Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Σουμάχερ ετών επτά!


Σε παλαιότερο post γράφαμε για τον 6χρονο Ντένις, από την Virginia, ΗΠΑ, ο οποίος ένα πρωινό πήρε τα κλειδιά του αυτοκινήτου του πατέρα του και τράβηξε προς το σχολείο, επειδή έχασε το σχολικό λεωφορείο, οδηγώντας επί 9 χλμ. στον αυτοκινητόδρομο! Και να που έτερος 7χρονος Αμερικανός πιτσιρικάς, από το Plain City, Utah, επειδή δεν ήθελε να πάει στην …εκκλησία, «έκλεψε» το αυτοκίνητο του πατέρα του και την …έκανε! Ένα περιπολικό άρχισε να τον καταδιώκει, όταν δε σταμάτησε σε «στοπ», χωρίς οι αστυνομικοί να μπορέσουν να τον σταματήσουν! Η κάμερα του περιπολικού κατέγραψε την... τρελή καταδίωξη (απ΄ όπου το βιντεοκλίπ) με τον 7χρονο Σουμάχερ να σταματά τελικά στην αυλή ενός σπιτιού. «Για παιδί επτά χρονών, οδηγούσε καλά» σχολίασε ο εκπρόσωπος του τοπικού σερίφη. Υπόψη ότι και οι δυο μικροί έμαθαν να οδηγούν αυτοκίνητο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Και λέω, μην κι έχουν δίκηο όσοι υποστηρίζουν ότι ο Η/Υ, τα βιντεοπαιγνίδια και οι ΤΠΕ γενικότερα πρέπει να ενταχτούν άμεσα στο σχολικό πρόγραμμα;

Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4529406&ct=2

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

20 Ιουλίου 1969: Όταν ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη



Σαν σήμερα, 40 χρόνια πριν η σεληνάκατος Αετός (Eagle), της αποστολής Απόλλων 11 της NASA, προσεδαφίστηκε στη Θάλασσα της Ηρεμίας στη Σελήνη, στις 22.17 ώρα Ελλάδος. Τα πρώτα λόγια που μεταδόθηκαν από την επιφάνεια της Σελήνης από τον κυβερνήτη Νηλ Άρμστρονγκ ήταν: Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed. Θα περάσουν περίπου έξι ώρες μέχρι ο Αρμστρονγκ να βγει και να πατήσει στο σεληνικό έδαφος, ξεστομίζοντας αυτό που έμελλε να γίνει μια από τις διασημότερες φράσεις στην ιστορία: Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα (That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind ). Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια, ακόμα έχω την ίδια αίσθηση και δέος που μου προκάλεσε η φράση αυτή που εν μέσω παρασίτων, με το τρανζιστοράκι κολλημενο στο αυτί, άκουσα από τον ραδιοσχολιαστή του τότε ΕΙΡΤ (νυν ΕΡΤ)!
Οι Άρμστρονγκ και Όλντιν θα παραμείνουν στο έδαφος της Σελήνης για περίπου δυόμισι ώρες, θα στήσουν ιστό με την αμερικανική σημαία, θα πάρουν δείγματα εδάφους, βράχων και σκόνης, θα τοποθετήσουν εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα. Κατόπιν θα ξεκινήσουν να συναντήσουν σε τροχιά το όχημα διακυβέρνησης Κολούμπια (Columbia), αφήνοντας πίσω μια αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή «Εδώ Άνθρωποι Από Τον Πλανήτη Γη Πάτησαν Πρώτη Φορά στη Σελήνη, Ιούλιος 1969 μ.Χ. Ήρθαμε εν Ειρήνη Για Όλη την Ανθρωπότητα». Ένα σεληνιακό «πετραδάκι» είδα από κοντά αργότερα ως έκθεμα περιοδεύουσας έκθεσης στην ισόγεια αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, αν θυμάμαι καλά, μα δε μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση!
H αποστολή εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 16 Ιουλίου 1969 με έναν πύραυλο Κρόνο-5 (Saturn V) και τριμελές πλήρωμα αποτελούμενο από τους αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάϊκλ Κόλλινς.
Εικονική αναπαράσταση της αποστολής του Απόλλων 11 βρίσκεται στον δικτυακό τόπο http://www.wechoosethemoon.org/. Ο χρήστης της ιστοσελίδας WeChooseTheMoon.org παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, από ένα εικονικό κέντρο ελέγχου, την ιστορική αποστολή της NASA! Έχει στη διάθεσή του όλες τις βασικές πληροφορίες της πτήσης, μπορεί να αλλάξει τη γωνία λήψης της κάμερας που παρακολουθεί το διαστημόπλοιο, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια ακούει ρεαλιστικούς θορύβους, σαν να ήταν μέσα στο κέντρο ελέγχου! Ακόμη μπορεί να διαβάσει όλα τα μηνύματα που ανταλλάσσονται ανάμεσα στο πλήρωμα και στο κέντρο ελέγχου της NASA (πηγή: εφ. Έθνος κι SciAm). Φωτογραφίες από όλες τις διαστημικές αποστολές της NASA στη Σελήνη και πληροφορίες για τα διαστημικά οχήματα και τα πληρώματα που συμμετείχαν, στο ΜοοnGoogle Earth.

35 χρόνια πριν: Δεν πρέπει να ξεχνώ





Σαν σήμερα, 35 χρόνια πριν, έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με αποτέλεσμα τη διχοτόμηση του νησιού της Αφροδίτης ...Μια ακόμα θλιβερή επέτειος για τον ελληνισμό... Και το κακό είναι ότι οι πολιτικοί (μας) συμμετέχουν σε συνομιλίες για τη λύση του κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, φευ, δικοινοτικής ομοσπονδίας...

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Βαριεστημένοι και βολεμένοι;

Γράφει ο Κ. Ζούλας στην εφ. Καθημερινή: «Όσοι έχουμε υποστεί τους παραλογισμούς του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, τους κουβαλάμε σαν παιδικό τραύμα. Στις πανελλαδικές εξετάσεις του 1987 ένας βαθμολογητής Ιστορίας έβαλε στο γραπτό μου 79 με άριστα το 80, ενώ ο δεύτερος 73. Γι’ αυτήν τη διαφορά των μόλις έξι μορίων εισήχθην αντί στη Νομική, στη... Νοσηλευτική (!) ΤΕΙ Αθηνών. Μπήκα δηλαδή σε μια σχολή παντελώς άσχετη των μαθημάτων στα οποία είχα διαγωνισθεί (Αρχαία, Έκθεση, Ιστορία, Λατινικά) και χρειάστηκε να "χάσω" μια ολόκληρη χρονιά για να τα καταφέρω την επομένη.»Και συνεχίζει: «Επικαλούμαι το προσωπικό μου παράδειγμα, καθώς έχω αντιληφθεί ότι όσοι έχουμε υποστεί (και απομυθοποιήσει) και την εμπειρία του ελληνικού πανεπιστημίου, δεν έχουμε πάψει έκτοτε να συζητάμε τι φταίει και τι πρέπει να αλλάξει σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Εξοργιζόμαστε όταν ακούμε (σχεδόν όλους) τους υπουργούς Παιδείας να εξαγγέλλουν αβασάνιστα μια ακόμη "μεταρρύθμιση", όπως και από την πάγια αντίδραση των εκάστοτε αντιπάλων τους να δεσμεύονται ότι "θα τα αλλάξουν όλα" μόλις εκείνοι έρθουν στην εξουσία. Με την αδιέξοδη αυτή κομματική τακτική, τα πράγματα ουδόλως έχουν αλλάξει την τελευταία 20ετία, κάτι που επιβεβαιώνω και από συζητήσεις με φίλους που έχουν παιδιά στην εφηβεία. Το διαχρονικό πρόβλημα, άλλωστε, τα κόμματα το αποσιωπούν: Ένας 17άρης σήμερα -όπως και τότε το 1987- μπορεί άνετα να πάρει σχολικό απολυτήριο, με ελάχιστες ή και ανύπαρκτες γνώσεις ακόμη και σε βασικά μαθήματα, όπως η Ιστορία, η Λογοτεχνία, η Γεωγραφία. Μπορεί κάλλιστα να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο χωρίς να ξέρει πού είναι η Κοζάνη ή ο Πύργος, πότε απελευθερώθηκαν τα Δωδεκάνησα, πόσες χώρες έχει η ΕΕ, ποιοι κυβέρνησαν την Ελλάδα τη μεταπολίτευση.» Τι κατά τη γνώμη του φταίει; Μμμ, ο τρόπος διδασκαλίας και οι "βολεμένοι" καθηγητές …Yποστηρίζει λοιπόν: «Δεν είναι τα βιβλία και η ύλη. Είναι ο τρόπος που γίνεται εδώ και χρόνια η διδασκαλία στο σχολείο. Κακά τα ψέματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η πλειονότητα των δημόσιων καθηγητών, βαριεστημένοι και βολεμένοι στη μονιμότητά τους, ουδόλως ενδιαφέρονται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους. Ελλείψει οποιουδήποτε κινήτρου, ελέγχου, αλλά και αξιολόγησης δεν δίνουν άλλωστε λογαριασμό σε κανέναν. "Όποιος θέλει ας μάθει, όποιος δεν θέλει, στα φροντιστήρια" σκέφτονται και μπαινοβγαίνουν ασκόπως και ακόπως στις τάξεις τους, με τους μαθητές τους να μετρούν ανάποδα τα λεπτά "διδασκαλίας" σαν να προσμένουν το τέλος του μαρτυρίου τους.» Για να καταλήξει: «Αυτή είναι η εικόνα των απαξιωμένων δημόσιων σχολείων, χρόνια τώρα. Για να αλλάξει δεν αρκούν οι υποσχέσεις για νέα βιβλία, νέα προγράμματα, περικοπές της ύλης και άλλα μεγαλεπήβολα που έχουμε ξανακούσει. Για να αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο το δημόσιο σχολείο χρειάζεται πρωτίστως να αλλάξουν νοοτροπία οι εκπαιδευτικοί. Έλεγχος, αξιολόγηση και κίνητρα χρειάζονται. Ας το καταλάβουν και οι ιθύνοντες που στέλνουν -όχι τυχαία- τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία.»
Να πω ότι μέσες-άκρες συμφωνώ. Αλλά έχω και σοβαρές ενστάσεις. Ας το πάω από την αρχή:
- «Γι’ αυτήν τη διαφορά των μόλις έξι μορίων (δηλαδή 1,5 μονάδες στις 20) εισήχθην αντί στη Νομική, στη... Νοσηλευτική ΤΕΙ Αθηνών (…) σε μια σχολή παντελώς άσχετη των μαθημάτων στα οποία είχα διαγωνισθεί ». Μα, το σύστημα δεν κατατάσσει κάποιον σε μια σχολή που δεν την έχει δηλώσει. Συνεπώς άλλος έκανε το λάθος. Τώρα τι σχέση έχει η ταυτόχρονη επιλογή Νομικής και Νοσηλευτικής, δεν γνωρίζω…
- Για την εμπειρία από το πανεπιστήμιο, διαβάζω αλλού ότι: «το ΕΜΠ αποφάσισε να χορηγεί στους διπλωματούχους του πιστοποιητικό ότι τα διπλώματά τους είναι πλήρως ισοδύναμα προς τα πτυχία Μaster ομοταγών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων… Δηλαδή περί «ισοδυναμίας» των τίτλων: Διπλ. Μηχανικός (ΕΜΠ) και Μaster in Εngineering… Φυσικά, στη δίκαιη και άκρως καθυστερημένη αυτή ισοτίμηση αντιδρούν βίαια αυτοί που σε όλα αντιδρούν. Οι "προοδευτικοί", δηλαδή, αριστεροί φοιτητές, όλων των αποχρώσεων του κόκκινου!» Πες μου τώρα ότι είμαι κακόπιστος, αλλά ποια κυβέρνηση "έφερε το λαό στην …εξουσία και τους φοιτητές, κυριολεκτικά, στη συνδιοίκηση των πανεπιστημίων;" Μα το κόμμα που είναι σήμερα Αντιπολίτευση, που ευαγγελίζεται ότι θα τα αλλάξει όλα όταν θα έλθει στην εξουσία και το οποίο πρωτίστως ευθύνεται για όσα την τελευταία 20ετία ταλανίζουν την ελληνική εκπαίδευση. Για το κυβερνόν κόμμα δε λέω, ήξεις-αφίξεις (δες εδώ)!
- Πάμε τώρα στον τρόπο διδασκαλίας. Τίποτε το ιδιαίτερο στα σχολεία μας που δε συμβαίνει σχεδόν στον κόσμο (της Φιλανδίας συμπεριλαμβανομένης, δες εδώ):ο λόγος του δασκάλου στην τάξη. Με τη διαφορά, για να πιάσει τόπο πρέπει να είναι σύγχρονος και το σχολείο οργανωμένο. Τι σημαίνει αυτό: το περιεχόμενο και ο εν γένει αριθμός των μαθημάτων στα σχολεία μας παραμένουν αμετάβλητα από τη δεκαετία του ΄50 και βάλε. Κανείς μας δεν έχει καταλάβει ότι οι σημερινοί μαθητές ζουν στον 21ο αιώνα κι όχι στον 20ό των δασκάλων τους και των πολιτικών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Για παράδειγμα, διαβάστε τι προτείνει για τους μαθητές του δημοτικού στη Μ. Βρετανία η αντίστοιχη (ας πούμε) "επιτροπή Μπαμπινιώτη", που εδώ επικεντρώνεται στη διετή φοίτηση στο Νηπιαγωγείο ή στον τρόπο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο και την περικοπή της ύλης! Άσε την ανοργανωσιά που επικρατεί στο ελληνικό σχολείο (μη-οργάνωση και μη-διοίκηση της εκπαίδευσης). Για μια κατάσταση που δε μιλάει κανείς.
- «Ένας 17άρης σήμερα -όπως και τότε το 1987- μπορεί άνετα να πάρει σχολικό απολυτήριο, με ελάχιστες ή και ανύπαρκτες γνώσεις ακόμη και σε βασικά μαθήματα, …μπορεί κάλλιστα να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο χωρίς να ξέρει πού είναι η Κοζάνη ή ο Πύργος (…)». Άραγε παλαιότερα ήξερε; Αν ναι, να είναι καλά η καταραμένη η αποστήθιση: τα βουνά της Ελλάδος είναι …Αλλιώς γράψε τα στο τετράδιο σου 50 φορές! Σήμερα, η μοντέρνα διδακτική απαιτεί διαθεματικότητα! Πάντως, ανιψιός μου, με σπουδές στα οικονομικά στην Αγγλία και φρέσκος διδάκτωρ, με ρώταγε προχθές αν το Κιάτο βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Κορίνθου (Ισθμού)- Επιδαύρου και νόμιζε ότι η Φιλιππιάδα είναι κάπου στην Μακεδονία! Και σε γραπτό μαθητή μου, των καλών εποχών, στα νησιά των Δωδεκανήσων είχε συμπεριληφθεί και το …Βιετνάμ!
- Για τους βολεμένους εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου: «Για να αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο το δημόσιο σχολείο χρειάζεται πρωτίστως να αλλάξουν νοοτροπία οι εκπαιδευτικοί.» «Η πλειονότητα των δημόσιων καθηγητών, βαριεστημένοι και βολεμένοι στη μονιμότητά τους, ουδόλως ενδιαφέρονται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους. Ελλείψει οποιουδήποτε κινήτρου, ελέγχου, αλλά και αξιολόγησης δεν δίνουν άλλωστε λογαριασμό σε κανέναν.» Συμφωνώ. Με μόνη τη διαφορά, με τόσους πολλούς ακατάλληλους εκπαιδευτικούς πώς κατάφερε ο αρθρογράφος να γράψει και να πετύχει στις εξετάσεις εισαγωγής, μαζί με χιλιάδες άλλους; Με το ΕΜΠ να εισάγει τους καλύτερους από τους μαθητές μας με ομολογουμένως δύσκολες και άδικες εισαγωγικές εξετάσεις; Μη μου πεις τα φροντιστήρια …Ισχύουν και για αυτούς που πάνε απευθείας να σπουδάσουν και σπουδάζουν επιτυχώς στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ;
- Και για τη ρημάδα την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: Στην ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2008 αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι: «Κάποιοι γιατροί δημοσίων νοσοκομείων έχουν ιδρύσει off shore εταιρείες όπου βάζουν τα εισοδήματα από τα φακελάκια», για να υπογραμμίσει σχετικά με τις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων: «Δεν είναι δυνατόν 800 000 δημόσιοι υπάλληλοι να είναι εξαίρετοι» (δες εδώ). Και να πάω πάρα πίσω, τον καιρό του Επιθεωρητή, και να θυμηθώ ότι υπήρχαν τότε περιπτώσεις που έμπαινε ο Επιθεωρητής στην τάξη και ο αιφνιδιασμένος εκπαιδευτικός δεν ήξερε τι …μάθημα είχε: φυσική, χημεία ή γεωγραφία; Και από τότε η δημόσια εκπαίδευσή μας έχει κάνει αλματώδεις προόδους σε υποδομές και προσωπικό, αλλά με το περιεχόμενο σπουδών, επαναλαμβάνω, να παραμένει στον καιρό που ήμουν μαθητής, 40 και βάλε χρόνια πριν, τι κι αν θα μοιράσουμε λάπτοπ στους μαθητές της Α΄ γυμνασίου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο…(δες εδώ).
-Για τα κίνητρα, μα γιατί να υπάρχουν; Όλοι ίσοι και ικανοί. Ένας «δημοκρατικός» λαός του συμφέροντός μας και της κονόμας της (δεξιάς μας) τσέπης είμαστε. Όταν, κάποτε, πρότεινα σε κάποιο υπουργό Παιδείας να θεσμοθετηθούν τουλάχιστον εύφημες μνείες (επιβράβευση) για δημιουργικούς εκπαιδευτικούς και ποιοτική διδασκαλία, με κοίταξε σαν εξωγήινο –μην πω το τι θα τράβαγε από τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και τις λοιπές δυνάμεις της αλλαγής και της προόδου.

-Τέλος, για «τους ιθύνοντες που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία» τι να σχολιάσω; Οι λαμογιές στις εξετάσεις του Διεθνούς Μπακαλορεά που απασχολούν την τρέχουσα επικαιρότητα λένε τα άρρητα και τα ανομολόγητα (δες εδώ).
Εντέλει, μην και ζω σε άλλη χώρα;


Παλαιότερες σχετικές (δικές μου) αναρτήσεις:
Περί εκπαιδευτικής αξιολόγησης διακηρύξεις
Περί πολλαπλού βιβλίου ανάγνωσμα κι άλλα ευτράπελα
Η οικονομία των Πανελλαδικών: φροντιστήρια και «ιδιαίτερα»
Περί αδιάβλητου και τα «παρατράγουδα» των Πανελλαδικών #2
Τα θέματα των Πανελληνίων στα εκπαιδευτικά μας βοηθήματα!
Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και η «καλή» μαθήτρια της Γ’ Λυκείου
Ο «καλός» καθηγητής της Γ΄ Λυκείου…
Σχολεία χαβαλέ;
Τι δασκάλους έχουμε;
Η δυστυχία να είσαι Έλληνας μαθητής ή το χάλι του εκπαιδευτικού μας συστήματος
Περί εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ή από το Δημοτικό στο Διαδίκτυο, στη Βρετανία
Τα σχολεία σήμερα σκοτώνουν τη δημιουργικότητα;

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Σχολικές εκπτώσεις και …χαράς ευαγγέλια!

Αντιγράφω από τη στήλη «Ριπές» της εφ. Τα Νέα: «Ότι η Παιδεία, όλων των βαθμίδων, στην Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ για να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό, δεν αμφισβητείται από κανέναν. Είναι επομένως θετικό ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων της και να προχωρήσει σε αλλαγές σε θέματα διδασκαλίας, διδακτέας ύλης και εξετάσεων. Για να υπάρξει όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα πρέπει οι σχεδιασμοί της να στοχεύσουν στη ριζική αλλαγή νοοτροπιών που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Είναι λάθος, που μπορεί μάλιστα να έχει αρνητικές συνέπειες, να πιστέψει κανείς ότι αρκεί η μείωση των απαιτήσεων από τους μαθητές, για να αλλάξει η σχέση τους με το σχολείο. Γιατί, κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι μαθητές και ειδικά αυτοί των Λυκείων ελάχιστη σημασία δίνουν στα μαθήματα στην τάξη. Το κύριο βάρος της προσπάθειάς τους το ρίχνουν στη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ελκυστική η διδασκαλία των μαθημάτων. Η παπαγαλία, που κυριαρχεί σήμερα, να αντικατασταθεί από την παροχή ουσιαστικών γνώσεων, που ο μαθητής θα δέχεται όχι ως εξαναγκασμό αλλά ως ευχάριστη απασχόληση. Και βέβαια να θεσπιστεί ένα αξιοκρατικό, αδιάβλητο και δίκαιο εξεταστικό σύστημα για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πάνω απ΄ όλα όμως είναι ανάγκη οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνουν να έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα και να μη χρειαστεί να αλλάξουν με τον επόμενο υπουργό Παιδείας. Γεγονός που βέβαια προϋποθέτει σοβαρή προετοιμασία και ένα ελάχιστο επίπεδο συναίνεσης με τα κόμματα και τη σχολική πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να την πετύχει.» Να σχολιάσω: αυτό θα επιτευχθεί με δραστικές περικοπές που θα φθάσουν το 30% σε μαθήματα, ώρες διδασκαλίας, διδακτέα ύλη και εξετάσεις, που ευαγγελίζεται (δες εδώ) η «επιτροπή Μπαμπινιώτη»; Ή μήπως με τη μείωση του διδακτικού χρόνου από τις 7 στις 5 ώρες ημερησίως με την παράλληλη εισαγωγή δίωρων εξωσχολικών δραστηριοτήτων στη διδακτική διαδικασία και την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο και τη λειτουργία «ολοήμερου» γυμνασίου; Πολύ αμφιβάλω, αλλά ας περιμένουμε.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Πιθανή η σύγκρουση Γης με Άρη ή Αφροδίτη;

Μαθαίνουμε στο σχολείο ότι οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο σε ελλειπτικές τροχιές, όπως προβλέπουν οι νόμοι του Κέπλερ από τον 17ο αιώνα. Λίγο αργότερα ο Νεύτωνας έδειξε ότι οι νόμοι του Κέπλερ μπορούν να αποδειχθούν με βάση τον νόμο της βαρύτητας, με την προσέγγιση ότι στους υπολογισμούς μας λαμβάνουμε υπόψη μόνο τον Ήλιο και έναν πλανήτη κάθε φορά, αγνοώντας τους υπόλοιπους. Έκτοτε, επί δύο εκατονταετίες οι αστρονόμοι προσπαθούσαν μάταια να λύσουν το περίφημο πρόβλημα των τριών σωμάτων (δες κι εδώ), στο οποίο αναζητούνται οι λύσεις της κίνησης δύο πλανητών γύρω από τον Ήλιο, έως ότου στα τέλη του 19ου αιώνα ο Γάλλος μαθηματικός Πουανκαρέ (H. Poincare)απέδειξε ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι δυνατό να λυθεί! Από την εποχή εκείνη έχει μείνει ανοικτό το ερώτημα της ευστάθειας του ηλιακού συστήματος, που ναι μεν μπορεί να φαίνεται σήμερα σταθερό και ατάραχο, αλλά αυτή είναι μια εικόνα πλασματική. …(δες εδώ). Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση των αστρονόμων Ζακ Λασκάρ (J. Laskar) και Μικαέλ Γκαστινό (M. Gastineau) του Observatoire de Paris-CNRS (δες εδώ) οι πλανήτες δε θα συνεχίσουν να κινούνται στις σημερινές τροχιές τους για πάντα! Ο λόγος είναι ότι γνωρίζουμε τις θέσεις των πλανητών με ακρίβεια μερικών μέτρων, οπότε ξεκινούμε τους υπολογισμούς μας με ένα σφάλμα τουλάχιστον ενός μέτρου. Σε 10 εκατομμύρια χρόνια το σφάλμα θα είναι 10 μέτρα, σε 20 εκατομμύρια χρόνια 100 μέτρα και, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο, βρίσκουμε ότι σε 110 εκατομμύρια χρόνια το σφάλμα θα έχει φθάσει στα 100 εκατ. χιλιόμετρα, όση δηλαδή περίπου η διάμετρος της τροχιάς της Γης. Επομένως είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πού βρίσκονταν οι πλανήτες όταν δημιουργήθηκε η ζωή στη Γη αλλά ούτε και πού θα βρίσκονται όταν θα «πεθάνει» ο Ήλιος!Κάνοντας πάνω από 2500 προσομοιώσεις με βάση τις προβλέψεις τους για τις ακριβείς τροχιές των πλανητών και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις για τα επόμενα 5 δισ. χρόνια, οι δυο Γάλλοι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι υπάρχει πιθανότητα 1% το ηλιακό μας σύστημα να γίνει ξανά άνω-κάτω (με δεδομένο ότι στο παρελθόν μια σειρά από βίαια γεγονότα συντέλεσαν στην τωρινή διαμόρφωσή του). Ο βασικός ένοχος θα είναι η τροχιά του Ερμή, επειδή είναι ο μικρότερος πλανήτης και η τροχιά του μπορεί να αποσταθεροποιηθεί πιο εύκολα. Αν αυτή αλλάξει κατά μόλις 0,38 χιλιοστά τα επόμενα 140 εκατ. χρόνια, αυτή η απίστευτα απειροελάχιστη απόκλιση θα μεγεθυνθεί σταδιακά, λόγω των επανειλημμένων αμυδρών βαρυτικών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στο Δία και τον Ερμή, δεκαπλασιαζόμενη κάθε 10 εκατ. χρόνια περίπου. Αυτή η συσσωρευμένη απόκλιση της τροχιάς, που θα γίνει μια όλο και πιο επιμήκης έλλειψη, σε 3,34 δισ. χρόνια από σήμερα, υπολογίζεται ότι είναι ικανή να οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση των εσωτερικών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Έτσι, εκτιμούν ότι σε 3 έως 4 δισ. χρόνια από τώρα μπορεί να συμβεί σύγκρουση της Γης με την Αφροδίτη ή τον Άρη. Σε κάθε περίπτωση, το σχεδόν σίγουρο σενάριο είναι ότι σε 5 δισ. χρόνια από τώρα, ο Ήλιος μας θα γίνει και αυτός ένας "ερυθρός γίγαντας" και θα μεγαλώσει τόσο που θα "καταπιεί" όλους τους κοντινούς πλανήτες (Ερμή, Αφροδίτη, Γη, Άρη). Αλλά υπάρχει καιρός ακόμα για κάτι τέτοιο!

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Το Διεθνές Μπακαλορεά στη χώρα της φιγούρας

Η μόρφωση, λένε, είναι αυτό που σου μένει, όταν έχεις πια ξεχάσει αυτά που διδάχθηκες. Στην Ελλάδα, με τον τρόπο που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας, φοβάμαι ότι η μόρφωση είναι σαν τα αυτοκόλλητα σήματα (θυρεούς) μεγάλων πανεπιστημίων τους εξωτερικού, τα οποία ορισμένοι επιδειξιομανείς τύποι κολλάνε στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους, ώστε ο άλλος να καταλαβαίνει αμέσως ότι ο κάτοχος του αυτοκινήτου, εκτός από εύπορος, είναι και μορφωμένος. Μια περισσότερο δημοκρατική εκδοχή της παρομοίωσης, θα ήταν με τις βαμβακερές μπλούζες, που γράφουν επάνω «HARVARD» και τις οποίες ο καθένας μπορεί να αγοράσει πάμφθηνα στο Μοναστηράκι. Με άλλα λόγια, η μόρφωση αντιμετωπίζεται ολοένα και περισσότερο ως σύμβολο κοινωνικής υπεροχής και, συνεπώς, ως αντικείμενο επίδειξης. Αν θεωρείτε υπερβολική τη διαπίστωση, τότε μάλλον δεν ακούσατε τίποτε για το σκάνδαλο της διαρροής των θεμάτων των εξετάσεων για την απόκτηση του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate). Αυτό είναι το εισιτήριο για την εισαγωγή στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, για την πρόσβαση δηλαδή στην καλυτέρας ποιότητος ανωτάτη παιδεία· και δεν προσφέρεται στον καθένα, παρά μόνον σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Στην Ελλάδα, το διετές πρόγραμμα που οδηγεί στις εξετάσεις για την απόκτηση του ΙΒ, προσφέρεται από ένδεκα ιδιωτικά σχολεία, εκ των οποίων τα οκτώ ακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών· και κοστίζει, όπως διαβάζω στα ρεπορτάζ των εφημερίδων, 25 000 ευρώ.Το παράδοξο όμως με τη μόρφωση είναι ότι, ενώ η πρόσβαση σε αυτήν προϋποθέτει χρηματικό τίμημα, η απόκτησή της δεν είναι ζήτημα χρημάτων, αφού πρόκειται για ένα πνευματικό αγαθό. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο αδυνατώ να καταλάβω τον τρόπο σκέψης, όχι του απατεώνα που πούλησε τα θέματα, αλλά των ανόητων που προθυμοποιήθηκαν να τα αγοράσουν! Η εξαπάτηση σε αυτό το ζήτημα δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και είναι μία εντελώς βλακώδης δαπάνη. Διότι, έστω ότι αγοράζει κάποιος τα θέματα, προκειμένου να στείλει το παιδί του στο Harvard. Καταφεύγει στην απάτη αυτή, προφανώς επειδή το παιδί του δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο με τις δικές του δυνάμεις. Ομως αν ο σπουδαστής δεν γίνει δεκτός βάσει της αξίας του, ποιος εγγυάται στον ξιπασμένο γονέα ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πανεπιστημίου; Αφήστε, δε, τα τεράστια ποσά για τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσης στην Αμερική! (Βέβαια, το μέγεθος της ανοησίας για το οποίο μιλάμε είναι τόσο μεγάλο, ώστε δεν αποκλείεται ο αγοραστής των θεμάτων να τρέφει την αυταπάτη ότι θα καταφέρει να αποφοιτήσει «με τον παρά του»...)Το ασύλληπτο μέγεθος της ανοησίας αποδεικνύεται και από την κωμική λεπτομέρεια της υπόθεσης, στην οποία δεν δόθηκε η σημασία που της αρμόζει: Η αφορμή για την αποκάλυψη της απάτης, όπως γράφτηκε στις εφημερίδες, ήταν η σύλληψη ενός εξεταζόμενου, ο οποίος αντέγραφε από... σκονάκι! Δηλαδή, ο υποψήφιος είχε πάρει τα θέματα και δεν είχε κάνει ούτε καν τη στοιχειώδη προσπάθεια να αποστηθίσει τις απαντήσεις. Η απάτη της διαρροής των θεμάτων είναι διπλή: Πρωτίστως, εις βάρος της πλειονότητας των υποψηφίων που εμπιστεύονται τον θεσμό των εξετάσεων, εντέλει όμως είναι και εις βάρος εκείνων που αγόρασαν τα θέματα. Οι τελευταίοι δεν καταλαβαίνουν ότι στον κόσμο μας μπορεί να πωλούνται τα πάντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι όλα αγοράζονται...Αντιλαμβάνομαι, εντούτοις, την ψυχολογική ανάγκη ορισμένων ανθρώπων να ξεχωρίζουν από τους άλλους. Για να τους προστατεύσω, λοιπόν, από περιττά έξοδα, έχω να τους προτείνω έναν απλούστερο τρόπο, αν θέλουν σώνει και καλά να προσθέσουν στο βιογραφικό τους μια αναφορά στο Harvard. Το γνωστό πανεπιστήμιο προσφέρει και καλοκαιρινά προγράμματα (επ’ αμοιβή, ασφαλώς), για τα οποία δεν απαιτούνται εξετάσεις, αλλά δεν χορηγούνται ούτε διπλώματα. Απλώς παρακολουθείς έναν κύκλο σεμιναρίων και όταν τελειώσουν επιστρέφεις στο σπίτι σου. Επειτα, κανείς δεν σε εμποδίζει να ισχυρίζεσαι στο βιογραφικό σου ότι έκανες και μεταπτυχιακά στο Harvard. Ουδείς θα διαψεύσει τον ισχυρισμό σου. Αυτό έχει κάνει και στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης...

Tου Στέφανου Κασιμάτη, στην εφ. Καθημερινή

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Ο καλός, ο κακός και η …ΙΒ΄s διαφήμιση…





…αν είσαι ο «καλός» ο μαθητής του Μπακαλορεά!

Διαρροή θεμάτων του International Baccalaureate

Έγινε κι αυτό. Πρωτοφανής υπόθεση διαρροής θεμάτων στις εξετάσεις του Διεθνούς Απολυτηρίου/Mπακαλορεά (International Baccalaureate) με δράστη τον Έλληνα εκπαιδευτικό που είχε την ευθύνη των εξετάσεων στη χώρα μας! Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιντερπόλ τον συνέλαβε με την κατηγορία ότι έκλεψε τα θέματα και τα διέρρευσε από τη Γενεύη, όπου βρίσκεται η έδρα του διεθνούς οργανισμού, σε μαθητές στην Ελλάδα που συμμετείχαν στις εξετάσεις και επιθυμούν να εισαχθούν σε ορισμένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορούν έντονες φήμες μεταξύ των αποφοίτων του προγράμματος, το οποίο προσφέρουν 13 ελληνικά ιδιωτικά σχολεία (δες εδώ) , ότι οι φετινοί εξ Ελλάδος περίπου 2000 υποψήφιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των πανεπιστημίων (όλα μεγάλου κύρους και φήμης) που έχουν επιλέξει, αν δεν ανακοινωθούν έγκαιρα τα αποτελέσματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου (δες εδώ).
Το International Baccalaureate (ΙΒ) είναι ένα από τα πλέον ακριβά και περιζήτητα προγράμματα σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διεθνούς επιπέδου που προσφέρουν πάνω από 2700 σχολεία σε 130 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο. Περίπου 50% των σχολείων αυτών είναι δημόσια. Οι 40 000 περίπου απόφοιτοι του International Baccalaureate κάθε χρόνο έχουν την ευκαιρία να εισαχθούν στα πιο ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια όλου του κόσμου (φυσικά πλην των ελληνικών…) χωρίς επιπλέον εξετάσεις. Πρόκειται για ένα διετές προ-πανεπιστημιακό πρόγραμμα για μαθητές ηλικίας 16-19 ετών (δευτέρα και τρίτη τάξη Λυκείου) που συντονίζεται και ελέγχεται, από το 1968 που ιδρύθηκε, από το διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό International Baccalaureate Organisation (ΙΒΟ) που εδρεύει στη Γενεύη κι έχει περιφερειακά γραφεία στο Λονδίνο, το Όσλο, τη Νέα Υόρκη, το Μπουένος Αϊρες, τη Σιγκαπούρη και τη Μόσχα (δες εδώ κι εδώ). Για τη συμμετοχή ενός σχολείου στο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη έγκριση του Οργανισμού η οποία παρέχεται ύστερα από έλεγχο της δυνατότητας του σχολείου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του International Baccalaureate. Στο Διεθνές Απολυτήριο γίνονται δεκτοί μαθητές που έχουν τελειώσει την πρώτη τάξη Λυκείου και επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Οι μαθητές παρακολουθούν σε διάστημα δύο ετών, έξι μαθήματα που καλύπτουν έξι (6) θεματικές ενότητες: α΄ ενότητα: Λογοτεχνία / Μητρική Γλώσσα, β΄ ενότητα: Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά. Γερμανικά, Ισπανικά ), γ΄ ενότητα Ανθρωπιστικές-Κοινωνικές Επιστήμες (Οικονομικά, Γεωγραφία, Ευρωπαϊκή Ιστορία, Ψυχολογία ), δ΄ ενότητα Πειραματικές Επιστήμες (Βιολογία, Χημεία, Φυσική, Περιβαλλοντικά Συστήματα), ε΄ ενότητα: Μαθηματικά και στ΄ ενότητα Καλές Τέχνες ( Μουσική, Τέχνη ) ή ένα δεύτερο μάθημα των ενοτήτων β, γ ή δ. Τα μαθήματα προσφέρονται σε δύο επίπεδα, το υψηλό και το βασικό. Το πρόγραμμα κάθε μαθητή πρέπει να περιλαμβάνει τρία μαθήματα από κάθε επίπεδο. Τα μαθήματα στο βασικό επίπεδο διδάσκονται 3 - 4 ώρες την εβδομάδα και στο υψηλό 5 - 6 ώρες.Τα Μαθηματικά παρέχονται σε υψηλό επίπεδο για όσους σκοπεύουν να συνεχίσουν σπουδές που συνδέονται άμεσα με αυτά, και σε βασικό επίπεδο για όσους θα ακολουθήσουν συναφείς επιστήμες. Όσοι θα συνεχίσουν σε τομείς όπως Φιλολογία, Ιστορία, Τέχνες κλπ. μπορούν να παρακολουθήσουν σε βασικό επίπεδο έναν ειδικό κύκλο Μαθηματικών (Mathematical Studies). Όλα τα μαθήματα εκτός φυσικά από τα γλωσσικά, διδάσκονται στα Αγγλικά. Εκτός από τα μαθήματα ο μαθητής πρέπει:
-Να συντάξει με την καθοδήγηση ενός καθηγητή μια διπλωματική εργασία (extended essay) 4000 περίπου λέξεων σε επιστημονικό θέμα που επιλέγει ο ίδιος.
-Να παρακολουθήσει το μάθημα της Θεωρίας της Γνώσης (TOK) που αποτελεί συνδετικό κρίκο των άλλων μαθημάτων.
-Να συμμετάσχει σε οργανωμένες και προγραμματισμένες αθλητικές και πολιτισμικές δραστηριότητες, και επιπλέον να προσφέρει 150 συνολικά ώρες κοινωνικής προσφοράς και εθελοντικής δραστηριότητας (CAS: Creativity, Action, Service) κατά τη διάρκεια της διετίας, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας.
Τα μαθήματα είναι κοινά σε όλα τα Διεθνή Απολυτήρια του κόσμου και οι κεντρικές εξετάσεις γίνονται ταυτόχρονα, το Μάϊο της δεύτερης χρονιάς, δηλαδή στην τρίτη τάξη λυκείου, με θέματα που βγαίνουν από τα κεντρικά εξεταστικά γραφεία του Διεθνούς Απολυτηρίου, στο Κάρντιφ της Αγγλίας, και αφορούν την ύλη που διδάχθηκε και τα δυο χρόνια. Τα 6 μαθήματα βαθμολογούνται στην κλίμακα από 1 (κατώτερος βαθμός) έως 7. To μάθημα Θεωρία της Γνώσης και η διπλωματική εργασία βαθμολογούνται στην κλίμακα 0-3. Η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται από ειδικούς βαθμολογητές που ορίζονται από την κεντρική υπηρεσία. Στην τελική βαθμολογία προσμετράται με ποσοστό 30-35% η σχολική επίδοση και με 65-70% η επίδοση στις εξετάσεις κατά τις οποίες τα μαθήματα βαθμολογούνται με άριστα το 7. Το Απολυτήριο εκδίδεται εφόσον ο μαθητής συγκεντρώσει τουλάχιστον 24 μονάδες (βάση), με άριστα το 42, που μπορεί να γίνει 45 , με 3 μονάδες "μπόνους" από τη διπλωματική εργασία (δες κι εδώ).

Στη χώρα μας το Διεθνές Απολυτήριο θεωρείται ισότιμο και αντίστοιχο του απολυτήριου τίτλου που χορηγούν τα λύκεια σύμφωνα με το νόμο 2327/1995, άρθρο 10 παρ. 23, που μεταξύ άλλων ορίζει: «Στις τάξεις Β' και Γ' των δημόσιων και ιδιωτικών λυκείων μπορεί να λειτουργεί τμήμα για την απόκτηση Διεθνούς Απολυτηρίου. Στους μαθητές των τμημάτων αυτών διδάσκεται οπωσδήποτε, πέραν του προγράμματος σπουδών του Διεθνούς Απολυτηρίου, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και της Ιστορίας των τάξεων αυτών, κατά το πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων που ισχύει» και «Για την ίδρυση, οργάνωση, λειτουργία και κατάργηση τμήματος Διεθνούς Απολυτηρίου στα δημόσια σχολεία εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 8 του νόμου 1566/1985. Οι διατάξεις του ίδιου νόμου εφαρμόζονται αναλόγως και για όλα τα λοιπά θέματα που έχουν σχέση με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους μαθητές κλπ.»(δες κι εδώ). Απ΄ό,τι γνωρίζω κανένα δημόσιο ελληνικό λύκειο δεν τόλμησε να οργανώσει και τμήμα Διεθνούς Απολυτηρίου. Τα δίδακτρα των δυο χρόνων φοίτησης στα αντίστοιχα τμήματα των (ελληνικών) ιδιωτικών σχολείων ξεπερνούν τις 20 000 ευρώ. Εξετάσεις στα πρότυπα του Διεθνούς Απολυτηρίου αντί των Πανελλαδικών ευαγγελίζονται με δηλώσεις τους τόσο ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας όσο και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος (δες εδώ).
Αφιέρωμα της εφ. Καθημερινή (31-5-2008) στο Διεθνές Απολυτήριο, εδώ.
Νεώτερα 7-7-2009 περί της "διαρροής" εδώ, εδώ , εδώ κι εδώ.
Ανανέωση 8-7-2009: Ανακοινώθηκαν, σήμερα, οι βαθμολογίες των μαθητών όλων των σχολείων, πλην ενός, στις εξετάσεις του International Βaccalaureate, παρότι συνεχίζονται οι έρευνες για τη διαρροή. «Η έρευνα έφτασε σε στάδιο, που μας επιτρέπει να αποστείλουμε τα αποτελέσματα για το δικό σας σχολείο», τονίζει ο ΙΒΟ σε ανακοίνωσή του προς τα σχολεία, που πήραν τις βαθμολογίες (δες εδώ, εδώ κι εδώ). Λοιπή ειδησεογραφία για τη "διαρροή" εδώ, εδώ κι εδώ.
Επιμύθιο 9-7-2009 :«Δεν έχω συλληφθεί ούτε ανακριθεί», δες εδώ κι εδώ.
10-7-2009 : Αποσύρονται οι βαθμολογίες για το Μπακαλορεά
Σύνοψη 12-7-2009 Η ιστορία της "διαρροής"
14-7-2009 : Νέες καταγγελίες για το IB
4-8-2009 : Ανάκληση αδείας ΙΒ
27-9-2009 : Υπό την επιτήρηση του ΙΒΟ στο εξής οι εξετάσεις στην Ελλάδα!
11-5-2010 21 άτομα διώκονται για διαρροή θεμάτων εξετάσεων
23-5-2010 Ελληνική μπακαλική στο Μπακαλορεά
27-6-2010 Διάτρητες εξετάσεις στο Κολλέγιο Αθηνών

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Danny MacAskill: Ο άνθρωπος-ποδήλατο



Εκπληκτικό βίντεο! Γυρίστηκε στο Εδιμβούργο, Σκωτία, και αναδεικνύει τις ικανότητες του νεαρού Danny MacAskill (περισσότερα στην ιστοσελίδα του: http://www.dannymacaskill.com/ ).

Από troktiko

Related Posts with Thumbnails