Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Δεκάλογος ασφαλούς και αναίμακτης οδήγησης

1. Η τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας δεν είναι αδυναμία. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτροπή των ατυχημάτων.
2. Ο έλεγχος του αυτοκινήτου πριν από το ταξίδι μας προφυλάσσει από ατυχήματα και ταλαιπωρίες.
3. Η οδήγηση δεν πρέπει να συνδυάζεται με την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας οινοπνεύματος.
4. Η «υπερβολική» ταχύτητα δεν αφορά συγκεκριμένα όρια, αλλά τις τοπικές συνθήκες της στιγμής. Ακόμα κι αν το τοπικό όριο είναι υψηλότερο, πρέπει να προσαρμόζουμε πάντα την ταχύτητα σ' αυτές τις συνθήκες. Η ταχύτητα μέσα στις σήραγγες πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλότερη από την ταχύτητα στον ανοιχτό δρόμο.
5. Η χρήση των ζωνών ασφαλείας από τους οδηγούς και ΟΛΟΥΣ τους επιβάτες των αυτοκινήτων και κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των μοτοσικλετών είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει θεαματικά τις πιθανότητες τραυματισμού σ' ένα τροχαίο ατύχημα.
6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια των παιδιών είναι η χρήση συστημάτων προστασίας (καθισμάτων, ζωνών κλπ.) κατάλληλων για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.
7. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου, πέραν του ότι απαγορεύεται από τον ΚΟΚ, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική, γιατί απασχολεί μέρος της δραστηριότητας του εγκεφάλου, μειώνοντας την προσοχή του οδηγού από τον δρόμο. Οταν οδηγείτε αποφεύγετε όσο μπορείτε ακόμα και τη χρήση τηλεφώνου με Bluetooth που επιτρέπεται από τον ΚΟΚ. Οταν οδηγείτε αποφεύγετε επίσης το κάπνισμα (σε ποιον δεν έχει τύχει να του πέσει κάποια φορά το τσιγάρο ή η «καύτρα» μέσα στο αυτοκίνητο;) και κάθε άλλη δραστηριότητα που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας, άσχετα αν απαγορεύεται ή όχι από τον ΚΟΚ.
8. Οι άδειοι δρόμοι της πόλης το καλοκαίρι προδιαθέτουν για υψηλές ταχύτητες. Αυτοσυγκρατηθείτε και μην ξεπερνάτε τα όρια στην πόλη. Τα ατυχήματα είναι πολύ πιο εύκολα στην άδεια πόλη κι αυτό αποδεικνύεται κάθε χρόνο με τον πιο τραγικό τρόπο.
9. Η οδήγηση με ανοιχτά παπούτσια, σαγιονάρες και παντόφλες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, γιατί μπορεί να ξεφύγουν από τα πόδια ή να μπλεχτούν στα πεντάλ.
10. Ο χειρότερος σύμβουλος είναι η αδιαφορία για τους άλλους. Θυμηθείτε ότι όσο αδιαφορείτε εσείς γι' αυτούς άλλο τόσο μπορεί να αδιαφορούν κι αυτοί για εσάς. Ολοι όμως κινούμαστε στους ίδιους δρόμους και χωρίς αλληλοσεβασμό πολλαπλασιάζουμε τον κίνδυνο ατυχήματος. Βάλτε την ασφάλειά σας πάνω από τον εγωισμό σας κι αν ο άλλος αποδειχθεί βλαξ, απλά υποχωρήστε. Καλύτερα έξυπνος και ζωντανός, παρά βλαξ και πεθαμένος.

Αναδημοσίευση από http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_carnews_1_29/07/2008_242300

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails