Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

20 Ιουλίου 1969: Όταν ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη



Σαν σήμερα, 40 χρόνια πριν η σεληνάκατος Αετός (Eagle), της αποστολής Απόλλων 11 της NASA, προσεδαφίστηκε στη Θάλασσα της Ηρεμίας στη Σελήνη, στις 22.17 ώρα Ελλάδος. Τα πρώτα λόγια που μεταδόθηκαν από την επιφάνεια της Σελήνης από τον κυβερνήτη Νηλ Άρμστρονγκ ήταν: Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed. Θα περάσουν περίπου έξι ώρες μέχρι ο Αρμστρονγκ να βγει και να πατήσει στο σεληνικό έδαφος, ξεστομίζοντας αυτό που έμελλε να γίνει μια από τις διασημότερες φράσεις στην ιστορία: Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα (That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind ). Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια, ακόμα έχω την ίδια αίσθηση και δέος που μου προκάλεσε η φράση αυτή που εν μέσω παρασίτων, με το τρανζιστοράκι κολλημενο στο αυτί, άκουσα από τον ραδιοσχολιαστή του τότε ΕΙΡΤ (νυν ΕΡΤ)!
Οι Άρμστρονγκ και Όλντιν θα παραμείνουν στο έδαφος της Σελήνης για περίπου δυόμισι ώρες, θα στήσουν ιστό με την αμερικανική σημαία, θα πάρουν δείγματα εδάφους, βράχων και σκόνης, θα τοποθετήσουν εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα. Κατόπιν θα ξεκινήσουν να συναντήσουν σε τροχιά το όχημα διακυβέρνησης Κολούμπια (Columbia), αφήνοντας πίσω μια αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή «Εδώ Άνθρωποι Από Τον Πλανήτη Γη Πάτησαν Πρώτη Φορά στη Σελήνη, Ιούλιος 1969 μ.Χ. Ήρθαμε εν Ειρήνη Για Όλη την Ανθρωπότητα». Ένα σεληνιακό «πετραδάκι» είδα από κοντά αργότερα ως έκθεμα περιοδεύουσας έκθεσης στην ισόγεια αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, αν θυμάμαι καλά, μα δε μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση!
H αποστολή εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 16 Ιουλίου 1969 με έναν πύραυλο Κρόνο-5 (Saturn V) και τριμελές πλήρωμα αποτελούμενο από τους αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάϊκλ Κόλλινς.
Εικονική αναπαράσταση της αποστολής του Απόλλων 11 βρίσκεται στον δικτυακό τόπο http://www.wechoosethemoon.org/. Ο χρήστης της ιστοσελίδας WeChooseTheMoon.org παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, από ένα εικονικό κέντρο ελέγχου, την ιστορική αποστολή της NASA! Έχει στη διάθεσή του όλες τις βασικές πληροφορίες της πτήσης, μπορεί να αλλάξει τη γωνία λήψης της κάμερας που παρακολουθεί το διαστημόπλοιο, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια ακούει ρεαλιστικούς θορύβους, σαν να ήταν μέσα στο κέντρο ελέγχου! Ακόμη μπορεί να διαβάσει όλα τα μηνύματα που ανταλλάσσονται ανάμεσα στο πλήρωμα και στο κέντρο ελέγχου της NASA (πηγή: εφ. Έθνος κι SciAm). Φωτογραφίες από όλες τις διαστημικές αποστολές της NASA στη Σελήνη και πληροφορίες για τα διαστημικά οχήματα και τα πληρώματα που συμμετείχαν, στο ΜοοnGoogle Earth.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails