Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Βραβεία IgNobel και …Μαξίμου!

Απονεμήθηκαν και φέτος τα βραβεία IgNobel, που δίνονται κάθε χρόνο από το σατυρικό, άμα και επιστημονικό, περιοδικό Annals of Improbable Research (Χρονικό της Απίθανης Έρευνας). Τα βραβεία απονέμονται μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει η απονομή των Βραβείων Νόμπελ, σε τομείς αντίστοιχους αυτών της Σουηδικής Ακαδημίας. Αφορούν, όμως, πραγματικές αν και σε ορισμένες περιπτώσεις σουρε-αλιστικές έρευνες και εφευρέσεις με στόχο «πρώτα να κάνουν τον κόσμο να γελάσει, και μετά να σκεφθεί». Τα βραβεία δίνονται στους νικητές σε επίσημη τελετή που οργανώνεται στο Sanders Theater του πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ. Στις επιτροπές κρίσεις και απονομής μετέχουν και κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ. Φέτος τιμήθηκαν, στη φυσική, ερευνητές που διαπίστωσαν ότι το γλίστρημα στον πάγο αποφεύγεται, αν κάποιος φορέσει τις κάλτσες του πάνω από τα παπούτσια! Στη βιολογία, για την καταγραφή της συνήθειας του στοματικού σεξ σε νυχτερίδες των φρούτων, επειδή σύμφωνα με τους βραβευθέντες: «Οι παρατηρήσεις μας είναι οι πρώτες που δείχνουν ότι υπάρχει συστηματική πεολειχία σε ενήλικα ζώα πλην του ανθρώπου» …
Στο …άσχετο παραθέτω «κακεντρεχές» σχόλιο, άξιο βραβείου IgNobel, που αλίευσα στην εφ. Καθημερινή: "Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου σεμνή εκδήλωση για τον εορτασμό των πρώτων γενεθλίων της κυβέρνησης. Οι προσκλήσεις αφορούσαν μόνον διαπιστευμένους δημοσιογράφους, υπουργούς και αναπληρωτές – οι υφυπουργοί είχαν αποκλεισθεί, για να μη γίνει το αδιαχώρητο. Λόγω του αυτοσχέδιου της οργάνωσης (που είναι άλλωστε και το σήμα κατατεθέν της διακυβέρνησης), στην αρχή επικράτησε αμηχανία: «Τώρα εμείς τι κάνουμε, τι περιμένουμε εδώ;», ακούσθηκε κάποια στιγμή να ρωτά η κυρία Λούκα Κατσέλη. Ερώτημα το οποίο ήταν ό,τι σημαντικότερο ειπώθηκε στην εκδήλωση, δεδομένου ότι συνοψίζει κατά τρόπο θαυμαστό (και μάλιστα με το ύφος του Μπέκετ) τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης..."
Για να επανέλθω (δες κι εδώ), το βραβείο IgNobel στη διοίκηση επιχειρήσεων απονεμήθηκε στους ερευνητές που απέδειξαν μαθηματικά ότι οι εταιρείες και οι οργανισμοί θα τα πήγαιναν καλύτερα αν έδιναν προαγωγές στην τύχη (κι όχι με …opengov κι τα άλλα της παρέας). Επίσης, το βραβείο οικονομικών, στα στελέχη και τους διευθυντές των Lehman Brothers, Goldman Sachs, AIG, Bear Stearns, Merril Lynch και Magnetar (που συγκαταλέγονται μεταξύ των συμβούλων των κυβερνήσεων μας της τελευταίας 15ετίας, πβλ. Goldman Sachs...) για τη δημιουργία και προώθησης νέων επενδυτικών τακτικών [πτώχευσης]. Και τέλος, για να γελάσει κάθε πικραμένος, το βραβείο ειρήνης απονεμήθηκε «για την επιβεβαίωση της παλιάς πεποίθησης ότι κάποιος χτυπάει, λ.χ. το πόδι του [είτε τον ταράζουν στη λιτότητα, το ΔΝΤ και τον δουλεύουν με μότο "λεφτά υπάρχουν", "όλοι μαζί τα φάγαμε" κτλ.], ανακουφίζεται από τον πόνο ...βρίζοντας»! Ό.έ.δ.!
5-10-2010 Βραβείο Νόμπελ Φυσικής μετά το IgNobel (δες εδώ).Προσοχή λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails