Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Περί σχολικών βιβλίων αβελτηρία

Όταν το πάλαι ποτέ ήμουν κι εγώ μαθητής, τα βιβλία τα αγοράζαμε. Για το δημοτικό, εγκεκριμένες εκδόσεις από το εμπόριο. Θυμάμαι ότι η δασκάλα μου στις πρώτες τάξεις ήταν κολλημένη με αυτά της Ιστορίας, Θρησκευτικών κτλ. των εκδόσεων «Ατλαντίς» (το βιβλιοπωλείο -εκδοτικός οίκος τότε ήταν στο σημερινό πεζόδρομο της οδού Κοραή, στο κέντρο της Αθήνας). Για το γυμνάσιο, έκδοσης ΟΕΣΒ (μετέπειτα ΟΕΔΒ),μεταχειρισμένα, από τα βιβλιοπωλεία και παλαιοβιβλιοπωλεία. Και από το ΄63, δωρεάν …εκτός από την ογκώδη Φυσική του Μάζη, του Περιστεράκη ή την πλέον κομψή των Αλεξόπουλου –Μαρίνου, την Άλγεβρα του Τόγκα, την Ευκλείδεια Γεωμετρία του Παπανικολάου κτλ. για τους μαθητές του τότε «Πρακτικού» και μέχρι το το τέλος της 10ετίας του ΄70.Έκτοτε κι όλα τα επόμενα χρόνια τα ημέτερα και υμέτερα βλαστάρια μετά το αγιασμό, φορτώνονταν δωρεάν και τα βιβλία της τάξης τους και οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας καυχιόνταν για το πόσο έγκαιρα – κατόρθωμα να σου πετύχει…- τα έστειλαν στα σχολεία! Από εκεί και πέρα, τι κι αν οι μαθητές τα «έχαναν», ξέχναγαν στο σπίτι ή μόνιμα τα παρκάριζαν κάτω από το θρανίο, άλλο. Κι αν τα έκαιγαν – τι σπορ κι αυτό στο τέλος της σχολικής χρονιάς (!) – χαλάλι! Όπως χαλάλι που τα ξέχασε φέτος …η υπουργός Παιδείας(…) Ξέρετε γιατί; Μπορεί μεν να λέγονται πολλά και ποικίλα (δες εδώ)- μέχρι την παραίτηση της υπουργού ζητούν κάποιοι- αλλά σκεφτείτε το, πόσο στοιχίζει στο εμπόριο ένα σχολικό βιβλίο; Δυο-τρία ευρώ και πολλά λέω. Πόσο μια κυριακάτικη εφημερίδα με τα βιβλία της, τα CD και τα DVD της; Τέσσερα με 4,25 ευρώ. Ε, λοιπόν γιατί να μην τα αγοράζουν οι μαθητές; Και φέτος , έτσι για δοκιμή… μπας και τα σεβαστούν και τα σεβαστούμε, κάποτε. Ξέρετε στα Ευρωπαϊκά Σχολεία λ.χ. οι μαθητές είτε τα αγοράζουν είτε, στο bazaar στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τα ανταλλάσσουν! Εδώ, περί ΔΝΤ, ΕΚΤ, τρόϊκας κτλ,. «αγανακτούμε» κυβερνώντες και κυβερνώμενοι.
Τώρα, αν ψάχνετε βιβλία για φωτοτύπηση; Το ΥΠΔΒΜ&Θ έχει από …πέρσι φροντίσει! Εδώ, στο Ψηφιακό Σχολείο! Κι αν δεν έχετε σύνδεση ADSL, laser printer και τα λοιπά χρειώδη, ε, φταίτε. Γιατί , αφού έχουμε «Ψηφιακό Σχολείο» καλό και πρέπον και το …«Ψηφιακό Σπίτι»! Με τι λεφτά; Εμ, αυτό είναι το πρόβλημα. Εξ άλλου το ψηφιακό σχολείο είναι εικονικό, το πραγματικό σχολείο είναι το ζόρι.


14-9-2011 ...Ελληνοφρένεια, DVD και ...τώρα πλάκα μας κάνεις!΄Απαιχτο το ηχητικό "ντοκουμέντο", μην το χάσετε!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

buy duratia 30 mg online is a medicine used for the treatment of premature ejaculation. This medicine helps in increasing the time taken to ejaculate and achieving better control over ejaculation during sexual intercourse.

Related Posts with Thumbnails