμάζοντας τον δικυκλιστή, επειδή με είχε γνωρίσει..«Μα είναι κατάσταση αυτή; Που μας έκανες και τον βουλευτή; Τον είδες αυτόν; Ανάποδα στο μονόδρομο με το κινητό στα χέρια; Τον ξέρεις; Ξέρεις ποιος είναι αυτός; Ου να μου χαθείτε. Όλοι ίδιοι είσαστε».Με «έλουσε» και έφυγε ο άγνωστός μου Αθηναίος, βρίζοντάς με και βλέποντας στο πρόσωπό μου το «γκοβέρνο». Να δικαιολογηθώ; Να δικαιολογήσω τον δικυκλιστή που τον είχε προσέξει ποιος ήταν; Να του πω ότι «δίκιο έχετε…ποιος ξέρει γιατί το έκανε…κάποιος λόγος θα υπήρχε…»;Η αποτυχία και έλλειψη αποτελεσματικότητας τόσο του τελευταίου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όσο και των προηγούμενων οφείλεται και στην έλλειψη ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές και σε προσωπικά αίτια, όπως αγωγή, ήθος, αδιαφορία, αλαζονεία μας , άρνηση μας να «υποταχθούμε» σε κανόνες.Δεν υπάρχουν αρκετά στελέχη της τροχαίας – για χίλιους δυο λόγους- που να προσφέρουν επαρκή αστυνόμευση και να αναγκάζουν τους οδηγούς να τηρούν τον κώδικα και το νόμο.Δεν έχουμε κυκλοφοριακή αγωγή- γιατί δεν μας την έδωσαν ποτέ- και δεν πιστεύουμε ότι «ΕΜΑΣ» κάποιος θα μας πιάσει να διαπράττουμε την παράβαση. Δεν πιστεύουμε ότι σ΄ «ΕΜΑΣ» θα συμβεί το κακό.Ανεβαίνουμε στο μηχανάκι κι επειδή είμαστε καλοντυμένοι και «κάπου» πάμε, δεν φοράμε κράνος.Χτυπάει το κινητό κι επειδή «κάτι» περιμένουμε, το σηκώνουμε ενώ οδηγούμε. Βλέπουμε ένα «πήξιμο» μπροστά μας και επειδή βιαζόμαστε, στρίβουμε αριστερά και μπαίνουμε ανάποδα σε άδειο μονόδρομο.Αθώα δεν είναι όλα; Φυσιολογικά δεν φαίνονται; Δεν κάνουμε δα και κανένα έγκλημα! Αν μάλιστα δεν μας πιάσει κανείς, δεν χρειάζεται να πούμε σε κανέναν το γνωστό «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»«Μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα» έχουν κατά καιρούς πει διάφοροι πολιτικοί μας. Είναι αλήθεια. Πιστεύουμε- και πρέπει να πιστεύουμε- ότι μας αξίζουν τα καλύτερα. Καλύτερη χώρα, καλύτερη κυβέρνηση, καλύτεροι «άρχοντες», καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη οικονομία, καλύτερη Δημόσια Διοίκηση. Εμείς όμως; Αξίζουμε όλα αυτά τα «καλύτερα»; Ή μας αξίζει η μούντζα, ο χλευασμός και η αποδοκιμασία του πολίτη όταν είμαστε χειρότεροι από τα πρότυπα που θάπρεπε να παρουσιάζουμε;Βλέπετε ο καλοντυμένος κύριος που οδηγούσε το βεσπάκι χωρίς κράνος, μιλώντας στο κινητό του και μπαίνοντας ανάποδα στο μονόδρομο, ήταν ένας αναγνωρίσιμος, γνωστός αντιδήμαρχος της Αθήνας που συχνά – πυκνά ζητάει την ψήφο των Αθηναίων. Και που γι αυτό και μόνο, θάπρεπε να ήταν υπόδειγμα."
Του Δημήτρη Κωνσταντάρα, αναρτήθηκε από troktiko 24-10-2008
Κάνοντας-διδάσκοντας τα ηλεκτρικά κυκλώματα με αυτοσχέδιες πειραματικές συσκευές (...όχι, θα αγοράσουμε κι ένα φτηνό πολύμετρο, λαμπάκια, μπαταρίες των 4,5 volts, όμως, μέχρι εκεί). Έτσι, για να έχουμε να λέμε, για αυτούς που πιστεύουν ότι η πειραματική διδασκαλία στο σχολικό εργαστήριο φυσικών επιστημών ή την τάξη χρειάζεται πολυδάπανες συσκευές κι ακριβά όργανα (περίπου 90 000€ στοιχίζει καθένα από τα 1100 σχολικά εργαστήρια ΕΠΕΑΕΚ λυκείου, που δημιουργήθηκαν με τη συγχρηματοδότηση ΕΕ και ελληνικού δημοσίου- και να δούμε πότε θα αποσβεστεί η δαπάνη...). Δες την παρουσίαση (νόμος Ohm, απλά ηλεκτρικά κυκλώματα) εδώ, προτάσεις για εργαστηριακές δραστηριότητες και πρόσθετο πληροφοριακό υλικό εδώ και τα (αντίστοιχα) φύλλα υπολογισμών εδώ. Δες περισσότερα στο http://www.clab.edc.uoc.gr/aestit/3rd/contributions/101.pdf
Από την εφ. Έθνος της Κυριακής αποκαλύ-πτεται ότι το περίφημο «πακέτο ιδεών» που παρουσίασε ως προϊόν των διαπραγ-ματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, στις 11 Σεπτεμβρίου αρχικώς και στις 8 Οκτωβρίου 2008 στην τελική μορφή του - προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» εισάγοντας τατόχρονα μορφή διπλής ονομασίας- ήταν αμερικανικής έμπνευσης που καταρτίστηκε στα Σκόπια, σε αγαστή συνεργασία με τη σκοπιανή ηγεσία! Το τεκμήριο των αποκαλύψεων της εφημερίδας είναι το απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια που υπογράφεται από την πρεσβευτή Μιλοβάνοβιτς και έχει παραλήπτες το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας NSC, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και το αμερικανικό Γενικό Επιτελείο με αντικείμενο 'φόρμουλα' για την διπλή ονομασία. Και η Ελληνίδα υπουργός των Εξωτερικών έδειχνε περιχαρής… μια και πηγές του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούσαν την πρόταση «πολύ καλή βάση για διαπραγμάτευση, παρότι χρήζει βελτιώσεων σε ορισμένα σημεία»…Αμ’ δε…(δες εδώ, εδώ κιεδώ). Τι κι αν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρει στους Αμερικανούς ότι υπήρξε σκλήρυνση του Κ. Καραμανλή από πέρυσι, καθώς «δεν αναζητεί πλέον μια ονομασία για να αντικαταστήσει το FYROM, αλλά επιδιώκει να επεκτείνει το εύρος σε όλες τις χρήσεις και να περιορίσει τη μακεδονική ταυτότητα, ιστορία και τη χρήση τοπωνυμίων».(ΝΕΟ! 21-10-2008εδώ.)
Εις επίρρωση των όσων χθες παρουσιάσαμε, το ρεπορτάζ της σημερινής εφ. Καθημερινή: — Δημοσιογράφος: Πες μου ποια είναι τα αιτήματά σας; — Μαθητής: Μας έχει χαλάσει το ασανσέρ, δεν δουλεύει. — Δημοσιογράφος: Πόσοι όροφοι είναι το κτίριο του σχολείου σας; — Μαθητής: Δύο (!), αλλά δεν είναι μόνο αυτό (σ.σ.: το αίτημα) έχουμε κι άλλα… Θέλουμε οι καθηγητές να μην είναι πάνω από 45 χρόνων. — Δημοσιογράφος: Μα είναι αίτημα τώρα αυτό; — Μαθητής: Έχουμε κι άλλα πολλά. Οι τουαλέτες δεν έχουν χαρτί υγείας τις περισσότερες φορές. — Δημοσιογράφος: Και είναι αυτό αίτημα από τα σημαντικότερα; — Μαθητής: Κοιτάξτε, θέλουμε βασικά να έχουμε την εμπειρία της κατάληψης. Και αν δεν δοκιμάσουμε, δεν θα ξέρουμε πώς είναι! Δεν πρόκειται περί αστείου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο παραπάνω διάλογος είναι πραγματικός – έγινε στην αρχή της εβδομάδος μεταξύ καταληψία μαθητού και τηλεοπτικού δημοσιογράφου, στο πλαίσιο πρωινής εκπομπής, με αφορμή το επαναλαμβανόμενο και φέτος φαινόμενο των καταλήψεων σχολείων. Πρόκειται βεβαίως για συλλεκτικό στιγμιότυπο, δεδομένου πως στη… live επικοινωνία, είθισται οι νεαροί καταληψίες να μηρυκάζουν με σοβαρότητα πανεπιστημιακού διδάκτορος τα γνωστά αιτήματα περί του «άρθρου 16». Πλην, μια δικτυακή βόλτα στις μαθητικές σελίδες του Ιντερνετ αλλάζει άρδην την εικόνα. Εκεί διαπιστώνει κανείς πως το δημοφιλέστερο αίτημα των καταληψιών ανά την Ελλάδα είναι «να φτιάχνουν τις τυρόπιτες τετράγωνες, γιατί τις στρογγυλές δεν ξέρουμε από πού να τις αρχίσουμε»! Κι αν αυτό διατυπώνεται σε άπειρες ιστοσελίδες μεταξύ αστείου και σοβαρού (…) Κι όπως σήμερα το πρωί άκουσα να λέει ο βουλευτής και πρώην υπουργός Θ. Πάγκαλος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ‘’6 με 10 μαζί’’ «ένα χέρι ξύλο (συμβολικά) δε θα τους έβλαπτε». Αμ΄ δε...ποιος τολμά να ...εναντιωθεί στους «δίκαιους» αγώνες των παιδιών (του) για ...πεϊνιρλί με λιγότερο λάδι! Λέτε να δουν και τα σχετικά βίντεο στο You Tube κάποιοι: γονείς, διοίκηση, συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικά κόμματα και πολιτικοί, κοινωνία και να ζητήσουν/πάρουν μέτρα, θέση, νουθετήσουν; Πολύ αμφιβάλλω, περί αγνώστων και πάλι ο λόγος!
Mr Tsoukalas, a Greek-Australian property developer, has started a movement to give Corfu autonomy from Athens (…) αναφέρεται σε ανταπόκριση από την Κέρκυρα του δημοσιογράφου Malcolm Brabant για το BBC News! Πάμε, καλά; Και να ήταν μόνο αυτό; Κατά πως γράφει ‘’Το Μαύρο Πρόβατο’’ : Σύμφωνα με τα όσα λέγονται στην Κέρκυρα, στην πρόσφατη επέτειο για την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα περίπου 200 στελέχη, η πλειοψηφία των οποίων προερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν με μαύρες σημαίες και με αναφορές στο γεγονός ότι «το ελληνικό κράτος έχει εγκαταλείψει την Κέρκυρα, θα ήταν καλύτερα να ήταν ανεξάρτητη». Λες;
Συλλαλητήριο με αίτημα την απομάκρυνση της Χαράς Νικοπούλου, δασκάλας στο μειονοτικό σχολείο στο Μεγάλο Δέρειο του Έβρου, με πρωταγωνιστές το Δήμαρχο, τον Αντινομάρχη, τον ψευτο-ιμάμη του χωριού και τον Οσμάν Κασάικα, που πέρσι τον Φεβρουάριο ξυλοκόπησε τη δασκάλα στο χώρο του σχολείου (δες εδώ), καταγγέλλει ο σύζυγος της δασκάλας στην εφ. Espresso! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι φανατικοί σουνίτες και λιγότερο οι «μετριοπαθείς» αλεβίτες του χωριού έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της, γιατί διοργανώνει παρελάσεις και εκδηλώσεις στις εθνικές εορτές, κάθε πρωί κάνει έπαρση της ελληνικής σημαίας, προσφέρει δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά που έχουν αδυναμία να μάθουν ελληνικά κι εκτός των ωρών διδασκαλίας παραδίδει μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής και παραδοσιακών χορών! Και όλα αυτά, εφόσον τα καταγγελόμενα είναι αληθή, στην Ελλάδα, με πρωτοστάτες τους εκπροσώπους της πολιτείας, τρομάρα μας! Ο Θραξ υπουργός της Παιδείας το γνωρίζει; Και ο υπουργός των Εσωτερικών; Και για τους ''αγνοούντες-εθελοτυφλούντες'', το συλλαλητήριο κάλυψε το τουρκικό κανάλι TRT2 και δημοσιογράφοι τουρκικών εφημερίδων! Αμ, πώς, κράτος (ή μπάτε σκύλοι κτλ.) της ΕΕ είμαστε!
zaklin Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008 11:30 μμ ''Και στο δικό μου γυμνάσιο ξεκίνησαν κατάληψη, το βρίσκω ανούσιο και άτοπο. Φασαρία να γίνεται με λίγα λόγια, γιατι πρώτα από όλα τα αίτήματα είναι του κ@λου (να βάλουνε λέει κ@λόχαρτο στις τουαλέτες, να βάλουν και παγκάκια στο προαύλιο και να καπνίζουν στις τουαλετες) δεύτερον όλα τα τσογλάνια του σχολείου έχουν κάνει αρχηγό τους έναν τραμπούκο που έχει μείνει 10 τάξεις. Πρόσεξε τώρα να δεις τι γίνεται, όλη μαζί η μαφία εκβιάζει τους υπόλοιπους για να ψηφήσουν υπέρ. Όταν όμως κάνεις κατάληψη όλη την ώρα, η κατάληψη καταλήγει να είναι μια ρουτίνα και... όταν θα έρθει αυτή η κακιά η στιγμή που θα υπάρχουν αληθινά προβλήματα και πραγματικοί λόγοι για να το κλείσεις, τότε τι θα κάνεις θα το κάψεις το γυμνάσιο;'' Μάλλον αυτό σκέφθηκε το 15μελές του 2ου Γεν. Λυκείου Σπάρτης, που ανακοίνωσε ότι διαφωνεί πλήρως με τη λογική των καταλήψεων και ότι ''μεμονωμένα άτομα και μεμονωμένες ενέργειες δεν εκπροσωπούν το 15μελές και κατά συνέπεια δεν εκπροσωπούν το σχολείο''.
Σκόρπιες προτάσεις, θέματα και αναθέματα για τις μαθητικές καταλήψεις, που λέμε, άνευ (δικών μου) σχολίων... 1. ΟΚ, το ξέρουμε. Μια κατάληψη δεν σώζει την κατάσταση στην παιδεία. Τουλάχιστον όμως, κάνει την καρδιά των μαθητών να χτυπάει πιο γρήγορα ( η συνέχεια εδώ ). 2.Γουστάρουμε κατάληψη, ναι, τι θες τώρα εσύ ρε φιλαράκι; Δικό μας είναι το πανεπιστήμιο κι άμα λάχει το καίμε, ʽντάξει;Έτσι είμαστε εμείς οι αγωνιστές κι άμα σʼ αρέσει! (Η συνέχεια εδώ ). 3.''Εχω βαρεθει να τα λεω και να τα ξαναλεω και ολοι να με γραφουν στα @@@@@@@ τους. Δεν ξερω ποια ειναι η κατασταση στα δικα σας σχολεια, στο λυκειο που παω εγω ομως ειναι ως εξης: Η Α' λυκειου θεωρει την καταληψη ετησιο event, πως ειναι οι σχολικες γιορτες για την 28η και 25η, ετσι! Κι επειδη δεν τους πολυνοιαζει τι θα γινει με την υλη (...) και με το βαρος των πανελληνιων, οχι απλα ψηφιζουν ολοι υπερ της καταληψης, αλλα τη ζητανε κι ολας και την περιμενουν πως-και-πως. Η δε Β' λυκειου, λειτουργει με παρομοιο τροπο, οι μισοι περιμενουν την καταληψη για να κοιμηθουν (ορθιοι) 3 ωρες παραπανω και να πανε με την γκομενα για καφε και οι αλλοι μισοι ειτε ουδετεροι θα ειναι ειτε κατα της καταληψης, αλλα και ποιος τους λογαριαζει? Και τελος η Γ' λυκειου ειναι "Η ΑΠΩΘΕΩΣΗ". Οι μισοι περιπου μαθητες ειναι υπερ της καταληψης, με το σκεπτικο πως θα εχουν χρονο να διαβασουν (για το φροντιστηριο) και οι αλλοι μισοι ειναι παντα αυτοι οι ασυνειδητοι, που μοναδικη ασχολια τους ολη τη χρονια ειναι να κανουν "χαβαλε" και αδιαφορουν παντελως για τα μαθηματα τους (εδω με συγχωρειτε νιωθω την αναγκη να πω πως οι συγκεκριμενοι μαθητες ερχονται στο σχολειο ως τουριστες, δεν εχουν στοχους και επειδη οι ιδιοι δεν ενδιαφερονται για το μαθημα, με τις μ@@@@@@ς που κανουν δυσκολευουν οσους πραγματικα θελουν να παρακολουθησουν-κοινως τα αχαϊρευτα γαιδουρια οπως λεει κι η φιλολογος μας).Και τωρα σας ρωτω, εχει κανενας τους το δικαιωμα να μου στερησει τα 45 λεπτα σκατοπαραδοσης ενος αχρηστου δημοσιου υπαλληλου, που αλλη ορεξη δεν εχει απ' το να καθεται να μιλαει σε 10 ντουβαρια (10 ατομα ειμαστε στην θετικη και βαζω και τον εαυτο μου ως ντουβαρι), κι ας την εχω αναγκη αυτη την παραδοση, γιατι ουτε ιδιαιτερα κανω ουτε σε φροντιστηριο παω, μονο και μονο επειδη θελουν να κωλοβαρεσουν ή να διαβασουν για το φροντιστηριο και καλα να ειχαν σοβαρα αιτηματα, παει στο καλο... κι εγω μαζι τους... αλλα οχι να μου λεει συσσωμο το 15μελες πως αν οι μαθητες ζητησουν και ψηφισουν για καταληψη, θα καθισουν και θα βγαλουν αιτηματα... τα αιτηματα πρεπει να ειναι εκει, να σου φωναζουν "ναι εδω ειμαστε, εχεις λογους για να κανεις καταληψη" κι οχι να στιβεις το κεφαλι σου να βρεις. Αν προσπαθεις να βρεις αιτηματα, σημαινει πως στην πραγματικοτητα δεν υπαρχουν και απλα ψαχνεις δικαιολογιες να χασεις μαθημα'' (διατηρήθηκε η στίξη του post, περισσότερα εδώ).
Η κατάληψη κατά το λεξικό: Είσοδος και παραμονή διαμαρτυρόμενων πολιτών σε δημόσιους χώρους ή κτήρια, για την προβολή ή ικανοποίηση συνδικαλιστικού ή πολιτικού αιτήματος. Η κατάληψη ως μόδα: ''Δυστυχώς, οι (μαθητικές) καταλήψεις, τα τελευταία 15 χρόνια, κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουν καταστεί μόδα'', δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης (…) Η κατάληψη ως έθιμο: ''Δεν υπάρχουν θέματα που να δικαιολογούν τις καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια'', δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος (…) Η κατάληψη ως παράνομη πράξη: ''Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε κατάληψη, καθότι θα δικαιολογούσαμε παράνομη πράξη'', δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Πλατής (…).Η κατάληψη ως ποινικό αδίκημα: Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αναφέρεται στο άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα «για διακοπή και διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας» και αντίστοιχα, ποινικό αδίκημα, αυτό της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων (αρ. 360 του Π.Κ.), συνιστά η στάση των γονέων που δεν αποτρέπουν τους μαθητές από αυτές (…) Η κατάληψη άνευ λόγου: ''Μεταξύ μας σε κανένα σχολείο δεν κάνουν κατάληψη για σοβαρό λόγο. Οι λόγοι που λέμε υφίστανται , αυτό είναι αλήθεια, αλλά όχι σε τέτοιο σημείο για να γίνει κατάληψη'' κατά τη [μαθήτρια] Μένια a. Η κατάληψη ως …αδήριτος ανάγκη: ''Συνήθως 5-10 κακομήτσηδες κηρύσσουν την κατάληψη. Κι αφού περάσουν πρώτα δυο-τρεις μέρες φασιστικής κατάληψης του σχολείου ζητάνε και τη γνώμη των μαθητών, οι οποίοι, αφού ακούσουν τα αιτήματα που μετά την κατάληψη ορισμένοι εφευρίσκουν και δεδομένης της ανάγκης τους για ξεκούραση, διάβασμα ή και χαβαλέ, ψηφίζουν υπέρ'' κατά το μαθητή Miv. Η κατάληψη ως ρεπορτάζ:''Στις καγκελόπορτες τοποθετήθηκαν χοντρές αλυσίδες με λουκέτα, σαν αυτά που κλειδώνουν τα δίτροχα. Κρεμάστηκαν μεγάλα λευκά κομμάτια ύφασμα, άτσαλα κομμένα. Πάνω τους, με κόκκινα γράμματα, μόνο μια λέξη: «Κατάληψη». Για να περάσεις το κατώφλι, περνάς πρώτα φέις κοντρόλ, σε «κόβουν» και, άμα τους πείσεις, κέρδισες'' (δες εδώ).
Διάβασα και παραθέτω (δες εδώ) διατηρώντας στίξη και ορθογραφία: ''παιδια ειμαστε ενα σχολειο το οποιο στεγαει το επαλ και το ενιαιο..και στα δυο σχολεια υπαρχουν συνολικα 60 παιδια περιπου...τεσπα, θελουμε να ξεκινισουμε καταληψη και δν εχουμε αιτιματα, ναι μεν εχουμε προβλιματα ωσ σχολειο(τουαλετεσ, κυλικιο κ.α) αλλα θελουμε και κατι πιο γενικα!! ολοι οι μαθητεσ του ενιαιου 8ελουμε καταληψη για να κερδισουμε χρονο στα φροντιστιρια γιατι οι καθηγητεσ μασ μαλακιζονται ...ο ενασ καπνιει στιν ταξη και ο αλλοσ πουλαει και αγοραζει μετοχεσ στο χρηματηστηριο οταν μασ κανει μα8ημα!! 1ελεοσ!!! το μςν μου ειναι antreas01@hotmail.com καντε με αντ και βοηθηστε με+''. Προβοκάτσια, ασύστολο ψέμα ή η στυγνή αλήθεια;
Δεκαεπτά νέα τμήματα και τρία νέα τριτοβάθμια ιδρύματα (ένα πανεπιστήμιο, το 23ο στο Αγρίνιο που λέγαμε και δύο ΤΕΙ, το 16ο στην Σπάρτη και το 17ο στη Δράμα) ιδρύονται μέσα στο 2009-2010, όταν καθυστερεί η έγκριση των πιστώσεων προς τα πανεπιστήμια για τους διορισμούς περίπου 400 εκλεγμένων μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ)…Όχι ότι θα βλάψουν την εκπαίδευση - άποψή μας παραμένει, αν είναι δυνατό όσο γίνεται περισσότεροι Έλληνες να έχουν φοιτήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - αλλά φανερό είναι ότι την τελευταία 20ετία η ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών και ο γεωγραφικός κατακερματισμός τους δε στηρίχθηκε στα επιχειρήματα της «κοινωνικής δικαιοσύνης» ή/και «ισότητας των ευκαιριών», αλλά μάλλον έγινε για να ικανοποιηθούν αιτήματα τοπικών κοινωνιών και προς …άγρα ψήφων, με τα τμήματα των ΑΕΙ περίπου να διπλασιάζονται! Λέτε να μυρίζουν πρόορες βο(υ)λευτικές εκλογές;
Τι αντιπροσωπεύει το σχολικό βιβλίο; Μήπως του δίνουμε περισσότερη σημασία απ΄ όση έχει; Μήπως τα σχολικά βιβλία ζουν και βασιλεύουν και δημιουργούν τη ψευδαίσθηση στους πάντες, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, ότι είναι η αρχή και το τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επειδή ούτε σχολικές βιβλιοθήκες έχουμε, ούτε σύγχρονα εποπτικά μέσα, ούτε υψηλό επίπεδο στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ) στη διδασκαλία; Μήπως μας διαφεύγει ότι στο σχολικό βιβλίο αποτυπώνεται η άποψη του συγγραφέως ή των συγγραφέων για τα όσα ορίζει το αναλυτικό πρόγραμμα; Μήπως, όταν κρίνουμε ένα σχολικό εγχειρίδιο θα πρέπει να είναι σαφές σε ποια σημεία κρίνουμε το βιβλίο και σε ποια το αναλυτικό πρόγραμμα; Μια και έχουμε συνηθίσει να μιλάμε και να κρίνουμε τα βιβλία χωρίς να γίνεται συζήτηση για τα αναλυτικά προγράμματα. Κι όμως το αντίστοιχο αναλυτικό πρόγραμμα είναι που κυρίως πρέπει να κρίνεται, αφού εκεί καταγράφονται οι σκοποί, το περιεχόμενο αλλά και οι μέθοδοι διδασκαλίας. Αυτά και άλλα συζητούνται στο σημείωμα στην εφ. Καθημερινή της αν. καθηγήτριας στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ Βενετίας Αποστολίδου. Κι ας θυμόμαστε, ότι ο καθηγητής κάθε διδακτική ώρα διδάσκει το "δικό του βιβλίο" τηρώντας το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος, προσαρμόζοντάς το στις δυνατότητες της τάξης του.
Κακός είναι ο σχεδιασμός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με έρευνα της εφ. Καθημερινή για τα νέα βιβλία του Γυμνασίου.«Τα σημερινά βιβλία [του γυμνασίου] σε συνδυασμό με την αποστήθιση που συνεχίζει να υπάρχει λειτουργούν περιοριστικά για το σχολείο, δεν αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των μαθητών, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στο λειτουργικό αναλφαβητισμό», κατά τον Π. Χαραμή, πρόεδρο του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ (ΚΕΜΕΤΕ).Παράλληλα, μια βασική αδυναμία των νέων εγχειριδίων του γυμνασίου είναι ότι με στόχο την παροχή πληροφοριών εκτοπίζεται η αφήγηση και κυριαρχεί ο βομβαρδισμός με πληροφορίες. Όπως όλο το εκπαιδευτικό μας σύστημα, έτσι και τα σχολικά εγχειρίδια και η διδακτική που προτείνουν, ασφυκτιούν από το άγχος της αξιολόγησης των μαθητών. Αυτό είναι τελικά που απονευρώνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Με τον τελικό σχολιασμό ότι ''οι μαθητές μας ενδιαφέρονται μόνο για την επίδοση, χάνοντας κάθε ενδιαφέρον για αυτή καθεαυτή τη μάθηση''. Γνωστά τα παραπάνω, τα ίδια και τα ίδια και με τα παλαιότερα βιβλία της περιόδου 1996-2004, με τη μόνη διαφορά ότι υπεύθυνη για τα σημερινά βιβλία είναι η προηγούμενη ηγεσία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που συνέταξε τα αντίστοιχα αναλυτικά προγράμματα σπουδών (γνωστά ως ΑΠΣ-ΔΕΠΠΣ, που αντικατέστησαν τα ΑΠΣ-ΕΠΠΣ του 1996-98, που είχαν αντικαταστήσει τα -σκέτα- ΑΠ από 1976 και μετά). Η ευθύνη της νυν ηγεσίας περιορίζεται στην αποδοχή τους (μη μπορώντας να κάνει κι αλλιώς λόγω συγχρηματοδότησης από την ΕΕ, ΕΠΕΑΚ/Γ’ ΚΠΣ ) και τη μη, εισέτι, αξιολόγησή τους. Αλλά, μήπως, το πρόβλημα είναι αυτή καθεαυτή η διαχρονική λειτουργία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε όλες τις παραμέτρους της και οι γνωστές αγκυλώσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος;
Αν δε γνωρίζετε ποιο βιβλίο Φυσικής θα διδαχθεί/ διδάσκεται φέτος στην τρίτη τάξη γυμνασίου, ανατρέξτε στο «Οδηγίες για τη διδακτέα ύλη κτλ. για το σχολικό έτος 2008-2009» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τεύχος Γ΄, σελίδες 30- 32 (εκδ. ΟΕΔΒ, 2008) για να πληροφορηθείτε ότι «θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον διδακτικό πακέτο (αυτό που χρησιμοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2007-2008)». Errata και τέρατα, όταν το νέο βιβλίο έχει αναρτηθεί από το μήνα Μάρτιο στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου!
Διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών οργάνων της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εκπαιδευτικών έφερε η γνωστή εγκύκλιος 80350/Γ2/19-6-08/ΔΣΔΕ/ΥΠΕΠΘ με θέμα ‘’Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου κτλ.’’ που στη συνέχεια μερικώς τροποποιήθηκε/ αναιρέθηκε με τη συμπληρωματική της 118544/Γ2/16-9-08 ως προς τον «αναλυτικό σχέδιο προγραμματισμού της ύλης από τους διδάσκοντες», για να αυτο-καταργηθεί (!), για τα μαθήματα των φυσικών επιστημών τουλάχιστον, με τις νεότερες εγκυκλίους 122428/Γ2/254-9-08 και 122439/Γ2/24-9-08 με θέμα ‘’Οδηγίες για τη διδασκαλία των Μαθημάτων του Γυμνασίου/ Γενικού Λυκείου’’ αντίστοιχα, που περιλαμβάνουν (και ορθώς) πλήρη κι έτοιμο προγραμματισμό! Τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει, παρά μόνον ότι εξέλειπε ο κοινός νους και το αυτονόητο…χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται προγγραμματισμός.
Η ανακοίνωση για το νέο, το 23o, πανεπιστήμιο [Δυτικής Ελλάδος] στο Αγρίνιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς είναι προφανές ότι η απόφαση κινείται στη μικροκομματική λογική της εξυπηρέτησης των τοπικών συμφερόντων. Να σημειωθεί ότι σήμερα η αναλογία φοιτητών στο Αγρίνιο είναι 15 φοιτητές προς 1000 κάτοικους (στην πόλη υπάρχουν τα τρία τμήματα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων με 410 εισακτέους ετησίως), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΘΠ, οι φοιτητές / σπουδαστές σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο συμβάλλουν κατά 17 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία ετησίως! Κι όπως σχολιάζαμε σε παλαιότερο post, τα πανεπιστήμια δε φτιάχνονται για να υπηρετούν τοπικά οράματα, ούτε για να εξυπηρετούν επιχειρηματίες καφετεριών και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προς ενοικίαση. Κι όταν στη Γαλλία νομοθετείται η συνένωση αυτόνομων σχολών ή πανεπιστημίων, όπως είναι η δημιουργία του ενός και μοναδικού Πανεπιστημίου στο Στρασβούργο με τη συνένωση των τριών πανεπιστημίων της αλσατικής πρωτεύουσας, του Λουί Παστέρ, του Ρομπέρ Σουμάν και του Μαρκ Μπλοκ, η ελληνική μικροπολιτική λογική «της γκαρσονιέρας» ή του εσωτερικού τουρισμού πολύ λίγο ευσταθεί.
Σε παλαιότερο post σχολιάζαμε ότι η Σχολή Αστυφυλάκων φέτος κατέκτησε την «πρωτιά» μεταξύ των υποψηφίων, ως πρώτη επιλογή, και διερωτόμαστε αν αυτή η επιλογή έχει σχέση με την αγάπη προς το επάγγελμα ή για την εξασφάλιση μιας θέσης στο Δημόσιο (…) Έλα τώρα που έρευνα μεταφέρει τα ίδια ερωτήματα σε άλλο ευαίσθητο τομέα, αυτόν της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα οι περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές στα παιδαγωγικά τμήματα βρέθηκαν εκεί επειδή δεν εισήχθησαν σε σχολή της επιλογής τους! Και μάλιστα, δηλώνουν ανοικτά ότι στόχος τους είναι να βρουν γρήγορα δουλειά και να μονιμοποιηθούν στο Δημόσιο! Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι απαξιώνουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού και το θεωρούν χαμηλού κύρους, με το 60% του δείγματος να απαντούν ότι πιθανότατα δε θα το ακολουθήσουν, αλλά θα κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές για να αλλάξουν επιστημονικό αντικείμενο. «Και η σύζυγος του πρωθυ-πουργού ξεκίνησε από τμήμα νηπιαγωγών» δηλώνει χαρακτηριστικά φοιτήτρια που ρωτήθηκε. Έτσι απλά, ''μάθε παιδί μου γράμματα''- πώς όμως, όταν μια επόμενη γενιά δασκάλων απαξιώνει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού;
Ο ηλικίας 87 ετών Αμερικανός Yoichiro Nambu, από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, ΗΠΑ, κέρδισε το μισό Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του μηχανισμού που ονομάζεται «αυτογενής σπασμένη συμμετρία». Οι Ιάπωνες Makoto Kobayashi, 64 ετών καθηγητής του Institute of Particle and Nuclear Studies, Ιαπωνία, και Toshihide Maskawa, 68 ετών καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κυότο, Ιαπωνία, μοιράζονται το άλλο μισό βραβείο, γιατί ανακάλυψαν τις απαρχές αυτής της σπασμένης συμμετρίας, η οποία προβλέπει την ύπαρξη στη φύση τουλάχιστον τριών οικογενειών κουάρκ. Η Σουηδική Ακαδημία, αιτιολογώντας το φετινό Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, αναφέρει πως οι ανακαλύψεις αυτές προσφέρουν το θεωρητικό υπόβαθρο που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε βαθύτερα το τι συμβαίνει στον κόσμο των πιο μικρών δομικών συστατικών της ύλης και παράλληλα αναγνωρίζει την επιστημονική δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα αυτό. «Η φύση λειτουργεί με πολύ παράξενους και πολύπλοκους τρόπους. Οι επιστήμονες που τιμήθηκαν φέτος με το Νόμπελ Φυσικής βοήθησαν σημαντικά στο να εξηγήσουν αυτή την πολυπλοκότητα, με πολύ εφευρετικό και ευφυή τρόπο».
Ο 17χρονος Νίκος Πασσαλής, μαθητής του 2ου Λυκείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, κέρδισε το πρώτο ειδικό βραβείο του ΕIROForum (της κοινοπραξίας των επτά μεγαλύτερων επιστημονικών και ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης), στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων, που έγινε στην Κοπεγχάγη στις 19-26 Σεπτεμβρίου 2008, με την εργασία του για τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές των 100 δολαρίων (OLPC) είναι δυνατό να χρησιμο-ποιηθούν για τη δημιουργία ενός κατανεμημένου συστήματος υπολογιστών (περισσότερα εδώ).Ο Νίκος Πασσαλής έγινε εξώφυλο στην εφ. Ελεύθερος Τύπος της 30-9-2008, με την προτροπή της σύνταξης: ''Εν μέσω της επικαιρότητας, ας βρουν λίγο χρόνο ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Παιδείας και οι πολιτικοί αρχηγοί να καλέσουν και να συναντήσουν τον Νίκο από τη Θεσσαλονίκη. Για ν’ αναδείξουν συμβολικά και ουσιαστικά τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Τον κεντρικό προσανατολισμό που πρέπει να έχουμε ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία: την προσπάθεια του αγώνα για το καλύτερο.''